Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba japanskoga umjetnika Masahire Fukude

U splitskom Salonu Galić postavljena je izložba “Love Relation – Split”

 

U splitskom Salonu Galić postavljena je izložba „Love Relation – Split“ japanskog umjetnika Masahira Fukude. Izložba se održava u suradnji udruge Splitgraphic i HULU-Splita u sklopu Splitgraphic međunarodnog bijenala grafike 2022. Izložba je ujedno i hommage tom nedavno i prerano preminulom japanskom umjetniku koji je izlagao na svim dosadašnjim Splitgraphic bijenalima, te je dobitnik nagrade „Robert Adam“ na prvom Splitgraphicu za rad „Peristil“, a na trećem bijenalu je dobitnik Nagrade publike upravo radom iz ciklusa „Love relation – Split“ koji prikazuje Staru gradsku vijećnicu.

Na ovogodišnjoj samostalnoj retrospektivnoj izložbi japanskog umjetnika Masahira Fukude izložen je njegov ciklus grafika pod nazivom „Love Relation – Split“ nastao tijekom i nakon posjeta Hrvatskoj i Splitu 2005. godine kada su održane njegove dvije samostalne izložbe u Splitu (Galerija Konzervatorskog zavoda) i Zagrebu (Dom HDLU). Fukudini grafički listovi su od samog početka postavili smjernice kakvu grafičku umjetnost je Splitgraphic bijenale želio izlagati, nadasve kvalitetnu i suvremenu grafiku. 

Masahiro Fukuda inspiriran svojim boravcima u Splitu i Hrvatskoj napravio je grafičke cikluse i mape „Love Relation-Split“ i „Love Relation – Croatia“ u grafičkoj tehnici sitotiska. Na grafičkim listovima iz ciklusa koristi niz motiva grada Splita, točnije stare gradske jezgre, trgove i građevine, poput Peristila i Dioklecijanove palače, Pjace s kućom Nakić i Starom gradskom vijećnicom, palaču Milesi na Voćnom trgu, Kazalište, ulice Geta i Papalićevu palaču … 

Grafički otisak sastoji se od ‘scenografija’ gradova-arhitekture ili interijera realistično izvedenih u tamnim bojama u kojima se kreću crvene trodimenzionalne figure načinjene velikim brojem otisaka u situ. Motivi Splita postaju kulise za njegove nadrealne crvene volumene, forme koje se kreću po nama dobro poznatim lokacijama. Prizori na grafičkim listovima zasnivaju se na kontrastnom odnosu izabrane arhitektonske pozadine i meke crvene iznijansirane forme koje Fukuda implementira u stvarni ambijent. Kroz oblike i gradacije boja Fukuda uspješno figurama daje karakter, prikazuje čitav niz emocija, te promatrač ima dojam da svaka od njih ima vlastitu osobnost. Njegove crvene forme poput ljudskih likova su zaigrane, znatiželjne, zaljubljene, ozbiljne, lijene te se čini da obavijaju ili ‘napadaju’ građevine i zadani arhitektonski okvir.  Na  svakom pojedinom grafičkom listu u svojim karakterističnim mis-en-scene sa samo dva elementa likovnog jezika, tamnom kulisom grada ili spomenika i crvenim formama, umjetnik konstruira složenu naraciju majstorski koristeći tehniku sitotiska. 

Fukuda kao predstavnik suvremene japanske grafike, te njegov rad, kao i njegovih japanskih suvremenika, karakterizira tehnička perfekcija uz suvremenost izraza. Homogenost suvremene japanske grafike može se iščitati iz pristupa mediju grafike kao originalnoj umjetnosti. Njegov pristup mediju grafike i perfekciji otiska u sitotisku pokazuje da je Fukuda bio vrhunski majstor japanske i međunarodne grafičke umjetnosti.

Masahiro Fukuda je izlagao na svim skupnim izložbama Splitgraphic bijenala (deset izdanja od 2003. do 2021. godine). Dobitnik je nagrade „Robert Adam“ na prvom Spligraphicu 2003. za svoj rad „In Split-Diocletian Palace“. Na toj grafici dvije crvene forme sjede na foteljama poput suvremenih Dioklecijana i Priske smješteni na dobro nam poznati trg. Nagrada „Robert Adam“ se dodjeljuje umjetnicima koje koriste motive Splita na svojim grafičkim listovima, a za Fukudu se može reći da je nakon Britanca Roberta Adama u 18. stoljeću prvi međunarodni umjetnik koji je čitavu grafičku mapu posvetio gradu Splitu i njegovim motivima. (Marina Petit)

Izložbu možete pogledati do 27. kolovoza 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Dome roda hrvatskog

HF

Diskoras na Orsuli ko Artikuo od fonda

hrvatski-fokus

Na Vrbasu tekija

hrvatski-fokus

Dvije obljetnice Jakše Fiamenga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više