Hrvatski Fokus
Društvo

Pravo na slobodu govora u Europskoj uniji u ogromnoj je opasnosti

Radikalna ljevica želi imati slobodne ruke u cenzuriranju glasova koji kritiziraju njihove programe i govore u ime zaštite prava na život i obitelj

 

Platforma CitizenGo poziva na potpisivanje peticije jer je “pravo na slobodu govora u Europskoj uniji u ogromnoj opasnosti”. Naime, Europska komisija je 9. prosinca 2021. predložila proširenje popisa kaznenih djela unutar Europske unije na govor mržnje i zločine iz mržnje. ”Ako ovaj prijedlog bude prihvaćen, glasovi svih koji se zalažu za pravo na obitelj i rade na zaštiti prava na život mogli bi biti ugašeni, uključujući i Hrvatsku. Nažalost moramo vas upozoriti na opasnost koja je pred nama. Privatni i pravni subjekti će kršiti vaše pravo na slobodu govora”, navode iz CitizenGo. ”Ovo je taktika radikalne ljevice koja, po cijelom svijetu, želi ugušiti trag svakog neslaganja s njezinim programima. Mijenjanjem definicije slobode govore, zadat će udarac pravu na slobodu izražavanja mišljenje i uvjerenja… Na rubu smo isključenja! Rasprave još traju, ali glasovanje se približava. Sljedeći sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove održat će se u Luksemburgu 9. i 10. lipnja 2022.

Planiramo razgovarati s izaslanicama nekih država članica EU-a i potaknuti ih da glasaju protiv novih zakona o govoru mržnje i da zaustave cenzuru… Ali vaša pomoć nam je potrebna ODMAH!

Izgubimo li pravo na slobodu izražavanja, sustav vlasti pretvorit će se u totalitarnu tiraniju.

Sve više vidimo kako se zakoni o govoru mržnje mogu zloupotrijebiti za progon ljudi različitih mišljenja: Bidenova administracija u SAD-u objavila je svoju namjeru da osnuje Odbor za upravljanje dezinformacijama (DGB) koji će informacije koje joj se ne sviđaju označiti kao dezinformacije.

Finska tužiteljica progonila je kršćansku političarku Päivi Räsänen zbog njezinih biblijskih pogleda na brak, obitelj i seksualnost a u Hrvatskoj je HDZ-ova većina izglasala kontroverzni Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) koji prijeti drakonskim kaznama svima koji na internetu kažu bilo što protivno nečijem rodnom identitetu, rodnoj ideologiji ili iznose svoje nepodobno mišljenje o drugim gorućim društvenim temama! Nove preporuke koje je Europska komisija predložila da se dodaju članku 83. stavku 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) sročeni su tako da ih političari, suci i aktivisti rodne teorije i pobačaja mogu zloupotrijebiti.

Drugi je problem što ne postoji jasna definicija govora mržnje kao ni zločina iz mržnje. Radikalna ljevica želi imati slobodne ruke u cenzuriranju glasova koji kritiziraju njihove programe i govore u ime zaštite prava na život i obitelj.

Mobiliziramo tisuće građana diljem svijeta da bismo spriječili da vas radikalna ljevica uz pomoć Europske unije pretvori u kriminalca…  Ali da bismo uspjeli moramo uvjeriti delegate koji će prisustvovati sjednici na kojoj će se održati glasovanje 9. i 10. lipnja. Situacija je teška, ali ne gubimo nadu. Za uvođenje novih odredbi o govoru mržnje ovaj prijedlog mora imati jednoglasnu podršku delegata tijekom Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Ako uspijemo uvjeriti izaslanike dijela država članica EU-a da glasaju protiv ovih odredbi uspjet ćemo obraniti pravo na slobodu govora.

Međutim, ako ne uspijemo, moglo bi se vrlo lako i brzo dogoditi da ćemo se suočiti s tužbama zbog javno izgovorenih mišljenja o važnosti zaštite prava na život, o pravu djeteta na mamu i tatu ili zbog iznošenja kršćanskih stavova o spomenutim vrijednostima.

To bi bio kraj slobodne Europe. Da bismo ga izbjegli, moramo odmah djelovati. Moramo učiniti sve što možemo za zaštitu prava na slobodu govora. Prije nego bude prekasno”, poručuju.

Više informacija: 

EK-a za proširenje popisa kaznenih djela na govor mržnje i zločine iz mržnje

https://www.iusinfo.hr/aktualno/dnevne-novosti/48653

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove, 9. – 10. lipnja 2022.
https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/jha/2022/06/09-10/

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove, 3. i 4. ožujka 2022. https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/jha/2022/03/03-04/

Extending EU crimes to hate speech and hate crime
https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/combatting-discrimination/racism-and-xenophobia/extending-eu-crimes-hate-speech-and-hate-crime_en#documents

We must protect free speech — Enough is enough!
https://europeanconservative.com/articles/commentary/enough-is-enough/

https://narod.hr/eu/pravo-na-slobodu-govora-u-europskoj-uniji-u-ogromnoj-je-opasnosti-potpisite-peticiju

Povezane objave

AFORIZMI – Jezikoslovlje

hrvatski-fokus

Apokalipsa u globalnom kaosu

HF

MALI OGLASI – Mijenjam laži

HF

MUDROSITNICE – Crvenkapica i vuk

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više