Hrvatski Fokus
Gledišta

Čija je Dužijanca!?

Hrvati diljem svijeta u biti ne razlikuju hrvatsku od bunjevačke ‘Dužijance’

 

Svi ovdašnji hrvatski mediji pompozno su prenijeli ovogodišnju centralnu proslavu Bunjevca dahrvata koja se zove „Dužijanca“ i odigrala se u Subotici u nedjelju 14. kolovoza, a svi ovdašnji bunjevački mediji pompezno su prenijeli ovogodišnju centralnu proslavu Bunjevaca nehrvata koja se zove „Dužijanca“ i odigrala se u Subotici u ponedjeljak 15. kolovoza. 

U detalje su i jedne i druge proslave (kao i svake godine) potpuno identične samo što „Dužijanca“ Bunjevaca dahrvata ima karakter gradske turističke manifestacije, bez ikakvih hrvatskih obilježja, a Bunjevaca nehrvata izraziti nacionalni karakter Bunjevaca, u Srbiji posebnog naroda, sa istaknutom nacionalnom zastavom i proslavom baš na jedan od najvećih katoličkih praznika, Veliku Gospu (što prihvaćaju i subotičke katoličke crkve)!

O ovom bunjevačkom salašarskom običaju, koji se nameće svim Hrvatima u Srbiji kao najveća kulturna manifestacija i najznačajnija kulturna baština ovdašnjih Hrvata, pisao sam mnogo puta sa naglaskom da Hrvati (cijelog svijeta) u suštini ne razlikuju hrvatsku od bunjevačke „Dužijance“!

To unosi veliku zabunu u naš nacionalni korpus, dijeli ga po još jednom šavu i mnogo mu šteti, jer Bunjevci u Srbiji, kojih po zvaničnom popisu ima 16.706, govore da s Hrvatima nemaju baš nikakve veze!

Stvar tako dobija apsurdne i farsične oblike, što se i ovaj put može vidjeti (u najkraćim crtama), primjerice, i na portalu Subotica info. Tamo, između ostalog, za „Dužijancu“ Bunjevaca dahrvata piše Darko Kovačević 14. 8. 2022.: “Najsvečaniji deo programa „Dužijance“, manifestacije u čast žetelaca i zahvalnosti za dobar rod žita održan je danas na Gradskom trgu u Subotici. Na 112.  svetkovini bačkih kosaca najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Dominik Skenderović i Katarina Piuković uručili su gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću hleb od novog žita. Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da mu je velika čast što je u prilici, u ime Grada Subotice i lično ime, da pozdravi prisutne na centralnoj svečanosti ovogodišnje „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se povodom završetka žetelačkih radova u našem gradu organizuje već 112 godina.”

Dok za „Dužijancu“ Bunjevaca nehrvata, između ostalog, stoji: “Centralna proslava obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance” održana je danas, u ponedeljak, 15. avgusta. Okupljanje učesnika povorke je u 19,30 ispred Bunjevačke matice na Korzou, povorka kreće u 19.40. Tokom prolaska kroz centar Subotice povorka će obići spomen-bistu Blašku Rajiću, te se vraća na centralni trg, gde će na bini, od 20 sati, biti održan prigodan program. Od 17,30 sati, u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Subotici održana je misa zahvalnica”, piše na Veliku Gospu Darko Kovačević.

Velika Gospojina je ispravno nacionalni praznik Bunjevaca jer je “Dužijanca”  bunjevački obničaj koji se slavi na taj dan, ali Bunjevci dahrvati ispravno ne kose na taj veliki blagdan, pa su radove svšili dan ranije.

Na kraju svega bandašicino kolo, sada valjda već (po danu ili mraku) znate čije je koje, ali ovu rašomonijadu, do koje su ovdašnje Hrvate doveli jedni i drugi Bunjevci iz donjotavankutske doline, Hrvati cijelog svijeta ne smiju sebi nikako dozvoliti!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Nedostaje: prof., gospodinu ili kolegi Biondichu

HF

Dužijanca stiže i u Beograd

hrvatski-fokus

Bauk je priznao, a drugi?

HF

Od Žigmanova do Umberta Eca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više