Hrvatski Fokus
Hrvatska

Spomen u Mrtvom jarku 2022. godine

Je li hrvatski oportunizam i Titino kopile? 

 

Uoči Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima udruga Hrvatski domobran Virovitica je 22. kolovoza 2022. položila vijenac i zapalila svijeću pored spomenika hrvatskim žrtvama u Mrtvom Jarku te se na taj način prisjetila hrvatskih žrtava i odala im počast. Predsjednik Udruge Vlatko Ljubičić je održao prigodan govor u kojem je istaknuo da su na  ovim obroncima istočne Bilogore pokopane „tisuće hrvatskih žrtava koje su, nakon završetka rata, u proljeće 1945. godine, pobili komunisti i njihov jugoslavenski režim.  

Zašto su ih pobili?

Kad je Tito na Brijunima 1959. godine ugostio kipara Ivana Meštrovića, Meštrović je postavio pitanje o masovnim pokoljima Hrvata, naročito u proljeće 1945. godine. Tito je odgovorio: „To se nikako nije moglo izbjeći. Trebalo je pustiti da se Srbi izdovolje.“

Iz ovog Titova odgovora možemo zaključiti da je Tito pokolje odobrio zbog vlastitog oportunizma. Nakon što su pokolji počinjeni Tito pred Meštrovićem izvršenje ovih pokolja i dalje opravdava kao vlastiti oportunizam. Time je potvrđeno da je Titov oportunizam išao sve do zločina genocidnih razmjera nad vlastitim narodom.

Žrtve u Mrtvom jarku čekaju na ekshumaciju desetljećima nakon što su probna iskapanja potvrdila da se ovdje nalaze masovne grobnice. Je li oportunizam u Republici Hrvatskoj, onaj isti oportunizam koji slavi komunističke ustanke i koji ima ovakav odnos prema našim hrvatskim žrtvama, drugačiji od Titova ili je samo njegovo kopile? To treba prosuditi prema djelima onih koji vladaju Republikom Hrvatskom“, istaknuto je u govoru.

Vlatko Ljubičić

Povezane objave

AFORIZMI – Učitelji i educiratelji

HF

Borba Karoline Vidović Krišto još traje

HF

Osamsto milijuna kuna dali EU-u

HF

Dobar preokret za demokraciju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više