Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Bunjevci su integralni i sastavni dio suvremene hrvatske nacije

Uvođenje bunjevačkog jezika je kao da uvedemo vlaški jezik na Banovinu i mjesta gdje živi srpska manjina. To je neprihvatljivo

 

“Znanstveno utemeljena činjenica, da su Bunjevci integralni i sastavni dio suvremene hrvatske nacije, snažno i na različite načine počela se opetovano nijekati u Republici Srbiji koncem osamdesetih godina XX. stoljeća, s ciljem da se razori integracijski potencijal hrvatske zajednice i da se umjetnom podjelom izvana naruši kohezijski temelj ovdašnjih Hrvata”, rekao je Tomislav Žigmanov u jednom razgovoru za Direktno.

Ipak, tzv. Bunjevačko pitanje nije problem koji se pojavio tek odnedavno. Procesi stvaranja zasebnog bunjevačkog subjektiviteta, istaknuo je Žigmanov, tijekom 80-ih godina XX. stoljeća revitalizirani i osnaženi, a uobličavali su se osmišljavanjem i iniciranjem od strane državnih institucija Republike Srbije te, uz podršku nekoliko desetaka Hrvata koji su se počeli izjašnjavati samo Bunjevcima, opetovanim realiziranjem projekta izgradnje tzv. bunjevačke nacije. Naime, pojedini Bunjevci, iako negiraju pripadnost hrvatskom narodu, imaju državljanstvo Republike Hrvatske. Dakle, nameće se vrlo jednostavno pitanje, ako Bunjevci niječu hrvatski identitet, kako je moguće da imaju hrvatsko državljanstvo i hrvatske putovnice?

Ova tema zaintrigirala je brojne znanstvene institucije u Hrvatskoj, kao i političare koji su stali u zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta. Jedan od njih je i zastupnik Marijan Pavliček (HS) koji je odmah po donošenju osudio odluku skupštine Subotice o pokretanju procedure da se bunjevački jezik uvede kao službeni u tom gradu, a spomenutu temu komentirao je i za portal Direktno.

Službena politika Beograda, smatra Pavliček, na sve moguće načine pokušava umanjiti i rascijepati hrvatsko nacionalno biće u Vojvodini, bili oni Bunjevci, Šokci ili pak Hrvati i tako “umjetno” stvoriti što manji broj Hrvata u Republici Srbiji. 

“S jedne strane, to se donekle čak može i opravdati jer se ljudi jednostavno boje izjasniti kao Hrvati, a smatram da je prošlo dovoljno vremena od Domovinskog rata i da hrvatska država mora jasno i glasno dati do znanja ljudima koji žele hrvatsko državljanstvo s područja Vojvodine da moraju biti aktivni u hrvatskim ustanovama da bi dobili hrvatsko državljanstvo. Ukratko, Hrvatska bi trebala imati stroža i rigoroznija pravila za davanje hrvatskog državljanstva pojedincima te da bi jedan od uvjeta, osim dokazivanja hrvatskog podrijetla, trebala biti i njihova aktivnost u različitim institucijama što je zaista bitno u Vojvodini gdje je jedna specifična situacija. Naime ovdje pojedinci hrvatske dokumente koriste isključivo samo kako bi, bez ikakvih problema, mogli putovati po zemljama Europske unije, a s druge strane se i dalje deklariraju samo kao Bunjevci i to pravi ogromnu štetu hrvatskoj zajednici u Vojvodini”, istaknuo je Pavliček i dodao:

“Prije svega treba napraviti detaljan plan kako i na koji način izdavati hrvatsko državljanstvo pojedincima na području Vojvodine. S druge pak strane, mislim da hrvatska država mora bilateralno iznaći rješenje da se Bunjevci ne mogu deklarirati kao zasebna nacija. Naime, Bunjevci su u Mađarskoj – Hrvati, ukratko u svim državama gdje se izjašnjavaju kao Bunjevci, svugdje se pišu kao Hrvati – osim na području Vojvodine”.

Dnevnik, 20. VIII. 2022., dnevnik.ba/vijesti/pavlicek-uvodenje-bunjevackog-jezika-je-kao-da-uvedemo-vlaski-jezik-na-banovinu-i-mjesta-gdje-zivi-srpska-manjina-to-je-neprihvatljivo-2640728

Povezane objave

Gosti okrvavljenih ruku

hrvatski-fokus

Kako se je hrvatski mladi emigrant osjećao u hrvatskoj političkoj emigraciji?

hrvatski-fokus

Božidar Fedor Mažuranić – časnik i pisac

hrvatski-fokus

Još jednom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više