Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Žele izjednačiti pravo glasa migranata i domicilnog stanovništva

Diljem Zapada ljevica se zalaže za pravo glasa za ne-građane kako bi osigurala trajnu većinu

 

Kada je 1999. godine Europska unija kreirala Zajednički europski sustav azila (CEAS) bilo je pitanje vremena kada će stvoriti politike i zakone koji će gotovo pa izbrisati razliku između legalnih i ilegalnih migracija. U protekle 23 godine CEAS je doživio nekoliko bitnih reformi koje uključuju Direktivu o postupcima azila, Direktivu o uvjetima prihvata, Direktivu o privremenoj zaštiti, Direktivu o kvalifikacijama, Dublinsku uredbu, Uredba EURODAC, Agenciju Europske unije za azil, Plan politika azila Europske komisije, Europski ured za podršku azilantima te EU okvir za preseljenje.

Potvrda o brisanjima granice između tzv. “legalne i regularne” migracije i ilegalnih migracija ukazala se 2019. u obliku UN-ova Marakeškog sporazuma koji je ratificirala većina članica EU-a. Danas na Zapadu, a pogotovo u Francuskoj ljevica ima novi cilj kojim želi izjednačiti pravo glasa migranata i domicilnog stanovništva – za početak na lokalnim izborima.

Zastupnik Emmanuela Macrona predložio je radikalni ustavni zakon s ciljem davanja prava glasa svim strancima na francuskim lokalnim izborima, a taj je potez izazvao oštre kritike konzervativaca koji upozoravaju da će se budućnost cijele zemlje suočiti sa strašnim posljedicama ako takav zakon bude usvojen, prenosi rmx.news.

Trenutačno samo stranci koji borave u Francuskoj iz Europske unije imaju pravo glasa na ovim vrstama izbora. Međutim, zastupnik Sacha Houlié kaže da stranci ne bi trebali imati samo mogućnost glasovanja, već i kandidiranja za izbornu dužnost.

“Na ovo priznanje se dugo čekalo. Ipak, to dugujemo onima koji su često i dugo sudjelovali u dinamici našeg društva”, rekao je Houlié koji je također osudio, kako je ustvrdio, “diskriminaciju između dvije kategorije stranaca”. Političari iz konzervativnog i desnog spektra kritiziraju predloženu promjenu zakona o glasovanju u zemlji. “Suprotstavit ću se ovom projektu svom snagom”, upozorio je Eric Ciotti, zastupnik Republikanaca.

U New Yorku je pokušana slična stvar ali je suda poništio odluku grada

“Dok je (ministar unutarnjih poslova) Gérald Darmanin uzburkao medije oko (neuspjelog) protjerivanja jednog islamista, Macronisti su u tišini podnijeli prijedlog zakona o pravu glasa za strance, odnosno konačnom izgonu Francuza iz njihove zemlje. RN će im se naći na putu!” napisao je Jordan Bardella, predsjednik Nacionalnog okupljanja, stranke Marine Le Pen.

Polarni glečeri se tope brže nego ikad

Potez da se strancima koji nisu iz EU-a dopusti glasovanje na francuskim izborima ljevica dugo zagovara, još od bivšeg predsjednika Hollandea. Lijeve stranke, koje gotovo unisono promiču masovnu imigraciju diljem Zapada, već dugo vide imigraciju kao zamjensko sredstvo za osiguranje trajne izborne većine. Na primjer, podaci s posljednjih izbora pokazuju da je 85 posto muslimana na kraju glasalo za Macrona, pokazujući zašto je njegova stranka možda toliko zainteresirana za pretvaranje više stranaca u jači birački blok. Ova strategija s ljevice nastoji ponuditi što više mogućnosti pristupa glasanju strancima, uključujući i nedržavljanima. Zakoni, poput onog koji zagovaraju političari u Macronovoj stranci, viđeni su u gradovima poput New Yorka. Međutim, tamošnji je sudac nedavno presudio da je gradski zakon koji dopušta glasanje negrađanima nezakonit.

narod.hr/svijet/diljem-zapada-ljevica-se-zalaze-za-pravo-glasa-za-ne-gradane-kako-bi-osigurala-trajnu-vecinu

Povezani članci

Englezi bi dijelili rusko prirodno bogatstvo

HF

Turski službeni jezik EU-a

HF

Prešućeni požar u džamiji Al Aksa

HF

Vrije Južnokinesko more

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...