Hrvatski Fokus
Kolumne

Hrvatski konzervativizam protiv azijatske i putinovske autokracije

I konzervativac i liberal mogu jednako biti i lijevo i desno orijentirani

 

Završio je posjet Konzervativaca Europskog parlamenta Mostaru. Domaćin je bila Hrvatska republikanska stranka u punom kapacitetu.

Kako je netko primijetio, ovo je bila najveća delegacija EP-a u posjetu BiH otkako je BiH, pa tako HRS može sebi pripisati titulu najeuropskije stranke u BiH. Kako sam i sam bio dio delegacije HRS-a koja je bila na svečanoj večeri s EU parlamentarcima, iskoristio sam priliku porazgovarati s nekolicinom. Ono što me kao liberala zanimalo jest u kojoj su mjeri Konzervativci zaista konzervativci, što ih to čini konzervativcima, i kako se to onda odnosi na BiH.

U političkoj teoriji, liberalizam i konzervativizam su na suprotnim krajevima političkog spektra pa se zbog toga smatraju suprotstavljenim. Za naš kontekst je možda češća i razumljivija poredba s ljevicom i desnicom kao dva suprotstavljena pola. Nažalost, desetljeća socijalističke indoktrinacije trajno su zaglupile narod pa je postalo rašireno, a u Sarajevu skoro isključivo, da se desnica veže za konzervativizam, a ljevica za liberalizam. Stvar ne može biti pogrješnija. Ova dva politička vrijednosna sustava se ne mogu izjednačavati s političkim ideologijama. I konzervativac i liberal mogu jednako biti i lijevo i desno orijentirani. Da je nerazumijevanje sveobuhvatno, pokazali su i sarajevski medijski natpisi koji su EU parlamentarce jednostavno prekrstili u desničare. Smatrajući valjda da će takva “diskvalifikacija” biti jasnija njihovoj publici.

Ono što sam ja saznao iz razgovora, jest da EU parlamentarci jesu konzervativci, ali politički. Kao ljudi su vrlo liberalni i otvoreni. To je ujedno i suština HRS-a. Mlada ekipa HRS-a djeluje kao konzervativna stranka isključivo u okvirima politike koja se zalaže za konzervativne vrijednosti. Kako koji pojedinac funkcionira njegova je osobna stvar. U tom smislu, Europski konzervativizam ima svog saveznika u BiH. Na žalost, protivnici nisu nikakvi liberali niti ljevičari. Europski konzervativizam u BiH ima dva protivnika: azijatsku i putinovsku autokraciju. Azijatsku autokraciju karakterizira neuko ali samodostatno plemstvo koje vladarski autoritet legitimira božanskom voljom, a narod tretira kao molitveno krdo čija je jedina zadaća da trpi i moli Boga da bude bolje. Putinovska autokracija moć crpi iz sile i vječne borbene spremnosti iščekujući konflikt s odabranim neprijateljem nadgledano budnim okom neupitnog vladara.

U ovakvom okruženju, Europski konzervativizam, utjelovljen u HRS-u i hrvatskom narodu u BiH nema se nadati nekom Ustavnom kompromisu. Njegova jedina zadaća u ovom trenutku je pokazati Europi suštinu problema Bosne i Hercegovine.

Tvrtko Milović

Povezane objave

Vrhunac cinizma ICTY-ja

HF

Treba se držati iznad bosanskohercegovačkog mulja

hrvatski-fokus

Groblje mira

HF

Ministrica podržava totalitarizam u Rijeci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više