Hrvatski Fokus
Hrvatska

DIJAGNOZA BEZ TERAPIJE – Slučajevi Šreter, Bago ili Matijanić rendgen su hrvatske korupcije

Čekam dan kada će Zovko, Tomašević, Borićka, Beljak, Stanković i njima slični šutjeti minutu šutnje u spomen na dr. Ivana Šretera

 

„Bivši komunisti, njihovi politički i biološki nasljednici preuzeli su i čvrsto drže sve najvažnije poluge zbog kojih je nemoguće Hrvatsku pokrenuti u zdravom smjeru“. „Sustavna politička korupcija s kojom je Hrvatska izraženo suočena posljednjih desetak godina predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Nakon srpsko-jugoslavenske agresije na RH, to je najozbiljnije ugrožavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske. Naime, tzv. sustavna politička korupcija dominantan je oblik društvenih odnosa, funkcioniranja gospodarskog sustava, osvajanja vlasti i održavanja vlasti. Takav model nije rezultirao samo pljačkom Hrvatske države i hrvatskog društva, već su nepotizam, klijentelizam, kronizmi i prljavo-partikularni interesi i utjecaji doveli do negativne kadrovske selekcije i bitnih deficita institucionalnih državnih kapaciteta, uključivo i institucija nacionalne sigurnosti. Posljedična rezultanta jest da je politička, socijalna, gospodarska, upravljačka, moralna i duhovna kriza postala hrvatska svakodnevnica. Ukupno, sustavna politička korupcija ugrozila je nacionalnu sigurnost Hrvatske“. „Bez reforme pravosuđa, nema oporavka Hrvatske“. „Korupcija je Hrvatskoj nanijela trajnu štetu“. Pa ovo je, samo konstatiranje činjeničnog stanja, bez „pravnog lijeka“, koji postoji, vidjet ćemo na kraju što je to. Ovo je dijagnoza bez terapije. Kao kad dođeš do liječnika, on ti izmjeri visoki tlak. Pa o zdravstvenim problemima koji mogu izazvati moždani udar, bez da ti propiše lijek.

Ja tu vidim neku aluziju, Agitprop i recimo relativizaciju univerzalnosti pravosuđa. Nema sumnje da je tu aluzija na HDZ, pljačku i korupciju HDZ-a i pravosuđe koje obrađuje privredni kriminal. Što je za mene novi-stari jugoslavenski Agitprop. Samo što je promijenio metu. Znamo što je bila meta jugoslavenskog Agitpropa. Znamo da je to bila hrvatska emigracija… „teroristi“, „ratni zločinci“, „slikanje ispod slike Ante Pavelića“, „međusobni obračuni u hrvatskoj emigraciji“ itd. Nakon osamostaljenja, i još za vrijeme borbe za osamostaljenje Hrvatske…“200 Tuđmanovih obitelji“, „30 milijardi HDZ-ovih dolara izvan Hrvatske“, „30 godina vladavine HDZ-a“ „HDZ, na sudu osuđen kao kriminalna organizacija“ itd., što je površna, ciljna aluzija i Agitprop. Jer za pretpostavku korupcije, najvažnije je vrijeme obnašanja vlasti. Imamo zamjenu mete. Nije istina da je HDZ 30 godina na vlasti. Nije istina da su Lika, Dalmacija i Slavonija utvrde HDZ-a. Nije istina da je u Osijeku, Zadru, Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Gospiću HDZ stalno na vlasti. Nasuprot toj laži, imamo istinu da su u Istri, Rijeci, Hrvatskom zagorju i u Zagrebu 30 godina uvijek isti, bez HDZ-a. Pa bi sve ovo iz uvoda o korupciji trebalo uputit u Rijeku, Istru, Zagreb i Varaždin. Osim duljine vremena na vlasti, tu je važan i postotak građana koji podržavaju tu vlast. Koliko vidim, samo u Hrvatskom fokusu upozoravaju na taj deficit demokracije. Na mali postotak građana koji podržavaju jedne te iste, već 30 godina u Istri, Rijeci i u Zagrebu. Lili Benčik kaže da IDS 30 godina vlada Istrom sa 6 % Istrana koji sebe zovu Istrijani, a Edo Zenzerović kaže da je Milan Bandić vladao Zagrebom s dvadesetak posto Zagrepčana. Pa SDP 30 godina u Rijeci s dvadesetak posto Riječana!

Što se tiče pravosuđa, valjda bi se pravosuđe, osim gospodarskog kriminala trebalo baviti i sa civilnim kriminalom, a hrvatsko pravosuđe i s ratnim zločinima. Kakav je odnos hrvatskog pravosuđa bio prema… Mirku Norcu, Branimiru Glavašu, trojki (Gotovina, Markač, Čermak), Tomislavu Merčepu, bosansko-hercegovačkoj šestorki (Praljak i ostali…), Đuri Brodarcu, Miši Hrastovu, prema Lori? Ima li tu korupcije? Što Documanta, Vesna Teršelić i Anto Nobilo znače u hrvatskom pravosuđu? I još nešto što se tiče hrvatskog pravosuđa i korupcije u Hrvatskoj; u SAD-u se ne krije ime ubojice, kao u Hrvatskoj. U Hrvatskoj, samo inicijali ubojice i kriminalca. Zašto se kriju imena onih torcidaša koji stalno izazivaju sukob između Splita i Zagreba? Tko su oni? Teroristi? Čiji? Srpski? Zato kažem da imamo udar na univerzalnost pravosuđa.

„Reforma pravosuđa, samo zbog HDZ-ove korupcije“. Briga njih, Kreše Beljka i Stipe Petrine, za dr. Ivana Šretera i Emilija Bunguru u Splitu. Zato kažem da je ova afera s INA-om aktivirana da bi se blokirala Hrvatska u njezinoj obvezi prema pomoći Hrvatima u BiH. Da bi se pomoglo Bakiru Izetbegoviću. Jadan ti je Hrvat koji traži reformu pravosuđa, a ne traži istinu o smrti dr. Ivana Šretera i reviziju pravosudnog procesa protiv Andrije Artukovića, kojega je tužio i osudio Anto Nobilo. Koji ima stan u Londonu. A od kuda mu stan u Londonu? Zaradio ga kao tužitelj protiv Andrije Artukovića, tužitelj protiv Mirka Norca, tužitelj protiv Hrvatske za stradanje Aleksandre Zec i kao ortak Danka Končara?

U kontekstu svega toga, imali smo pokušaj, odnosno, zabranu krštenja djeteta dviju lezbijki, gdje nego u „multi-kulti“ Rijeci. Kao neku provokaciju? Ja kažem da je to provokacija LGBT-a i ostalih „naprednjaka“. Siguran sam da su one nagovorene na to. A onaj koji ih je nagovorio, znao je da će biti odbijene, znao je kako će to objasniti „moderni riječki biskup“. Da bi se moglo reći kao katolička crkva u Hrvatskoj nije jednaka za sve.

I na kraju, moj „pravni lijek“ protiv korupcije u Hrvatskoj i za reformu hrvatskog pravosuđa; U HRT-ovoj emisiji Otvoreno, ugledni hrvatski desničar, predsjednika HND-a Hrvoja Zovka pita: Poštovani gospodine Zovko, Vi sigurno znadete za slučaj dr. Šreter, sigurno znadete da pok. Slavko Degoricija povezuje Milorada Pupovca s nestankom dr. Šretera. Kada će vaš neki novinar pitati Milorada Pupovca, što on zna o smrti dr. Šretera? Štitite li vi Pupovca? Koliko je za Vas život Vladimira Matijanića, ili Mislava Bage vrjedniji od života dr. Šretera?

Baš je slučaj dr. Šreter i slučaj Mislav Bago ili slučaj Vladimir Matijanić „rendgen“ hrvatske korupcije. Hrvata dr. Ivana Šretera, Srbin zaklao zato što je dr. Šreter bio u HDZ-u. I to zataškavaju oni koji kriju uzrok smrti Mislava Bage i koji optužuju državu (Hrvatsku) za smrt Vladimira Matijanića. I koji reklamiraju pamflet Olivera Frljića protiv Hrvata, dramu Obitelj Zec. I tu se ništa ne može. Jedino se može poručiti predsjedniku HND-a, da je biti, samo deset minuta na vlasti. Hrvoje Zovko, kao i Tomislav Tomašević, Rada Borić, Krešo Beljak, Aleksandar Stanković i još mnogi šutjeli minutu šutnje na spomen dr. Šretera. Kada je ovo samo san, pa se ne moraju brinuti da će morati stajati minutu šutnje na spominjanje dr. Šretera, ipak bi ih mogao zabrinuti prijedlog da se dr. Ivanu Šreteru napravi mural u Zagrebu. Pa neka traže uklanjanje tog murala.

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

Tko je Sanja Sarnavka?

HF

Kukavstvo i hrvatska šutnja dolaze na naplatu

HF

Svi na izbore

HF

Faktograf radi za Plenkovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više