Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert u spomen na maestra Lorisa Voltolinija

Od 1991. do 1995. Voltolini je bio šef-dirigent Opere HNK u Zagrebu

 

Slovensko narodno gledališče Opera i balet Ljubljana u subotu, 10. rujna 2022. upriličila je koncert u spomen na maestra Lorisa Voltolinija. Dirigent, koji je preminuo prošle godine, ostavio je veliki stvaralački trag u ovom kazalištu.

Loris Voltolini smatran je izrazito muzikalnim dirigentom i bio je uzor mnogim umjetnicima, pa tako i dirigentima memorijalne večeri Marku Hriberniku i Simonu Krečiču.  Nastupili su sopranistice Kristina Kolar, Rebeka Lokar i Martina Zadro, mezzosopranistice Irena Parlov i Dubravka Šeparović Mušović , tenori Aljaž Farasin i Renzo Zulian, bariton Ivan A. Arnšek, Marko Kobal, Robert Kolar, Ljubomir Puškarić te basisti Luciano Batinić i Saša Čano.

Loris Voltolini je svoju glazbenu karijeru započeo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je završio studij dirigiranja i klavira. Profesionalnu karijeru započeo je 1980. kao dirigent Opere HNK u Splitu, gdje je radio do 1990. U rodnom gradu bio je voditelj i dirigent Komornog zbora HNK i Komornog zbora Ivan Lukačić. Od 1991. do 1995. Voltolini je bio šef-dirigent Opere HNK u Zagrebu, a od 1994. do 1995. umjetnički ravnatelj i šef-dirigent Opere HNK u Rijeci. Od 1990. godine angažiran je kao gost-dirigent u SNG Opera i balet Ljubljana, a 19. lipnja 1996. godine prima stalni angažman u spomenutom kazalištu, „koje je do posljednjeg dana nosio u srcu“, napisala je Ljubljanska opera.

Maestro Voltolini zadužio je hrvatsku glazbenu scenu svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom kojeg je posebno utkao u operni repertoar HNK u Splitu. Splićani se s pravom sjećaju kako je zajedno s pokojnim Vjekoslavom Šutejem, Loris Voltolini zaslužan za podizanje kvalitete glazbenog života u Splitu. Premda duboko povezan sa svojim rodnim Splitom, kontinuirano je surađivao ili vodio i po nekoliko hrvatskih orkestara. Uz orkestre splitskog, zagrebačkog i riječkog HNK-a, često je surađivao sa  Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom u Sevilli, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, Mozarteumom iz Salzburga i mnogim drugim. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Makedoniji, Južnoj Koreji i Japanu, sudjelovao na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, a njegov repertoar obuhvaćao je više od 60 opernih i baletnih naslova, te mnoga druga orkestralna djela. Svi ti biografski podaci svjedoče o njegovoj nezaustavljivoj, snažnoj energiji koja je izvirala iz velike ljubavi prema glazbi kojoj je posvetio cijeli svoj život. 

Maestro Voltolini ostavio je veliki trag na svom bogatom umjetničkom putu. Bio je muzikalan, u svaku je glazbu ubacivao svoj dalmatinski šarm i razigranost. Bio je uzor mnogim umjetnicima i izvor bezgranične kreativne energije koja će nedostajati i njegovom umjetničkom ansamblu ljubljanske Opere.

Nives Matijević

Povezane objave

Doprinos ruskih emigranata hrvatskoj kulturi

HF

Ivićev ciklus velikih formata

HF

Stjepko Mamić u Europskom parlamentu

HF

Bilosnićev put u Andaluziju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više