Hrvatski Fokus
Kolumne

Što je to “Slučaj Agrokor”?

Eksproprijacija privatne imovine Agrokora – Hrvatska

 

Gledano s više od pet godina vremenskog odmaka, tzv. slučaj “Agrokor” predstavlja klupko geopolitičke igre, predstavlja iskorištavanje ovlasti za privatni profit i zloupotrebu geopolitičke moći za postizanje geopolitičke ali i lokalne političke dobiti, realiziranih klupkom manipulacija, laži i obmana. U prilog mojoj tvrdnji da je sve što se dogodilo u Agrokoru – najočitiji, školski primjer koruptivne eksproprijacije privatne imovine upućuju nepobitne činjenice i dokazi. Već i sami javno dostupni dokumenti, dokazi i informacije koje su kroz godine procurile u javnost, a danas uz svu ostalu dokumentaciju posloženi po kronološkom redu u više Dosjea, predstavljaju svojevrsni “vodič kroz nezakonitosti”, te su eklatantan primjer kako se stvari ne smiju, jednostavno ne mogu raditi u pravnoj državi u 21. stoljeću.

Ovaj tekst sam pripremio u svrhu kratkog opisa relevantnih događaja koji su se odvijali u vrijeme neprijateljskog preuzimanja Agrokora d.d. Zagreb (u daljnjem tekstu Agrokor) od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i po njemu osnovane protuzakonite, interesne grupe BORG (u daljnjem tekstu Plenković), kao i Ruske Federacije koju su u procesu zastupale ruske banke Sberbank i VTB Bank.

Samo izvlaštenje privatne kompanije Agrokor u konačnici je provedeno uz direktno kršenje prinudnog međunarodnog i nacionalnog prava, čime je prouzročena nesaglediva i nenadoknadiva šteta najvećem društvu Agrokor, interesima Republike Hrvatske i čitavoga okruženja. U tijeku ovog procesa, također je prekršen Ustav Republike Hrvatske, niz zakona Republike Hrvatske, mandatori i propisi prava sankcija Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Europske unije.

Ruska Federacija (gospodin predsjednik Vladimir Putin, u daljnjem tekstu Putin) nakon što je osmislila, te kreirala svoju geopolitičku strategiju istu je uskladila s Njemačkom (gospođom kancelar Angelom Merkel, u daljnjem tekstu Merkel), a vezano za utjecaj Merkel u Europskoj komisiji. Ruska Federacija dobiva podršku i vrha Europske komisije. U ruskoj geopolitičkoj strategiji važno mjesto je dobio i ‘Zapadni balkan’.

U odnosu na ostale članice Europske unije, gdje je primarni interes bio stvoriti ovisnost o ruskom plinu i nafti, u zemljama članicama Europske unije koje su ranije pripadale komunističkom bloku, zemljama Zapadnog balkana, Ruska Federacija je imala i interese utjecaja na društveno-politički, ekonomski te vanjskopolitički život u tim zemljama. Tako je Ruskoj Federaciji između ostalog u Republici Hrvatskoj, Agrokor bio jedna od najvažnijih meta s obzirom na mogućnost pljačke velikih vrijednosti, ali dobiva se i mogućnost korištenja snage kompanije kako bi se ostvarila društveno-politička i ekonomska kontrola (utjecaj) u Republici Hrvatskoj i šire. To je stvarni razlog otimanja Agrokora!

Iz gore navedenih razloga Putin i Merkel u zemljama ‘Zapadnog balkana’ organiziraju svoju mrežu, utječu na politiku, Vlade, imenovanje premijera, a onda preko njih utječu na društveno politički i ekonomski život tih zemalja.

Danas, vezano uz neprijateljsko preuzimanje Agrokora imamo nepobitne dokaze da je Plenković (sadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske) 2016. godine, tadašnji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, praktički od niotkuda, nepoznat u Republici Hrvatskoj, tek učlanjen u HDZ, ciljano i planski instaliran, nominiran za predsjednika HDZ-a, a onda i Vlade Republike Hrvatske uz podršku Rusa, Merkel i Europske komisije. Za predsjednika Vlade Republike Hrvatske predložili su Plenkovića, razlog je ranija suradnja od rujna 2014. godine do listopada 2016., kada su Plenkovića gđa. Merkel i Europska komisija koristili na dužnosti Chair to Delegation to the EU-Ukraine Parliamentary Association Committee. U tu svrhu se nekoliko puta sastao s Rusima.

Same radnje neprijateljskog preuzimanja Agrokora kao i drugih ciljeva u Republici Hrvatskoj odvijale su se između ostalog na način pronevjere javne imovine, izvlaštenje privatne imovine radi osobne koristi ili političke svrhe. I to u korist Ruske Federacije (Sberbank, VTB Bank i ostalih interesnih ruskih grupa i pojedinaca), njihovih partnera Mađara i njihove produžene ruke u Hrvatskoj, PPD-Vujnovca.

Da bi uspjeli s procesom izvlaštenja Agrokora u Hrvatskoj, što im očito nije bilo jednostavno, postoji osnovana sumnja ali i dokazi da su Sberbank i VTB Bank okupili lobiste i savjetnike, a sami su otpočeli aktivnosti neprijateljskog preuzimanja privatne imovine.

Prva javna izjava, koja je označila početak napad na Agrokor bila je izjava ambasadora Ruske Federacije, Anvara Azimova, 10. 2. 2017. godine. Rusi su podržali Plenkovića kako bi nametnuo autokratske sustave, a koji omogućavaju neviđenu korupciju i kriminal.

Ivica Todorić

Povezane objave

Njonjologija je relativno mlada znanost

HF

Plenković je ruski liferant

hrvatski-fokus

Bojite li se otrova?

hrvatski-fokus

Rusija, Balkan, Sredozemlje, NATO…

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više