Hrvatski Fokus
Aktualno

Ciklus čudesnih motiva Duška Šibla

Na pojedinim slikama mogu se naslutiti i prepoznati fragmentirani oblici figura koje se kreću i tvore samo svoj osebujni svijet

 

U proteklom je razdoblju osobitu popularnost stekao i kod javnosti ali i kritike s impozantnim ciklusom akrila na različitim formatima, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, sa svojim uzbudljivim „figurama u pokretu“, koje susrećemo u grčevitom i strastvenom pripijanju, suprotstavljanju, ljubavi i neprijateljstvu.

Odnedavna se je Šibl posvetio ciklusu akrila na platnu s apstraktnim motivima, zadržavajući pritom svoj snažni i vehementni kolor u kreaciji novoga univerzuma, s kolopletom motiva koji čine točke,pravci, slobodno ostavljeni nanosi boje.

Motivi nose zanimljiva imena, od Kaosa do Prvog dana, od Protozoe (jednostanični organizmi obdareni vlastitom pokretljivošću) do Noćnih leptira.

Osobitost najnovijeg opusa Duška Šibla jest i dalje silni energetski naboj koji zorno dočarava nestanak jednoga i stvaranje drugoga, univerzuma možda.

U ciklusa se također opaža iznimno jaka želja, težnja za promjenom, za oslobađanjem, za tvorbom novih i drugačijih odnosa.

Ponekad mi se čini da se na pojedinim slikama ovoga apstraktnoga ciklusa mogu naslutiti, prepoznati fragmentirani oblici figura koje se kreću i tvore samo svoj osebujni svijet.

Apstraktni ciklus Duška Šibla potvrđuje njegov afinitet prema izrazitom kolorizmu, energetskom naboju koji se sustavno rasprostire na svakom četvornom centimetru platna i prema izazovnim, nesvakidašnjim motivima.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Bože sveti, s pravdom se požuri

HF

AFERA “JOSIPOVIĆEV PLAN” – Letica: Ako je Malić govorio i 30 posto istine, njegov život je ugrožen

HF

Nova knjiga Mladena Lojkića

HF

Rozarij za ljubav

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...