Hrvatski Fokus
Aktualno

Oživljena sjećanja Zorana Šimunovića

To je vrijeme snova i igre, nevino vrijeme, vrijeme koje se više ne će ponoviti, vrijeme koje može ponekad oživjeti u posebnim okolnostima

 

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, autor vrlo zanimljivog i poticajnog opusa, čest izlagač na samostalnim izložbama, Zoran Šimunović, u proteklom razdoblju vrlo nazočan svojim djelima u nizu europskih zemalja, od Austrije, Mađarske, Francuske, nedavno je „obradio“ nekoliko svojih slika, ulja na platnu velikog formata u digitalnom obliku, dodajući omiljeni poznati element, malu patkicu, dječju igračku, žutu ili roza boje, kako vedro jedri sredinom slike, oživotvorujući sjećanja na djetinjstvo, na brojne nezaboravne sitnice koje su ispunjavale to sretno doba, na dane koji su prošli, zabilježene emotivno i iskreno u ciklusima ovoga umjetnika.

Tu su i domaće životinje i biljke i astronauti, ptice, medvjedići, zečevi u poznatoj diobi svijeta sjećanja na gornji, prazniji crvenkasti dio i donji veći, prepun detalja, uspomena, simbola, živog prisjećanja.

Naravno, teško je definirati što je ključno za djetinjstvo, uvijek smo u dilemi a pogotovo kada iznenada iz zaborava izroni fragment, posvemašnja sitnica, naoko bez značenja a u stvari ključ. Ključ za razumijevanje samoga sebe u toj davnini.

Veliki formati, bujnog kolorizma i tajanstvene simbolike, blage i opuštene atmosfere, nižu se jedan za drugim, potičući i naša razmišljanja o zaboravljenim i odbačenim predmetima, riječima i zvukovima.

Šimunović kontinuirano slika i istražuje izvanredne mogućnosti velikih formata, komponirajući fragmente vlastite memorije, fluidno ih zaokružujući u delikatne cjeline.

To je vrijeme snova i igre, nevino vrijeme, vrijeme koje se više ne će ponoviti, vrijeme koje može ponekad oživjeti u posebnim okolnostima, u ovom slučaju s razigranim motivima prisjećanja Zorana Šimunovića.

Istodobno u svim slikama ovog nadahnutog i talentiranog umjetnika nailazimo na blago eksponirane elemente, vidljive primjese tajanstvenosti jer sjećanje na prošlost, na ono što je bilo, uvijek je ispunjeno, premreženo stanovitom dozom misterija.

Šimunović je vrlo vrijedan u kontaktima s inozemnim izlagačima, izlažući na respektabilnim umjetničkim sajmovima, surađujući s istaknutim galerijama u Europi. Na stranicama ove galerije možemo vidjeti uspješno predstavljanje ovoga umjetnika. https://artistics.com/fr/search/site/Zoran%20%C5%A0imunovi%C4%87

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nepobitna krivica hrvatskih političara

HF

IZBORI – Bošnjačka prijevara broj 3

HF

Trump mora birati između Turske i Kurda

HF

Virus na hrvatskom dijelu Marsa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više