Hrvatski Fokus
Kultura

Bjelina obasjana suncem

Matko Trebotić predstavlja se novom samostalnom izložbom

 

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik europskog renomea, Matko Trebotić predstavlja se s novom samostalnom izložbom, 157. Bjelina obasjana suncem, 14. rujna ove godine u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Trebotićeva djela karakterističnog rukopisa i niza mediteranskih motiva, nadovezuju se jedno na drugo, snažno povezana doživljajem autora prostora i vremena, kreirana u jedinstvenom osebujnom opusu.

U Trebotićevim ciklusima zrači svjetlost Mediterana, odjekuju složena i bremenita povijesna zbivanja, očuvana arhitektura proteklih, ne uvijek dobrih razdoblja, ali kamen traje.

Starohrvatske crkvice, križ, temelji nekada velebnih građevina ostavljaju svoj vidljivi, opipljivi trag u brojnim ciklusima.

Trebotić je plodni autor niza ciklusa slika, brojnih likovno pjesničkih mapa, o njemu je objavljeno nekoliko reprezentativnih monografija i snimljeno više filmova.

Autor je Jadranskog poliptiha, četiri oslikana kazališna zastora u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Rijeci.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Noći tamna i usnula

HF

‘Dijagnoza: dvoslika’ Željka Kipke

HF

Samoća

HF

Je li današnji automobil tehnologija koja nestaje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...