Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Ranka Ajdinovća

Vrlo prepoznatljive kocke, slobodno lebdeće poput znaka, poput nagovještaja

 

U posljednjih nekoliko godina osobito su zapaženi istupi karlovačkog umjetnika, akademskog slikara Ranka Ajdinovića, koji se uvijek predstavljao s novim djelima, karakterističnog nefigurativnog rukopisa, većinom akrili srednjeg formata na platnu, kontinuirano slikajući, istražujući kako motive tako i tehnike, uz izrazitu prisutnost kolora.

Nedavno je prezentirao sedam novih akrila u kombinaciji s pastelom, ugljenom i olovkom, vrlo različitih formata, od 35 x 30 cm do 150 x 120 cm. U novom se opusu posebno ističu dva akrila, prvi sa oslikanim okvirom i drugi s dubokim bočnim stranicama (koje su oslikane sa svih strana).

Zanimljiva je nazočnost geometrijskih tijela koja plutaju iznad obojanih ploha, krećući se tajanstvenom orbitom. Vrlo prepoznatljive kocke, slobodno lebdeće poput znaka, poput nagovještaja.

Neobični svijet koloriranih oblika Ranka Ajdinovića živi i prostire se u suglasju, skladnih i neskladnih formi, iako naizgled vrlo neslični, ne bliski, tvoreći univerzum postojanja.

Potreba da se iskorači izvan uobičajenih  formata, jer Ajdinović prelijeva i motive i boju do maksimalno mogućih granica egzistiranja, do samoga ruba platna, svakako je navještaj posve novih ciklusa, sasvim oslobođenih gesti.

I ovim zanimljivim i izazovnim nizom akrila Ajdinović je potvrdio svoj nesumnjivi talent, doprinoseći aktualnoj likovnoj sceni stvarnim likovnim doprinosom, produbljući mogućnosti izričaja  apstrakcije, originalnim autorskim rukopisom.

Svakako bi bilo vrijedno vidjeti izbor iz novije produkcije Ranka Ajdinovića i na samostalnoj izložbi ali i u reprezentativnoj monografiji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

U kompoziciji s Evom figure su osmišljene i kao uporišta sa snažnim, izrazito dominantnim Evama u novim beskrajnim prostranstvima

hrvatski-fokus

Ciklus erotike Ivana Jakšića

hrvatski-fokus

Pitanja zalutalom čovjeku

HF

O likovnom stvaralaštvu Anđela Jurline

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više