Hrvatski Fokus

U kojoj je rasprostranjen korov

 

Ako u izvjesnom smislu uvijek možemo uspoređivati na prvi pogled neusporedive stvari, kao na primjer kada govorimo: jak je kao bik, brz je kao zec, kiša lije kao iz kabla i slično, onda bi mogli reći da je država vrt, a vodeći političari vrtlari. Ako analiziramo tu usporedbu, onda je logično pretpostaviti da kao što postoje različiti vrtovi, manje ili više njegovani, tako postoje i države koje su u manje ili više ‘dobrom stanju’, te kao što su za stanje uk akvom je stanju neki vrt, odgovorni vrtlari, tako je logično da su za stanje u kakvom je neka država odgovorni njezini vladajući političari. I kao što su loši vrtlari glavni krivci za zapuštene vrtove, tako je logično da su vodeći političari krivci za „zapuštene“ države, odnosno države koje su loše u usporedbi sa nekim uspješnijim državama. Zapuštene vrtove karakterizira u prvom redu loš izbor i loš raspored raznih vrsta cvijeća, te u velikoj mjeri rasprostranjen korov, tako „zapuštene“ države karakterizira loš izbor političkog kadra za odgovorne funkcije, loš rad istih na tim funkcijama, tako i u velikoj mjeri rasprostranjen „korov“ u obliku neuspješno vođenje povjerenih im resora, u obliku toliko raširene korupcije koja „guši“ uspješno i normalno funkcioniranje države, na dobrobit većine građana države, koji su zapravo „cvijeće“ ako državu uspoređujemo sa vrtom.

Kroz vrtove koje „održavaju“ loši vrtlari, malo tko želi prošetati, jer nema čemu da se divi, jer je pun korova, a s malo lijepog cvijeća. Isto je i s državama koje su loše „održavane“, u njoj je malo tko sretan i zadovoljan, iz nje se „bježi“ svatko tko to može. Vrtovi koji su dobro održavani, širi se miris raznoraznog cvijeća, a u loše „održavanim“ državama širi se smrad korupcije, nejednakosti, lopovštine i svakojakih gadosti. Nažalost kao i u većini slučajeva u politici, loši “vrtlari“ odnosno vodeći političari su prije skloni za svoje neuspješno „vrtlarenje“ okrivljavati sve drugo i sve druge, ne uviđajući vlastitu nesposobnost, vlastiti nerad i vlastito štetočinstvo. No ono što je još lošije od toga je činjenica da svaki vlasnik vrta daje otkaz vrtlaru ako nije zadovoljan njegovim radom, dok se u državi, koja je zapravo vlasništvo naroda, a ne političara koji  je svojataju kao svoju, putom političke propagande i korumpiranih medija, narodu toliko „ispran“ mozak, da ne shvaćaju da imaju pravo dati „otkaz“ neuspješnim, lažljivim i korupciji sklonim političarima, već ponovno na izborima svoj glas ‘poklanjaju’ uvijek istim osobama, mada je jasno vidljivo i opipljivo da se vrt nazvan Hrvatska, ne „održava“ dobro, da se korupcija i lopovština sankcioniraju tek kada to otkriju malobrojni savjesni i općem dobru privrženi novinari, a ne organi i institucije kojima bi to bila dužnost i za što su plaćeni od istog toga naroda koji široko otvorenim očima „ne vidi ništa“  dok se oko njega širi korov korupcije, lošeg izbora kadra na rukovodeće funkcije, i lopovština koja se deklarativno ne podržava, ali stvarno zapravo odobrava, a ako se i u rijektim slučajevima i procesuira, ‘odstrani’ se jedan lopv i zamijeni s nekim novim lopovom, što potvrđuju afere radi kojih je i sam predsjednik Hrvatske vlade morao priznati da je „pojeo toliko toga što se ne jede“ da mu je to već došlo preko glave.

Nu, nažalost očito narod voli jesti „ono što se ne jede“, pa na izborima bude ponovno glasao za one koji ga uporno i neprestano ‘hrane’ obećanjima o tomu da će moći početi jesti ono što jede narod u nekim „bolje održavanim“ državama. Ili vrtovima.

Laslo Torma

Povezane objave

S Mostom nema stabilne Vlade

HF

Propao puč u SDP-u

HF

Ostapbendergrad Emira Nemanje Kusturice

HF

Zoran Milanović: Jokić je moj izbor!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više