Hrvatski Fokus
Gledišta

Danas nas je i strah i sram da kažemo da smo Hrvati

Žigmanov bi, kao politički i kulturni zastupnik svih Hrvata u Srbiji, morao svugdje nositi majicu ‘Znam tko sam!’

 

Raspisivanje izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina usred popisa stanovništva u Srbiji iznenadilo je sve Hrvate, jer nam je nedostajalo još samo oko dvije stotine potpisa na posebnom biračkom popisu da bismo svoje nacionalno vijeće birali demokratskim putem, jedan čovjek jedan glas.

No, to ni najmanje nije iznenadilo najvećeg manipulanta među Hrvatima i među Bunjevcima u Srbiji, Tomislava Žigmanova, i nekolicinu njegovih plaćenih poltrona! Samo poslije nekoliko dana od donošenja odluke da ovdašnja hrvatska nacionalna manjina bira svoje nacionalno vijeće elektorskim putem, sakupili su se u svom bunkeru u Subotici, obukli majice „Znam tko sam! Hrvat(ica), hrvatski jezik, katolik!“, slikali se u njima, ali ih odmah i svukli, jer se jednostavno ne usude obući te majice van četiri zida, odnosno van sigurne im sredine!

Ne usude se javno nositi majice „Znam tko sam!“ jer znaju da je sve što rade samo farsa za slikanje, svoju promociju i manipulaciju ovdašnjim hrvatskim pukom i dobro znaju da bi, kada bi Hrvati ovdje masovno nosili te majice, sigurno došlo do incidenata!

A Žigmanov bi, kao politički i kulturni zastupnik svih Hrvata u Srbiji, morao svugdje nositi majicu „Znam tko sam!“, posebno u srbijanskom parlamentu, te tako konačno potpuno razbiti naš strah da se otvoreno izjašnjavamo kao Hrvati. Ovako je efekat suprotan, jer se sve više uvjeravamo da on ne štiti nikakve naše interese već sve radi samo iz osobne koristi!

No, bez obzira na sve to, kao i bez analize zašto Hrvati već drugi put biraju nacionalno vijeće elektorskim putem ovi likovi kažu da će izabrati i slijedeće hrvatsko nacionalno vijeće, koje će biti uspješnije nego što je ovo postojeće, a koje je bilo „najuspješnije od svih do sada“!!!

Da je u pitanju samo osobni interes najbolje dokazuje da „najuspješnije HNV do sada“, koje je također osnovano pod patronatom DSHV-a (čitaj Tomislava Žigmanova), nije uopće imalo kampanju za upis birača u poseban birački spisak. Samo je formalno postojalo Povjerenstvo za tu aktivnost bez imenovanja ljudi u njemu! To pokazuje potpunu otuđenost od ovdašnjeg hrvatskog puka, koji pored svega, bar do sada, još broji 57.900 pripadnika. Sa njima nitko iz HNV-a (niti DSHV-a) na terenu nije ozbiljno radio skoro dva desetljeća ni na čemu, pa niti ni na propagiranju za upis u poseban birački spisak.

Zato o sudbini svih Hrvata u Srbiji odlučuje Tomislav Žigmanov i desetak likova za koje Hrvati u ogromnoj većini nisu nikada ni čuli da uopće postoje!

 Kada bi za svakog lika na slici sa majicom „Znam tko sam!“ trebao svaki ovdašnji Hrvat da pogodi ime i prezime ili napiše: „Ja ne znam tko si ti!“ rezultati bi bili poražavajući jer sve što radi Tomislav Žigmnaov je potpuno  netransparentno i, ponavljam, sve je samo beskonačna farsa i manipulacija ovdašnjim hrvatskim pukom za veliki novac (uglavnom iz Hrvatske)!!!  

Evo imena članova Predsjedništva DSHV-a, mandat 2021.- 2025. (sa portala DSHV). Osam ih je bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice pa je potreban samo još jedan glas iz cijele Srbije da bi se donijela odluka koju Žigmanov nameće svim Hrvatima!

Tomislav Žigmanov – Subotica, predsjednik      Ankica Jukić Mandić – Novi Sad

Grgo Horvacki – Subotica                                   Goran Krnčević – Novi Sa

Vladislav Horvacki – Subotica                            Goran Kaurić – Zrenjanin

Marin Piuković – Subotica                                   Krunoslav Đaković – Sr. Mitrovica      

Mirko Ostrogonac – Žednik                                 Dario Španović – Sr.Mitrovica            

Slavko Benčik – Tavankut                                   Zoran Čota – Sombor

Mladen Petreš – Tavankut                                    Renata Kuruc – Sonta

Marica Stantić – Đurđin                                       Snežana Periškić – Monoštor 

                                                                              Željko Pakledinac – Vajska

Dvanaest ih je iz Bačke (četiri iz Subotice), dvoje iz Srijema (iz Sr. Mitrovice), i jedan iz Banata, nitko iz Beograda i uže Srbije, što nije odraz odnosa broja Hrvata na tim prostorima u Srbiji!

A jackpot pitanje glasi: U kojoj majici “Znam tko sam!” je Mirko Ostrogonac iz Žednika i što znate o njemu?!

Čovijek nam se nikada nije obratio jednom riječju niti se predstavio i samo dizanjem ruke (kao i svi ostali) odlučuje o sudbini svih Hrvata u Srbiji već više od dvadeset godina!!!

           Zato nas je danas ovdje, pored straha, i sram da uopće kažemo da smo Hrvati!!!    

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Vila Halida Bešlića izgrađena bez dozvole

hrvatski-fokus

Zavod za intelektualnu prostituciju

hrvatski-fokus

Orjuna, Hajduk i Čičkove umotvorine

HF

Zašto su Branku Lustigu u Jasenovcu zviždali?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više