Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

IDS je talijanizirao Istru, a ne Đurđa Dinja

Svi mediji spominju Giorgiu Meloni za posezanja prema Istri, a nitko ni riječi da je IDS već odavno talijanizirao Istru

 

Svi mediji u Hrvatskoj raspisali su se kako buduća talijanska premijerka Giorgia Meloni ima pretenzije na Istru i Rijeku, a nitko ne spominje da je IDS već odavno talijanizirao Istru i pretvorio je u talijansku provinciju u Hrvatskoj. Po cijeloj Istri vijore se talijanske zastave, dvojezični su natpisi, čak i samo talijanski. Ne predstavljaju Talijani, ni signora Meloni opasnost  po hrvatski narod u Istri, već IDS-ova politika neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima , nijekanje hrvatskih dijalekata u Istri i stvaranje pojma Istrijana i istrijanstva sa ciljem autonomije Istre i njenog izdvajanja iz Republike Hrvatske (što je sa popisom 2021.godine, evidentno postao propali projekt).

Naime popis 2021. godine pokazao je da je politika istrijanstva poražena. Regionalno se izjasnilo 10.025, odnosno 5,13 % stanovnika Istre, što je u odnosu na popis 2011. godine 25.203, odnosno 12,11% veliki gubitak za IDS, a broj Hrvata je porastao sa 68,33 % 2011. godine na 76,40 % 2021. godine.

IDS je na vlasti u Istri skoro pa 30 godina. Kreator statuta Istarske županije, koji je bio osporen od Vlade RH kao neustavan u 36 članaka, pa im je Ustavni sud vratio 18 članaka https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_02_9_146.html Po Statutu je u članku 6 talijanski jezik ravnopravan sa hrvatskim.

Članak 6.

U Istarskoj županiji hrvatski i talijanski jezik su u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu.

Način ostvarivanja dvojezičnosti utvrđuje se ovim Statutom i drugim propisima. Autohtone etničke i kulturne, te druge osobitosti Istre zaštićene su sukladno odredbama ovog Statuta i drugim propisima. I sve to po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina!

Hrvatski mediji okomili su se na Giorgiju Meloni zbog pretenzija na Istru i Rijeku, a sa druge strane hvale i proglašavaju talijanizaciju Istre svijetlim promjerom demokracije!? IDS je dvojezičnost proglasio svijetlim primjerom demokracije, tolerancije , prava manjina, a kada se pojave pretenzije Italije na Istru onda se iznenade i čudom čude! https://www.ids-ddi.com/vijesti/aktualno/3028/miletic-pula-i-istra-su-svijetli-primjer-tolerancije-i-suzivota-nacionalnih-manjina/

Poznato je da je Istra pripala Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj FNRJ, ne odlukom ZAVNOH-a, nego na Pariškoj mirovnoj konferenciji odlukom od 10. veljače 1947. godine, kada su velike sile odlučile na osnovi etničkog sastava stanovništva da Istra pripadne Hrvatskoj. I to zahvaljujući istarskom svećenstvu koji su pod vodstvom mons. Bože Milanovića 1946. i 1947. dali odlučujući  doprinos da Istra pripadne Hrvatskoj.

Zbor svećenika sv. Pavla za Istru, staleško društvo istarskih svećenika utemeljeno 31. srpnja 1945. godine, sa sjedištem u Pazinu. Već na prvom sastanku prihvatilo je rezoluciju o priključenju Istre Hrvatskoj, koju je potpisalo 48 istarskih svećenika. Potom je Savezničkoj komisiji za razgraničenje između Italije i Jugoslavije, koju je sastavila Mirovna konferencija u Parizu i poslala u Istru (1946. godine), uručio spomenicu s 55 potpisa istarskih. svećenika sa zahtjevom da se Istra priključi matici zemlji. Zatim je franc., engl., amer. i rus. zastupniku mirovnoga povjerenstva izručio statistiku istarskih. župa (koju je priredio B. Milanović) s dokazima da u Istri ima 75 % hrvatskih i slovenskih župa, 12 % talijanskih i 13 % mješovitih, te shemu Tršćanske biskupije, kojoj je pripadao dio Istre. Svećenici su se vodili mišlju mons. Bože Milanovića „ Režimi prolaze, narod ostaje! https://www.istrapedia.hr/hr/natuknice/1507/zbor-svecenika-sv-pavla-za-istru

Znači po etničkom sastavu stanovništva Istra je pripala Hrvatskoj, ali dvojezičnost nije uvedena po etničkom sastavu stanovništva, tu IDS-u nije bio važan etnički kriterij, već njegova politika  neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima, pa je dvojezičnost došla kao naručena za realizaciju  njihove politike.

Hrvati su u  Istri je od prvog popisa koji je provela Austrougarska monarhija uvijek bili u većini;

  • godine, bilo je Hrvata i Slovenaca 71,12 %, a Talijana 26,65 %
  • godine, bilo je Hrvata 45,5 %, a Talijana 44,4%,
  • godine, Hrvata 47,7 %, a Talijana 37,2 %, nakon Rapallskog ugovora iselilo se oko 55.000 Hrvata, a Mussolini je naselio oko 30.000 Talijana. Za vrijeme talijanske uprave popisi su provedeni 1921., 1931. i 1936., ali ti popisi nisu vjerodostojni.
  • godine, Hrvata 69,1.%, a Talijana 25,2.%,
  • godine, Hrvata 75,3.%, a Talijana 20,7 %, da bi nakon priključenja Istre Hrvatskoj, broj Talijana opadao zbog iseljavanja u Italiju
  • godine, Hrvata 77,8.%, Talijana 12,0.%
  • godine, Hrvata 57,7.%, Talijana 6,7.%
  • godine, Hrvata 71,88.%, Talijana 6,92.%
  • godine, Hrvata 68,33.%, Talijana 6,03.%
  • godine, Hrvata 76,40.%, Talijana 5,01.%

Podaci jasno prikazuju da je zbog 9784 pripadnika talijanske manjine, dvojezičnost uvedena u 7 od 10 gradova u Istri i u 13 od 31 općine!

I naravno u općinama gdje je IDS bio na vlasti većinom glasova usvojeni su statuti sa dvojezičnosti. To su  gradovi Pula, Poreč, Rovinj, Novigrad, Umag, Vodnjan i Buje te općine Bale, Brtonigla, Fažana, Funtana, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Motovun, Oprtalj, Tar-Vabriga,Višnjan, Vižinada, Grožnjan i Vrsar.

Samo Grožnjan sa 39,4.% Talijana i Brtonigla sa 30,14.% Talijana ispunjavaju uvjet za dvojezičnost. Čak i grad Buje sa 24,33.% ne prelazi 30.% koliko je potrebno po EU-ovim kriterijima da bi se uvela dvojezičnost.

Furio Radin je iskoristio svoj dugogodišnji mandat saborskog zastupnika i utjecao na kreiranje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina da se dvojezičnost uvede po Statutu jedinica lokalne samouprave. (članak 12. stavak 2.)

Furio Radin je Istru već pretvorio u talijansku provinciju

„IDS je, recimo, promijenio Statut tako da mi Talijani u Istri imamo više prava nego što nam je Zakon davao“ Furio Radin u Glasu Istre. Dalje je nastavio „Mi smo pak dio glasova koji je na parlamentarnim izborima trebao biti usmjeren prema zastupniku Talijana, u nedostatku dvostrukog prava glasa, preusmjerili prema IDS-u. I, naravno, redovito smo podržavali IDS na lokalnim izborima.“ Eto čista politička trgovina bez koalicijskog ugovora! A kako izgledaju ti IDS-ovi „svijetli primjeri demokracije“ u stvarnom životu: Dok talijanska manjina traži striktno provođenje dvojezičnosti, predstavnici te manjine ne poštuju dvojezičnost već se koriste samo talijanskim jezikom. Ima mnogo primjera, izdvojiti ću jedan. Evo jedan koji su svi u Puli i posjetitelji Pule mogli vidjeti. Može li se po nečemu zaključiti da je taj predizborni plakat u Hrvatskoj? Ne! Jer nema niti jednu oznaku hrvatske države, niti je napisan dvojezično.

To je eklatantan primjer negiranja hrvatske države, a mediji napadaju Meloni zbog teritorijalnih posezanja? Furio Radin je Istru već pretvorio u talijansku provinciju, jer tko god pogleda plakat zaključiti će da je u Italiji i da se kandidira za talijanski parlament. Candidato indipendente nezavisan kandidat i boje talijanske zastave. Po čemu bi se moglo zaključiti da se Furio Radin kandidira za zastupnika u Hrvatski Sabor? Ničemu !Je li to poštivanje dvojezičnosti? Ne to je izrugivanje sa hrvatskom državom i narodom. Eto ja smijem!  Što nije uspjelo Mussoliniju, uspjelo je Furiju Radinu!

Lili Benčik

Povezane objave

Jugo Hina o smrti Györgyja Konráda

HF

Vojna gimnazija Zvonimira Mršića

HF

Muzej “Jugoslavija” u Beogradu

HF

U ritmu muzike za ples

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više