Hrvatski Fokus
Kultura

Margareta Krstić predstavila dvije knjige

Umjetničku knjižicu Legende i priče i legenda o Zrinjskom vezanu za bitku na Grobničkom polju

 

Margareta Krstić je s polaznicima Likovne radionice Udruge Margarete CRO ART Podkilavac  22. rujna 2022. godine u 16,30 sati u Postavu Turističke zajednice Općine Jelenje u Dražicama otvorila izložbu uporabne keramike u različitim keramičkim tehnikama: villanoviana, raku, terakota, bijela oslikana glina i otisnute monotipije. Istog dana u 17 sati  u Domu kulture u Dražicama promovirala je dvije knjige.

Umjetničku knjižicu Legende i priče izdala je u kolovozu 2022. godine na 56 stranica, pisala je rukopisom i oslikala akvarelno bitke na Grobničkom polju tj. priču o dondolašima koju povezuje s legendom iz 1242. godine. Prilikom prodora Tatara i Mongola koje je predvodio Bučuk Batu-kan, na Grobničkom polju dogodila se bitka presudna za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Legenda govori da su u presudnim trenucima tog krvavog obračuna, vojsci vitezova u pomoć priskočili hrabri seljaci. Noseći na glavi strašne maske tj. kosti i rogove krave ili bika, zaogrnuti ovčjim krznom a na leđima vezana velika zvona koja su u pokretu stvarala veliku buku. Sa vilama i sjekirama u rukama utjerali su strah u kosti neprijateljima i tako pridonijeli velikoj i važnoj pobjedi.

Druga legenda o Zrinjskom vezanu za bitku na Grobničkom polju 1601. godine koja je rasprostranjena na Grobnišćini, kaže da su se Turci utaborili na Grobničkom polju i prijetila je opasnost da napadnu susjednu Rijeku. Zrinjski je s Gradine odapeo strelicu koja je pogodila turskog pašu u sljepoočnicu pa su se Turci dali u bijeg a mnogi poginuli ostali zatrpani kamenjem. U spomen na taj događaj nastao je nakit s malom crnom emajliranom glavicom pokrivenom turbanom, naušnice koje su žene Hrvatskog primorja rado nosile.

Margareta Krstić prvi puta je za izložbu Jaslice svijeta u Rijeci napravila priču riječkih morčića u keramici, raku tehnika, 20 skulptura visokih do 60 cm.

Morčić je nastao mješavinom kultura Europe i dalekih mističnih krajeva orijenta i posljedica su aktivne trgovine, time i kulturnih utjecaja i stalne migracije ljudi. Motiv crnca miješa se i s Turcima kao posljedica turskih napada pa Turci i crnci bivaju izmiješani da bi se dobio raskošni „moro“.

Godine 2010. preko Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo zaštitila je morčiće, dondolaše i mlikaricu.

Na velikom ekranu prikazala je obadvije knjige. Knjiga Moje jaslice je zbirka tekstova i fotografija kojima je pokušala otrgnuti od zaborava tragove posvećenosti jaslicama i na jednom mjestu sabrati sačuvana svjedočanstva koja se talože eto već dvadesetak godina.

Jaslice nas opetovano vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju na radostan blagdan rođenja nepobjedivog sunca koje obasjava i grije tek rođenog Isusa. Likovi u Margaretinim jaslicama izrađeni su od zemlje iz koje sve potječe i u što se sve ponovo pretvara, podsjećajući nas da smo i mi samo prah.
Poneke loše i već izblijedele fotografije i blijede preslike tekstova dokaz su prolaznosti našeg vremena na slikama koje polako nestaju u našim sjećanjima i ostaju tek neko vrijeme u našim albumima.

U knjizi je svaku godinu odvojila fotografijom grada u kojem je održana izložba. Prema otisnutim katalozima koji su preneseni u ovu knjigu vidljivo je koliko je dobila prostora i koliko je skulptura bilo izloženo na nekoj izložbi. Tu su i fotografije izložbi kako bi se osjetilo ushićenje i radost sa svakog javnog izlaganja u pedbožićno vrijeme.

Također su ponovo otisnuti novinski članci sabrani iz dnevnih novina i s portala, tako da se  na jednom mjestu može sagledati što je objavljeno o njenim jaslicama. Najviše je objavljeno u Novom  listu, HEP Vjesniku, Panorami, La Voce del popolo, Glasu Koncila, Kani, Zvonima, Hrvatskom slovu, Hrvatskoj Zori te portalima  Moja Rijeka, Akademija Art, Culturenet. Godinama su njene izložbe pratile lokalne televizije Kanal Ri i Ri TV, a Hrvatska televizija redovito je snimala priloge za  međunarodne  izložbe. Priloge s izložbe u Rimu i Veroni prikazala je i Televizija N1. Njezin rad pratili su Hrvatski radio Prvi i Drugi program, Radio Rijeka, Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Vatikan – Hrvatski program i brojni talijanski portali i novine. Svima se od srca zahvaljuje.

Od 2005. godine izlaže svoje jaslice na Međunarodnoj izložbi jaslica u tradiciji i kulturi u Areni u Veroni. Izložba se već 36 godina održava u organizaciji Zaklade Verona za Arenu, pod pokroviteljstvom Grada Verona, Odjela za kulturu i baštinu, Provincije Verona, Regije Veneto, Talijanske biskupske konferencije (CEI) te biskupije u Veroni. Zaklada svaku godinu štampa katalog u kojem je prikazano oko 80 jaslica od postavljenih 400, od scenografskih tradicionalnih talijanskih iz pojedinih regija do svjetskih minijaturnih jaslica raznih kolekcionara, jaslica iz muzeja i unikatnih jaslica pojedinih umjetnika. Na kraju kataloga je popis izlagača i tlocrt Arene sa shemom jaslica i imenima umjetnika. U katalogu je Margareta dobivala i do šest stranica za fotografije jaslica, a u Areni velike i reprezentativne prostore.

U Areni za mjesec i pol dana izložbu vidi oko 85 tisuća ljudi iz cijelog svijeta. U Rimu u Bazilici Santa Maria del Popolo, Sala Bramante  Međunarodnu izložbu „100 Presepi“ organizira već 42 godine Rivista delle Nazioni. Pod visokim su pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije i Talijanske biskupske konferencije (CEI), Papinskog vijeća za kulturu, Senata, Predstavničkog doma, Predsjedništva vijeća ministara, Ministarstva za kulturnu baštinu i umjetnost, Regije Lazio, Grada Rima i Nacionalne udruge talijanskih općina. Posjetitelji imaju priliku kroz veliki izbor jaslica, koje dolaze iz svih talijanskih regija i oko 25 stranih zemalja, kroz djela umjetnika, kolekcionara, predstavnika kulturnih udruga i institucija, domaćih i inozemnih muzeja, produbiti znanje o jaslicama i kulturama različitih naroda. Koriste se različiti materijali: srebro, koralji, keramika, porculan, staklo, bronca, drvo.

Za Riječke jaslice u raku tehnici, dobila je Prvu nagradu za strane državljane 2011./12. godine, a za Hrvatske jaslice 2013./14. godine, Specijalnu nagradu za skulpture i scenografiju. Ovu izložbu godinama prate brojne talijanske i svjetske televizije, čak i New York Times, novine i radija, a izložbu u mjesec i pol dana vidi oko 65 tisuća ljudi.

Godine 2018./19., 43 ediciju „100  Presepi“ u Vatikanu, preuzima Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Izložba je postavljena u Sali Pia X u Vatikanu. Prvu postavljenu izložbu u Vatikanu vidjelo je 70 tisuća ljudi.

Na kraju knjige je popis svih jaslica, broj skulptura, tehnika u kojoj su izrađene i izložbi na kojima su predstavljene.

Petronila Duvnjak

Povezane objave

Ja te volim ka i mati dite

HF

Ne govorim tebi

hrvatski-fokus

Čekaju

hrvatski-fokus

Pustošitelji

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više