Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus glava Duška Šibla

Pokušavam ovu nesreću s opakim virusom preokrenuti u nešto pozitivno, pa intenzivno slikam

Već neko vrijeme suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, boravi u Opatiji i kontinuirano slika u novom atelijeru. „Pomalo se privikavam na opatijski atelijer, a u tomu mi pomažu i prosinačke vremenske prilike i kovidske neprilike. Pokušavam ovu nesreću s opakim virusom preokrenuti u nešto pozitivno, pa intenzivno slikam. Osim toga puno je lakše zatvoriti se u atelijer kad vani pada kiša i puše orkanski vjetar, a kavane i restorani su zatvoreni. Kako je u mom slučaju atelijer ujedno i stan, mogu slikati, kuhati, piti čaj (već godinama ne pijem kavu), slušati glazbu, a kad mi kućne aktivnosti dojade mogu izaći na vjetar i kišu, a ima i divnih sunčanih dana, i prošetati se prekrasnim opatijskim parkovima ili čuvenim ‘Lungomare’ i promatrati galebove i more“. govori slikar.

Nedavno je Šibl pokazao i nove radove, najprije nekoliko akrila na platnu većeg forrmata s vrlo izazovnim motivom, motivom glava, jedna ili više u skupini specifičnog izraza lica, izrazite gestualnosti. Posebice se ističu troglave ili dvoglave kompozicije uznemirenih tijela, preplavljenih energijom, kako prema unutra, prema središtu zbivanja, k još jačem preplitanju i uvijanju s drugim figurama ali i prema vani, u pravcu odlazećeg iscrpljujućeg energetskog mlaza. Osobito su dojmljivi motivi  tri glave, u snažnom međusobnom odnosu, poput zmajevih glava koje izvire iz jednog tijela, glave koje nose jasnu i prijeteću poruku na svojim licima, koja doista ne obećavaju ništa dobro ili su od njih preostale samo maske koje lebde u prostoru. Teško je reći, jesu li pred nama muška ili ženska lica, jesu li ona zapravo lijepa ili su pak ružna, jesu li pred nama glave i tijela u kojima žive istodobno oba spola. To su glave koje naviješćuju, prenose glas iz skrivenih dubina, sučeljuju se s čovjekom,tri vještice koje dočekuju Macbetha ili tri Gracije ili Atena, Hera i Afrodita u Parisovom sudu… Šiblove slike izrazitog kolora pršte energijom, bijesni pogledi triju glava prelijevaju se preko ruba platna i odmiču, nesmetano i nezaustavljivo.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Danas nema kriterija vrijednosti u umjetnosti

HF

U danima zlima

HF

Moja pjesma

HF

Pred nama je 56. Splitski festival

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više