Hrvatski Fokus
Feljtoni

Ernest Bauer o srpskom primitivizmu, nacizmu… (3)

Kontrole u vlakovima na osjetljivim točkama nisu radili nezainteresirani, pa i sućutni engleski vojnici već bivši SS-ovci

Dr. Ernest Bauer (1910.-1995.) je Zagrepčanec, točnije Vlaškouličanec koji piše svoje uspomene 1986. godine tiskom Hrvatske revije (Barcelona, München). Iako se u knjizi Život je kratak san Bauer žali da su mu Hrvati pristupali sa “pa ti si ipak neki Nijemac”, dočim Nijemci su tobož zamjerali mu hrvatstvo; mi mu ne ćemo dokraja vjerovati jer je bio njemački obavještajac najvišega čina (pukovnik), specijaliziran za analitiku JI Europe.

Iza rata u logoru Lehen predstavnik jugokomunističkih vlasti noseći crnu masku odabrao je nekog pritvorenika; većinom bi ih u domovini strijeljali.

Pametno je bilo pobjeći preko mora, jer Englezi i lokalni ljevičari bili su vrlo susretljivi jugovlastodršcima. Izdajstvom svoga zagrebačkoga poznanika, a kasnije engleskoga bojnika Stephena Clissolda Milivoj Magdić je izručen Jugoslaviji, gdje je smaknut ovaj vrsni hrvatski novinar, do moskovskih procesa komunist, koji je pripadao liberalnom krilu ustaškog pokreta. Tada je među izbjeglicama bilo poznato da Francuzi u svojoj austrijskoj zoni postupaju najblaže i s najviše razumijevanja s hrvatskim prognanicima, a kao prava europska vlast i na osnovi svojih humanističkih predaja da najbolje poznaju probleme Srednje Europe i Balkana. (prije će to biti zasluga katolika fr. pukovnika Emilea Bethouarda, inače poznanika Bauerova, op., T.T.)

Kontrole u vlakovima na osjetljivim točkama nisu radili nezainteresirani, pa i sućutni engleski vojnici već bivši SS-ovci, koji su točno i pedantno služili nove gospodare. Tu je Baueru pomogao mito s duhanom i šljivovicom! Pokušali su Bauer i istomišljenici tiskati hrvatske novine, primjerak toga “Hrvatskoga lista” pokazao je dr. Ivo Banac Baueru 1976. godine u sveučilišnoj knjižnici Rockefellerove zaklade u Stanfordu u Kaliforniji. Tu su se nalazile i predratne Bauerove knjige, te pravaški i ini raritetni časopisi iz stare domovine, poput “Orača” i “Sijača”. Knjižnica je vrlo sustavno pokrivala cijeli svijet!

Zanimljiv je opis stanja kada je već bilo jasno da je rat izgubljen. Po njegovu (Oton Čuš, op., T.T.) pričanju cijelo unutrašnje ustrojstvo Ustaške vojnice bilo je pred kraj rata vrlo labavo,brojčano stanje nije se moglo ustanoviti, pojedini zapovjednici raznih većih postrojbi (tzv. rasovi, naziv po samovoljnim feudalnim kneževinama u Etiopiji, op., T.T.) nisu međusobno surađivali, ili se… pomagali; bilo je tu također mnogo nereda i malverzacija, tako da su mrtvi ili pali u borbi još primali plaću i opskrbu koju je stavio u džep zapovjednik… jedinice… u onom metežu bilo je teško prodrijeti sa bilokakovim reformama ili žalbama. Poglavnik i njegovi glavni suradnici, generali Moškov, Herenčić, Pečnikar nisu mogli ili htjeli time baviti, i tako se ništa nije dalo učiniti.”

Razgovarajući sa njemačkim časnicima (Maelzer, Mackensen) doznao je za terorističko djelo talijanskih komunista koji su postavili eksploziv u uskoj rimskoj ulici i daljinski ga aktivirali znajući da će Njemačka odmazda biti strašna! Bilo je pitanje dana kada će Njemačka kapitulirati i jedini smisao akcije je radikalizacija stanja da komunisti zadobiju simpatije puka i dokažu Sovjetima postojanje pokreta otpora! Poginula su 52 vojnika, ranjeno još više, uglavnom trećepozivaca srednjih godina. Unatoč molbama Kesselringa, Wolfa, Mackensena Hitler je naredio smaknuće 320 talaca. Bauer navodi stanje u poslijeratnoj Austriji u kojoj je po zaposlenje i karijeru najbolje bilo biti član Socijalističke stranke.

Bauer se zbližiosa sudetskim Nijemcima i katoličkim krugovima kojima je pomagao Otto von Habsburg. Izgleda da su Roosevelt i Churchill znali pitati mogućega cara Otta za savjete o Srednjoj Europi. Bauer se divi humanitarnom i socijalnom radu dominikanca Werrenfrieda von Straatena za postradale u Istočnoj i Srednjoj Europi. Crkva u nekadašnjoj Saveznoj (zapadnoj) saveznoj republici Njemačkoj postala je vrlo bogata, jer je 8 % poreza te cvjetajuće ekonomije išlo njima. Katoličke hrvatske misije u Njemačkoj (1983. g. čak 120) čuvale su narodnu svijest, pomagale ljudima, imale nešto nastavnog i tehničkog osoblja. Drugi dio sjećanja Bauerovih odnosi se na našu emigraciju, taj dio je puno bogatiji i povijesno vrjedniji pa ću ga posebno objaviti.

(Svršetak u sljedećem broju)

Teo Trostmann

Povezane objave

Znamenite misli Lava Nikolajeviča Tolstoja (3)

hrvatski-fokus

SINARKIZAM – Šambala ostaje skrivena (19)

HF

Zašto tehnologija favorizira tiraniju (3)

hrvatski-fokus

PAD ZADRA – Opsada (3)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više