Hrvatski Fokus
Kultura

Novi akrili Ranka Ajdinovića

Slike nose osobinu prepoznatljivog odmjerenog ali  prisutnog kolora koji ostavlja izvanredan dojam nenametljivosti i dubokog doživljaja

Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, već godinama privlači pozornost javnosti svojim kompleksnim ciklusom Unutarnji pejzaža, na kojem i dalje, jednako strastveno, kontinuirano radi. Pokazujući nove slike u atelijeru, kaže: “Neke od njih su iz ciklusa Unutarnjih pejzaža, a od novije tematike su par slika iz serije Novi svijet. Također, novost je da sam napravio nekoliko slika na novim oblicima, kružnim formatima na platnu.

Tehnika je kao i do sada akril u kombinaciji sa uljnim pastelom, olovkom, ugljenom, kolažom.“ Nove slike nose osobinu prepoznatljivog odmjerenog ali  prisutnog kolora koji ostavlja izvanredan dojam nenametljivosti i dubokog doživljaja umjetnika, koji je promptno reagirao na ukazani poticaj atraktivnog motiva.

Ajdinović se sve odlučnije kreće prema posvemašnjem oslobađanju boje, koja bez ograničenja zauzima cijeli prostor slike, grupirajući se u malenim skupinama razmrvljenih dominantnih boja jer preostalo je ili se napokon pojavilo, plavilo neba, plavilo volumena. Ponegdje opažamo vidljive tragove crteža, polunaznačene, nedefinirane obrise raznolikih konstrukcija, koji se jedva opiru supremaciji boja. Ovalni oblici  ciklusa Novi svijet doimaju se poput planeta promatranih iz dubina svemira, oblik života pred promjenama ili nakon njih? Novi kombinirani akrili Ranka Ajdinovića s fascinantnom plavom bojom značajan su korak umjetnika u traženju i dosizanju visoko postavljenih ciljeva.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dominantni kolor Mladena Žunjića

HF

Sretne kuće kojih nema Rine Efendića

hrvatski-fokus

Sjećanje na Toma

HF

Vlado Tuđa – autor impresivnog opusa ulja i akrila na velikim formatima platna i kartona

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više