Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Francuska država ne će Kanađanima prodati svoju tvrtku supermarketa 

Odbila kanadsko preuzimanje iz razloga što je državni strateški interes “sigurnost hrane”  

 

Kanadska grupa robnih kuća Couche-Tard ponudila je 16,2 milijarde eura za tvrtku iz supermarketa Carrefour S.A., francusku multinacionalnu korporaciju specijaliziranu za maloprodaju. Francuska je izdala “jasno i konačno ne” zbog ponude Carrefoura za preuzimanje. Predloženo povezivanje imalo je za cilj kombiniranje dviju tvrtki u maloprodajnog diva vrijednog više od 50 milijardi dolara. Francuska je ponovila svoje protivljenje preuzimanju supermarketa Carrefour od strane kanadskog Alimentation Couche-Tarda u iznosu od 16,2 milijarde eura, čineći veliki pad u nadi grupa da bi mogle prevladati zabrinutost vlade zbog sigurnosti hrane i radnih mjesta. “Moj je odgovor krajnje jasan: mi nismo za nagodbu”, rekao je Bruno Le Maire, francuski ministar financija, u petak 15. siječnja 2021., u intervjuu za BFM TV. “Ne znam je li pristojno, ali to je jasno i konačno ne”, rekao je Le Maire.Tvrtke su nastavile pregovore o dogovoru, prema ljudima upoznatima s tom stvari, iako je vlada već u srijedu nagovijestila zabrinutost zbog toga kako će povezivanje ugroziti francusku “suverenost hrane”.

Razgovarali su o obećanjima o poslovima, dobavljačima, upravljanju i upravljanju, uz 20 eura po cijeni dionice u početnoj ponudi. Couche-Tard bio je spreman uložiti 3 milijarde eura ulaganja u Carrefour tijekom pet godina, kao i da dvije godine ne će biti otkaza, rekla je jedna osoba iz kanadske grupe. Također bi održavali uvrštenje na tržište burze u Parizu i zadržali Carrefourovo sjedište u Francuskoj.Alain Bouchard, suosnivač i predsjednik Couche-Tarda, doputovao je 14. siječnja 2021. u Pariz u pokušaju da osigura sastanak s ministrom Le Maireom kako bi mu predstavio prijedlog. Nu, činilo se da je posljednja intervencija Le Mairea imala za cilj srušiti dogovor prije nego što je stigao do njegova stola. Prema francuskom zakonu, vlada može preispitati preuzimanje domaćih tvrtki od strane stranih kupaca u sektorima koje smatra strateškim, poput energetike, vode i telekoma. Francuska je postupno proširila popis područja obuhvaćenih uredbom i prošle godine dodala “sigurnost hrane”. “Na raspolaganju nam je pravni alat [za blokiranje posla], čak i ako bih radije da ga ne moram koristiti”, rekao je Le Maire za BFM TV. “Ono što je u pitanju je prehrambena sigurnost naše zemlje… pogotovo nakon što nas je zdravstvena kriza [Covid-19] naučila kako joj se ne može staviti cijena. “Carrefour i Couche-Tard odbili su komentirati ga. Dionice Carrefoura pale su 3 posto, dok su Couche-Tardove porasle za gotovo 4 posto u popodnevnom trgovanju u Kanadi. Smatra se da će snažni igrači odrediti sudbinu francuskog Carrefour Premiuma. Predloženo povezivanje ima za cilj kombiniranje dviju tvrtki s vrlo različitim formatima i zemljopisnim otiscima u maloprodajnog giganta vrijednog više od 50 milijardi dolara i treće najveće prodavače u svijetu iza Walmarta i Schwarz Grupe, koja je vlasnik njemačkog diskontera Lidl. Kanadska tvrtka želi diverzificirati svoje benzinske postaje i trgovinu trgovinama u prehrambenu trgovinu, a Couche-Tard odvesti dalje u Europu i Latinsku Ameriku.Carrefour je jedan od najvećih europskih lanaca prehrambenih proizvoda, s oko 2000 supermarketa i više od 700 hipermarketa velikog formata u Europi; nazočan je i u Brazilu i u Argentini.

Ova skupina je jedan od najvećih francuskih poslodavaca u privatnom sektoru s više od 100.000 radnika.Kanadski političari počeli su se izjašnjavati u znak podrške Couche-Tardu. Pierre Fitzgibbon, ministar gospodarstva Quebeca, pozvao je Le Mairea kako bi naglasio bliske poslovne veze između pokrajine i Francuske, a na pitanje hoće li Kanada lobirati za Francusku da preispita ovo odbijannje, kanadski premijer Justin Trudeau rekao je: “Uvijek ćemo biti tu da pružimo podršku kanadskim tvrtkama.” Philippe Martinez, koji vodi ljevičarski sindikat CGT, rekao je za France Télévision da takvi poslovi “često dovode do masovnog ukidanja radnih mjesta” i da nisu u “javnom interesu, niti interesu potrošača”. “Ako država ne intervenira u takvom trenutku”, rekao je, “koja je onda svrha toga?”Fabienne Caron, analitičar za maloprodaju u Kepler Cheuvreuxu, rekao je da argument francuske vlade da je Carrefour ključan za prehrambenu sigurnost zemlje nema previše smisla.

Skupina drži samo 20 posto tržišta prehrambenih proizvoda u zemlji, a tvrtke u stranom vlasništvu, poput Lidla, tamo posluju bez problema. U bilješci je rekla da je njezin prigovor “sve u vezi s politikom”, dodajući: “Dogovor je preblizu predsjedničkim izborima i rizik od stvaranja stražnjih vjetrova krajnje desničarskoj stranci prevelik je.” Ako se održi, vladin stav značio bi da “maloprodaje hrane u Francuskoj ne mogu biti preuzete, što znači ni Carrefour ni Casino”. Caron je istaknula da je konsolidacija na francuskom tržištu prehrambenih proizvoda ranije nailazila na pitanja konkurencije, referirajući se na to kada su dvije druge francuske grupe supermarketa, Système U i Auchan, pokušale surađivati ​​na kupnji 2015. godine samo kako bi ih regulator odbio.

https://www.ft.com/content/1cdb5387-61fd-4005-a2ae-72b03b86185f

Povezane objave

Najljepša renesansna vila u Sloveniji otvara vrata

HF

Ogroman Super Konzum u Radničkoj potiho prodan poslovnom partneru Pavla Vujnovca

hrvatski-fokus

Poljska sada gradi vlastiti baltički plinovod

HF

Hrvatski financijski sustav je bankocentričan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više