Hrvatski Fokus
Kultura

Slikar Tristram Paul Hillier

Engleski slikar dekirijevskoga i dalijevskoga, pa i kubističkoga štiha

 

Čistoćom boje i oblika, motivima i nadrealističkim štihom Tristram Paul Hillier više je slikar Mediterana dekirijevskoga i dalijevskoga, pa i kubističkoga štiha, nego li mutni Englez. Njegovi najbolji motivi tiču se morske obale ; krajolik i predmeti na njemu djeluju kao kristalizirana anorganska priroda, kao svanuće kada svijet spava, kao iščekivanje sudnjega dana, kao napuštenost. Jasno da je slikar takvoga profila volio i arhitekturu katoličkoga tipa sa jasnom strukturom i formom, ali i mrtve prirode i minerale i školjke. Ljudi su tu usputni, tek kao privremeni stanovnici kristaličnoga svijeta. Boje su češće hladne i lazurne, iako povremeno voli rabiti komplementarni kolorit.

Pitam se je li Hillier djelovao na poznatoga kipara Henryja Moorea nekim svojim oblicima, posebno što se tiče slike “Varijacije oblika sidra” iz 1939. godine.

Tristram Paul Hillier (Peking, Kina, 11. travnja 1905. – Bristol, 18. siječnja 1983.) bio je engleski slikar nadrealist. Bio je član jedinice  koju je vodio Paul Nash.

Tristram Hillier rođen je u Pekingu u Kini, kao najmlađi od četvero djece Edwarda Guya Hilliera (1857. – 1924.), bankara i diplomate, i Ade Everett. Rimokatolik, bio je obrazovan na Downside school. Godine 1922. vratio se u Kinu kako bi proučavao jezik, a zatim je do 1924. pohađao Christ’s College u Cambridgeu. Otišao je na Slade 1926. godine, gdje je studirao kod Henryja Tonksa, a zatim u Pariz gdje je dvije godine studirao kod Andréa Lhotea , a također i u Atelier Colarossi. U Parizu je upoznao mnoge članove nadrealističkog pokreta; na njega su posebno utjecali Giorgio de Chirico i Max Ernst. Do 1940. živio je u Francuskoj, ali je puno putovao; čitav je život ostao slikar nadrealist. Njegova prva samostalna izložba bila je u galeriji Lefevre 1931.; kasnije je izlagao uglavnom u Tooth’s Gallery. Od 1933. bio je član grupe Unite one koju je vodio Paul Nash. Tijekom Drugoga svjetskog rata služio je u dobrovoljačkom pričuvi Kraljevske mornarice s izbjeglim Francuzima. Nakon rata živio je u Francuskoj i Španjolskoj, a zatim je otišao živjeti u Yew Tree House, East Pennard u Somersetu u Engleskoj. Njegova autobiografija Leda i guska objavljena je 1954. godine. Retrospektivna izložba njegovih djela održana je u galeriji Worthing 1960. godine. Postao je suradnikom Kraljevske akademije (ARA) 1957. i Kraljevski akademik (RA) 1967. Hiller se ženio dva puta, imao je četvero djece. Tristram Hillier umro je u Bristolu u Engleskoj. Pokopan je u crkvi Glanvilles Wootton, u Dorsetu, 22. siječnja 1983. 

Teo Trostmann

Povezane objave

Crna faza Mladena Žunjića

HF

Slikam doma, u jednoj maloj sobici

HF

Umjetnost perspektive

hrvatski-fokus

Sinovi bure

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više