Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pomoć Čeha stradalima u potresu

Udruge iz Češke prikupile 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj

 

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i udruga Lastavica prikupili su 150.000 kuna za stradale u potresu u Hrvatskoj s epicentrom u okolici Petrinje i ovog tjedna uručili donaciju za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je izvijestila predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije ove dvije udruge iz Praga odlučile su pokrenuti humanitarnu akciju među svojim članovima i simpatizerima, te su tijekom dva tjedna prikupljene novčane donacije u visini 533.000 čeških kruna, odnosno oko 150.000 kuna. Akciji se odazvalo preko 200 osoba, uglavnom građana Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji žive u Češkoj, ali i čeških građana.

Prikupljena sredstva donirana su obiteljima koje su preporučile lokalne humanitarne organizacije, čelnici tamošnjih općina te suradnici Češko-hrvatskog društva i Lastavice. Najviše sredstava donirano je obitelji iz Novog Selišta koja ima šestero djece, čija kuća je u potresu porušena do temelja te osmočlanoj obitelji iz Banskog Grabovca. Pomoć je dodijeljena i obitelji iz Banskog Drenovca sa četvero djece, od kojih jedna kći boluje od cerebralne paralize te obitelji iz Dvorišća kraj Gline sa 17-godišnjom kćeri s visokim invaliditetom, kao i trima obiteljima iz općine Dvor, a dio donacije dobilo je i troje samaca iz Majskih Poljana.

„Tih ljudskih sudbina je nebrojeno. Svi su izgubili sve. Nije bilo nimalo lako izabrati, ali trudili smo se da pomoć ode u najispravnije ruke, iako nam je jasno da nikad nećemo moći niti pomoći niti udovoljiti svima. Moram priznati da je prikupljeni iznos uvelike premašio naša očekivanja u vrijeme pandemije, kad puno ljudi ima egzistencijalne probleme“, izjavila je Ivana Tichá.

Već 29. prosinca 2020. češka Vlada je Hrvatskoj za ublažavanje posljedica potresa donirala 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje i 10 grijača, a spremnost za pružanje pomoći izrazili su i zastupnici, ministri, kao i načelnici i gradonačelnici čeških gradova i općina te čelnici regionalne samouprave. Dio pomoći iz Češke upućen je  Češkoj besedi u selu Jazvenik kod Siska u kojem živi češka manjina.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Iz Trolista s Tobom

HF

Svečano obilježen rođendan Josipa bana Jelačića

HF

Etnički očišćeni hrvatski istočni Srijem

HF

Hrvatski rekvijem – Masovno useljavanje i iseljavanje, rođenih manje nego umrlih, staraca više nego djece

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više