Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Apsurdi i paradoksi dvostrukih mjerila u politici i medijima!

Paradoksalno je kada predsjednik Vlade izjavi da ga ne interesira što i kako DORH radi ili ne radi

 

Logika je znanost o smislenom govorenju odnosno o takvom govorenju i općenito komunikaciji, kada se ono što se govori, sukladno sa onim o čemu se govori! I takav način komunikacije je prihvaćen općenito u društvu, a ako nije takav onda se to obično naziva bedastoćama ili lažima, a one koji tako govore naziva se bedacima, prevarantima ili lažovima, i čak se kazneno gone, kao na primjer prodavače krivotvorenih roba. No, postoji dio društva, a to su politika i mediji, gdje se korištenje dvostrukih mjerila u postupcima i komunikaciji smatra normalnim, i čak poželjnim u tumačenju političkih zbivanja i medijskoj promociji istih. Primjera za to je bezbroj.

Zar nije apsurdno i paradoksalno da predsjednik Vlade tvrdi da ‘njegova’ Vlada i on osobno imaju veća „postignuća“ od bilo koje Vlade do sada, a istovremeno Hrvatska je među najlošijim državama EU-a po kriterijima kojima se mjeri uspješnost/ postignuća neke države? Očito se tu radi u raskoraku između subjektivnih mjerila uspješnosti, i objektivne neuspješnosti! Zar nije apsurdno i paradoksalno da predsjednik Vlade, pod čiju ingerenciju spadaju sva ministarstva u pogledu njihovog ustrojavanja, u pogledu organizacijske i kadrovske strukture, te načina funkcioniranja, tvrdi da ga ne interesira što i kako DORH radi ili ne radi, a Hrvatska po problemima u pravosuđu i borbi protiv korupcije i kriminala, prema procjeni iz EU-a, spada među najlošije države EU-a? Očito se i tu radi u raskoraku između subjektivnih mjerila uspješnosti u ‘nemiješanju’ u ono što se radi odnosno ne radi u DORH-u, i objektivnih mjerila  da je za neuspješnosti u radu DORH-a odgovorna i Vlada, i njezin predsjednik!

Ako se za politiku, koja se kolokvijalno smatra „najstarijim zanatom“ na svijetu, i može razumjeti zašto između onoga što političari govore, i onoga što je realnost, sustavno vlada nesuglasje, veći je apsurd da su mediji koji su po definiciji na neki način namijenjeni informiranju javnosti o onome što se događa u društvu, osim časnih izuzetaka, uglavnom prihvatili da postanu ‘glasnogovornici’ takvih nakaradnih političara i njihovih politika.

Nedavni događaji u SAD-u i Rusiji su najbolji pokazatelji tog načina izvješćivanja uz primjenu dvostrukih mjerila. Naime ono što se dogodilo povodom demonstracije i sukoba pristalica Donalda Trumpa i policije u Americi, mediji su nazivali ‘napadom’ rulje na američku demokraciju i na temelje američke države, optužujući za to osobno Trumpa, dok demonstracije u Rusiji i sukoba rulje s policijom, koju je Aleksej Navljni javno poticao na sukobe s policijom, i na rušenje legalne Putinove vlasti, mediji nazivaju „nezadovoljnim narodom“?!

Putinovu nadmoćnu pobjedu na izborima mediji nazivaju manipulacijom i prijevarom, mada za to nema dokaza, a Bidenovu pobjedu na izborima, za koje  Trump smatra da su rezultat izborne prijevare, smatra se „pobjedom američke demokracije“?! Kakva su to mjerila ako ne dvostruka, ako su nezadovoljni Amerikanci rulja, a nezadovoljni Rusi spremni za nedemokratsko rušenje vlasti su „borci za demokraciju“? I kakva su to mjerila ako ne dvostruka, kada politika i mediji ZDS smatraju neprihvatljivim, a istovremeno se isticanje komunističkih znakovlja u Rijeci, i podizanje raznih četničkih spomenika po Hrvatskoj, u čast i spomen na one četnike koji su bili agresori na Hrvatsku, smatra „prihvatljivim“?

Tih primjera korištenja dvostrukih mjerila u politici i medijima ima bezbroj, i samo su dokaz da su se današnja politika i današnji mediji, uz čast izuzetcima, velikom većinom dobrano „proprostituirali“ politički i medijski, da bi se dodvorili međusobno i onim ‘silama’ koje im ovih tridesetak posljednjih godina ‘nose glavu’! U tom kontekstu naslov ovog teksta je mogao biti više sukladan stvarnosti, da je glasio „Apsurdi političke i medijske prostitucije!“, no to bi smetalo ušima onih za koje je narod RULJA, kada digne glas protiv onih koji su NEDODIRLJIVI!

Laslo Torma

Povezane objave

(Ne)ljudska prava naših ‘drukčijih’

HF

Srbija i domaći izdajnici koriste slike iz Treblinke u Jasenovcu

hrvatski-fokus

SPC na čelu noćnih kolona u Crnoj Gori i Srbiji

HF

Crveni baroni, pobjegulje iz Sarajeva i lažni čistunci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više