Hrvatski Fokus
Uvodnik

Velikosrpska i svetosavska zloporaba potresa na Banovini

Sv. Sava je simbol svetosavskog nacionalizma, koji predstavlja spoj srpskog nacionalizma i pravoslavnog klerikalizma

  • Potres na Banovini Bogom je dan Srbima i Srbiji. Kao što su pravoslavlje pretvorili u srboslavlje i kroz mitologiju, povijest i geopolitiku recikliraju ga stoljećima – a slično su kao pravoslavci, ortodoksi, objeručke prihvatili i komunističku ideju marksizma bez Boga – i moramo priznati, srpska svekolika vlast u Beogradu, i vjerska, i politička, tako je dobro zlorabila i iskoristila potres u središnjem dijelu Hrvatske da ćemo posljedice ove njihove velikosrpsko-pravoslavne politike osjećati još jako dugo. Posebice kada znamo da na političkom čelu Hrvatske stoje ljudi koji ne znaju i ne razumiju koja nam se prijetnja sprema i provodi. Da, i provodi. I to svakodnevno. To je jako dobro uočio bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović i u Dnevnu.hr i napisao: »SNV, SDSS i SPS vjerne su produžene ruke velikosrpske politike. I oni inzistiraju na nerijetko izmišljenim zločinima nad Srbima i oni slave četničke ustanke i oni organiziraju posebne konvoje pomoći za svoje sunarodnjake nakon što je Pupovac brižljivo prebrojio koliko je Srba stradalo, koliko je srpskih kuća i crkava porušeno, obilježivši doseljenike gotovo kao uljeze. Akcije pomoći iz Srbije organiziraju se pod sloganom “Banija je naša kuća” i idu mimo Vlade RH izravno na mitropoliju i parohije. Milorad Pupovac vodi sustavnu politiku homogenizacije svoje etničke skupine, njezine dezintegracije i segregacije, on i dalje sanja Plan Z4, koji nikada nije prežalio, i to kao nužno zlo. Njemu je Beograd glavni grad, a ne Zagreb. To valjda svatko vidi i zna osim predsjednika Vlade i predsjednika glavne hrvatske stranke u kojoj više nema mislećih i ponosnih ljudi… Hrvatskoj jesu u interesu dobri odnosi sa Srbijom i mir u vlastitoj kući, ali ključne točke eventualnog trajnog pomirenja morale bi biti priznanje agresije, makar simbolička ratna odšteta i odustajanje od teritorijalnih pretenzija. Ovako, sve nekako ide prema poništenju rezultata Domovinskog rata. Nažalost, kad je u pitanju jezik, on u našim prilikama nikada nije bio samo jezično, nego uvijek, i to prije svega, političko pitanje. “Banija” je ni kriva ni dužna postala simboličkim dijelom jednog konzistentnog ideološkog sklopa. “Banovina” je u uporabi još od XVI. stoljeća, tako su se zvale i banovine u staroj Jugoslaviji nazvane po rijekama i moru, tako se zvala Mačekova Banovina Hrvatska, ali taj naziv koji asocira na hrvatske tradicije iščeznuo je nakon 1945. godine«. (https://www.dnevno.hr/kolumnisti/u-jugovremena-je-bilo-opasno-upotrebljavati-mnoge-rijeci-doduse-u-osamostaljenoj-hrvatskoj-znalo-se-otici-u-drugu-krajnost-1654497/)

Velikosrpska agitacija na Hrvatsku javno se odigrala 27. siječnja 2021. u Glini velikosrpskim otvaranjem, tzv. Banijske kuće. Nadnevak događaja je pomno izabran, jer je toga dana bio srpski sv. Sava. A “Banijska kuća” je klasičan primjer zapišavanja teritorija i nastavak politike Načertanija Ilije Garašanina otprije 176 godina kroz širenje Srbije na zapad. Od Garašaninove 1844. godine do danas Srbija se je dobrano proširila i prema sjeveru (Bačka, Banat i hrvatski istočni Srijem), prema zapadu (BiH) i prema jugu (Sandžak). Sada, nakon agresije na Hrvatsku i BiH od 1990., i nakon poraza na bojnom polju 1995., jedva su dočekali prirodnu katastrofu za obnovu agresije na Hrvatsku drugim sredstvima. Usred Gline okupili su se velikosrbi iz Hrvatske, Milorad Pupovac i Dejan Jović, ali i “domaće izdajice” i neznalice poput Aleksandra Tolnauera i glinskog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića. Tko je Kostanjevića poslao na to četničko zapišavanje teritorija kriv je jednako kao i on koji je na tom bizarnom, ali vrlo opasnom skupu nazočio. Ako zbog ičega, HDZ-ov glinski gradonačelnik nije smio sudjelovati na skupu s onima koji negiraju hrvatski naziv ‘Banovina’. Kostanjević je trebao zabraniti ovaj nenajavljeni četnički dernek, a ne na njemu sudjelovati. U Glini je bila i saborska zastupnica Ana Šimpraga, povratnica nakon Oluje, koja se, kao i Pupovac i njegova cjelokupna etnobiznismenska bulumenta nikada nisu ispričali za srpsku agresiju na Hrvatsku. A za one koji ne prate baš sva događanja, Pupovac je ovim riječima u Glini svima nama poručio da će Glina drugi puta, nakon 1995., biti “prestonica severne krajine”: “Mi smo na povijesnom mjestu i povijesnom trenutku u kojem nakon razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije”.

A za one koji ne znaju, sv. Sava nije bilo tko. On je simbol svetosavskog nacionalizma, desne političke ideologije koja predstavlja spoj srpskog nacionalizma i pravoslavnog klerikalizma. Svetosavska ideologija nastala je 1930-ih godina u Kraljevini Jugoslaviji. Njezini najznačajniji ideolozi su iskreni i uvjereni nacist pravoslavni episkop Nikolaj Velimirović i srpski fašistički političar Dimitrije Ljotić. Za vrijeme komunizma i druge Jugoslavije ova je ideja velikosrpstva i četništva potisnuta iz javnosti, ali je ostala nazočna u srcima i idejama današnjih velikosrpskih političara, znanstvenika i svećenika. Svetosavski nacionalizam je od 1990-ih ponovno glavna vodilja srpskoga naroda i zastupaju ga gotovo sve političke, kulturne i vjerske organizacije u Srbiji i izvan Srbije. Predvodnik je bila i ostala Srpska pravoslavna crkva. Svi se oni zalažu za uspostavljanje srpske pravoslavne teokracije na prostoru od “Kupe do Vardara i od “Dunava do Jadranskog mora”. Pristaše svetosavske ideologije odbacuju zapadnu kulturu, demokraciju, liberalizam, ljudska prava, republikanske vrijednosti, a posebice ekumenizam.

  • Smrt glumice Mire Furlan (Zagreb, 7. IX. 1955. – Los Angeles, 20. I. 2021.) također je, slično kao i potres, pripomogao ne samo brojnim jugoslavenima i orjunašima u Hrvatskoj, nego još više Srbiji i čelnicima ratoborne srpske manjine u Hrvatskoj. Brojne òde umrloj glumici nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Mira je, iako Hrvatica, bila i ostala jugoslavenska glumica, koja je početkom srpske agresije na Hrvatsku, poput Rade Šerbedžije, pobjegla u Srbiju. Kako tamo nije najbolje primljena, opet slično kao i Šerbedžija, otišla je u Ameriku. U međuvremenu lukavi Rade se vratio, a principijelna Mira nije. Tražila je stan koji nije njezin, nego od njezine tetke. Taj tetkin stan poslužio je lijevim medijskim kreaturama, koje sustavno kroje javno mišljenje, da zamjenom teza više od dva desetljeća neargumentirano optužuju Hrvatsku za ono za što nije kriva. Nitko glumicu nije tjerao iz Hrvatske. Nitko nije a niti ne može optuživati ju zato što nije bila politički pismena u sudbonosnim vremenima po naše i njezine Hrvate. Ona je tako odlučila i gotovo! A to što se je pri kraju života vratila u Hrvatsku, što je, moglo bi se reći, došla umrijeti kod kuće, u svome domu, potvrda je da je pogriješila i da se je tim činom ustvari ispričala i sebi i nama. I zato, neka joj je laka hrvatska zemljica!
  • Najnovija potvrda da je u Hrvatskoj na vlasti srpsko-hrvatska koalicija, na čijem su čelu Milorad Pupovac i Andrej Plenković, bombaški je pokušaj ubojstva trojice djelatnika HEP-a u Pakracu. Bombaš je Srbin Milorad Arsenić, bivši pripadnik agresorske srpske vojske u okupiranom dijelu Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Četnik Arsenić se vratio iz Srbije u Hrvatsku, “ustaška Hrvatska” izgradila mu kuću, vjerojatno mu dala i “boračku mirovinu” kao i Savi Štrbcu, dala mu je i struju koju je uredno trošio, ali ju nije htio plaćati, Nije htio plaćati struju jer ne priznaje hrvatsku državu. Čeka da mu Pupovac omogući da, umjesto “Hrvatskoj elektroprivredi”, struju plaća “Електропривреди Србије”. Niti to nije toliki problem, problem je što ubojicu Arsenića štite hrvatski mediji. Dakako po Plenkovićevu nagovoru i naredbi.
  • Obilježavanje ovogodišnje 28. Vojno-redarstvene operacije ‘Maslenica’, koju su Hrvatska vojska i Hrvatska policija uspješno proveli od 22. siječnja do 1. veljače 1993. godine protiv srpskog agresora, ponovno je zasjenio hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Isto kao što je to učinio prošle godine i na obilježavanju Bljeska u Okučanima kada je napustio svečanost. I ovaj puta u Zadru Milanović je ponovio scenarij iz Okučana. Nu, dok je u Okučanima bio dosta sâm u svome bijegu i pokušaju devalviranja Domovinskoga rata, u Zadru je uz sebe imao očito već dobro pripremljenu političku i medijsku bulumentu izdajica koji su zajedno s njim napali hrvatske branitelje iz svih svojih raspoloživih oružja. Lukavi Andrej Plenković nije htio otići u Maslenicu i Zadar jer je znao kako će njegov drug Milanović napasti osloboditelje ovoga dijela južne Hrvatske. Poslao je u Zadar ministra obrane Marija Banožića, “maloga od kužine br. 3” (“mali od kužine br. 1 je Gordan Jandroković, a br. 2 Tomo Medved), koji nije napustio skup ali je poslije proslave, nakon što je dobio instrukcije iz središta “srpsko-hrvatske koalicije” Plenković-Pupovac, progovorio demagoškim rječnikom izdajnika Plenkovića. Kako Plenković, Jandroković, Medved i Banožić ne mogu otvoreno napasti one koji su oslobodili Hrvatsku od srbočetničke agresije Plenkovićev “mali od kužine br. 3” izjavio je: “HDZ pokazuje respekt prema svim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države i pritom se ne vodi nikakvom isključivošću da bi išli prema ljudima koji su od početka bili pripadnici HOS-a”, te dodao: “HOS-ovci su, dali svoj doprinos i nastavili borbu za hrvatsku državu unutar službene hrvatske vojske i kao takvi sudjelovali u pobjedi i stvaranju Hrvatske. Tako da nikako se ne mogu poduprijeti teze koje iznose pojedini političari ili politički komentatori koje smo imali priliku pročitati posljednjih dana u medijima”, što bi trebalo značiti da podržavaju HOS-ovce na obilježavanju 28. VRO ‘Maslenica’. To što je u početku izrekao izgleda sasvim u redu, ali tada je uslijedila lakirovka u stilu “nije-nego”, dobro nam znana od strane njegova šefa Plenkovića. Banožić je otvoreno lagao kako navodno HOS-ovci nisu pozvani na obilježavanje Maslenice, čime je potvrdio izdajničku politiku svoga šefa.

A kako su političko-medijsku hajku raznih jugovića, orjunaša, komunjara, neoliberala, lažnih antifašista i sličnih izdajnika na političko-medijskoj sceni popratili domoljubni Hrvati pogledajmo u komentarima na portalu Direktno.

Josipa Mučnjak: “Banožić je lažov jer su svi mediji objavili popis osoba na Maslenici koji je usklađen sa svima. Ali lažov Banožić mora govoriti što mu se naredi i moćan je koliko nekom treba. Na Maslenicu je pozvana i IX. bojna HOS-a i to dvojica. U čemu je problem?”

Ivan Dragić: “Je l’ ovaj žutokljunac normalan? Incident nisu izazvali HOS-ovci nego neodgovorni neiživljeni Zoran Milanović. Hvala svim HOS-ovcima. Hvala svim hrvatskim braniteljima”.

Stipe Burduš: “A niti slova o klasnom drugu milanoviću niti o delegatu hadezea kojeg su poslali da sa komunjarama i djecom komunističkih zločinaca kod židova da traži zabranu hos-a, njihovog pozdrava i znakovlja…”

Darko Vidović: “Srami se Banožiću, nisi dostojan biti uz hrvatske vojnike! Govoriti o provokacijama kao papagaj (Plenković), govoriš kao onaj četnik Pupovac za kojega je razumljivo da je svaki hrvatski simbol provokacija!”

Ivan Kovačević: “Šugo balava nepristojna ti koji nemaš dan staža ni u ratu ni u vojsci budeš nama HOS-ovcima naređivao kako da se mi trebamo ponašati. J*** te tvoj anemični hdezeov komunjara plenkimun”.

Vjekoslav Bošković: “Jedini koji nešto zna o HOS-u od svih narodnih heroja kao što su banožić, ćorić, horvat, i ini ministri je gdin Medved ali on o tome mudro šuti da ne uvrijedi kolegu miloševića i glavnog kapu pupija jer oni odlučuju dokle će ova Vlada vladati”.

Bogoslav Džaja: “Gospodine ministre ja kao tadašnji pripadnik 4 gmtbr i sudionik ove VRO a i cijelog Domovinskog rata Vas a i ostale Jude molim da u moje ime ne odlučujete što mene provocira. Konkretno u ovom slučaju vi i takvi me provociraju a ne pripadnici HOS-a koji su bili obvezni tu prisustvovati jer su bili sudionici VRO-a. Nemojte nam vi političari, pojatari krojiti povijest jer smo mi sudionici te povijesti i Bogu hvala živi a i nismo ludi da smo sve zaboravili”.

Jadranko Zubčević: “Kao prvo, na popisu koji je objavljen lijepo se vidi kako su pozvana dva pripadnika iz HOS-a. Kao drugo među uzvanicima koji su bili u grupi za komemoriranje nisam na snimci vidio ni jednoga što za hrt nije ništa čudno. Kao treće na snimci se vidi dogovor između dvojice pripadnika HOS-a i lijepo se čuje njihov dogovor o ponašanju. „Nema izjava i komentara“! I treće, kada je riječ o provokaciji, ponižavanju, nedoličnom ponašanju i… onda za pomutnju i sve navedeno, odgovornost snosite vi gospodine ministre i Vlada. E, sada kada smo kod Vlade imam osjećaj kako to nije Hrvatska nego definitivno Srpsko-hrvatska vlada. (Hrvatska na žalost namjerno malim slovom). Samo još moram napisat kako imam osjećaj kako se u Lijepoj našoj polako ali sigurno pojavljuju novi Moljević i Slijepčević. Tu stajem. Već spominjanje ova dva lika je dovoljno kako bi me zaključali. A imao bi puno toga za reći!”

Pero Francetić: “Tko je ovaj Banožić? Iz koje ga je kace izvadio anemični dezerter koji je pljuvao Tuđmana?”

Šimun Buzov: “Plenkovićeva fukara obavlja prljave poslove za hrvatsko-četničku koaliciju. Smrdiš Banožiću na Lovru Kuščevića”.

Vedran Ozretić: “Nelagodu stvara Milanović, a sada i Banožić. Čini se kako se hrvatski vojni vrh odmetnuo”.

Renato Bareta: »”HDZ pokazuje respekt prema svim ljudima koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države i pritom se ne vodi nikakvom isključivošću da bi išli prema ljudima koji su od početka bili pripadnici HOS-a”. A poseban respekt je pokazao Plenković igrajući se lego kockicama sa malim,umjesto da se pojavio na obljetnici. Drugo, što je vaše “izaslanstvo” radilo na Krausovom komunjarskom derneku? Dogovaralo zabranu HOS-ovih ratnih obilježja i krilatice ZDS? Ajde Banožiću lipo šparoge pobirat«.

Swe Cro: “Mladi druže ministre, vi ste bili u pelenama kao i HV dok su Hos-ovci branili Hrvatsku. Nemojte davati izjave dok niste govorili s Hos-ovcima. Žalim Vas, mladiću, jer ste politički operativac gazde iz Bruxellesa. Niti imate izgrađen stav niti imate znanja o Domovinskom Ratu, a najmanje Hos-u. Ne zaboravite da je među Hos-ovcima bilo dosta STRANACA koji su došli osloboditi Hrvatsku, a umjesto nagrade i priznanja dobili su “zahvalnicu” u obliku njihove dijabolizacije. Dok su ratovali i ginuli nije bilo prijepora oko Hos-ovih simbola. Sad je novo godišnje doba i onda to mijenjamo jer smeta šugoslovensko-četničku koaliciju te iz uskrsle orjunaše preodjenute u “zelene liberale” i dugine boje.Najveća glupost je Vaše smještanje gosp. Raspudića u “krajnju desnicu”. Nigdje ne vidim ni “krajnju desnicu”, a još manje tamo gosp. Raspudića. Vidim samo da je hdz sa spd-om otišao ulijevo da će njihov auto udariti u zid na njihovoj strani jer imaju odane pijane vozače ili krivu dioptriju naočala. Ostavite se, mladi druže beogradski, politike jer ona je za Vas kinesko selo iako Vi to ne vidite”.

Josef Bernard: “Plenkimun ima kontrolu LEGO igre, to mu je bilo važnije nego dati počast Hrvatskim Braniteljima koji su poginuli u oslobađanju Maslenice od AGRESORA a sada njegovog miljenika Pupavca. Karakter i Vjerodostojnost o kojoj on puno govori 0,0 %”.

Lora Horvat: “Vi stvarate nelagodu, sram vas bilo izdajice četnikoljupci, ratni dezerteri izdajice antihrvati, fuj. Vi zataškivači velikosrbočetničkih krvoločnih genocidnih zločina nad nevinim Hrvatima i zaštitnici tih istih velikosrbočetničkih genocidnih zločinaca. Koje eto tobože uhićujete a onda na mig pupavičastoga antihrvata izdajnika puštate iz zatvora. Ne sudite velikosrbočetničkim zločincima, fuj sramote sramotne izdajničke hdz-ovske, fuj. Hrvatima izmišljate zločine. Velikosrbočetničke zločince teroriste iz Lore pretvorili ste u civile. Vaš izdajica antihrvat Mladen Bajić. Upropastili ste mnoge hrvatske obitelji zbog velikosrbočetničkih terorističkih zločinaca kojima odštete isplaćujete, sramotni zlotvori izdajice, fuj. Bog vas prokleja, dabogda. Amen! Di ste vi kukavice pobjeglice, ratni dezerteri bili 1991. kad su junaci HOS-ovci krvlju svojom svetom Hrvatskom i životima svojim svetim branili svetu nam, jednu jedinu i vječnu Hrvatsku?! Di?! Na sigurnom, izvan Hrvatske. I 700 njih najsvetijih najdomoljubnijih položilo na Oltar Domovine, za Nju svetinju nam Hrvatsku svoje mlade svete živote. Salute junaci pobjednici HOS – ovci! Slava, čast i vječna hvala HOS-ovcima! Hrvati rušite bagru izdajničku! I još nešto bih napisala, pretpostavite sami što ali ne smijem, ma znate već nas što mislim, blokirat će me”.

Ante Cukrov: “Gospodine ministre Banožiću, uz dužno poštovanje prema osobi i funkciji moram reći da ste i suviše zelen da biste uopće razgovarali o Domovinskom ratu i HOS-ovcima. Kako ne bih ponavljao sve ovo što su komentatori napisali ovih dana savjetujem Vam da pročitate i DOBRO PROUČITE kolumnu gosp. Hodaka od ponedjeljka 25. siječnja. Možda će Vam stvari biti jasnije, premda nisam siguran. Ako je netko izazvao pomutnju to svakako nisu pripadnici HOS-a. Tamo su jednostavno trebali biti. Nisu Maslenicu oslobađali duhovi! Pomutnju je napravio onaj koji bi takvo nešto morao osuditi. Predsjednik. Može što i kako hoće dok je privatna osoba. Ali predsjednik (namjerno mali p) nije privatna osoba. On predstavlja narod. Barem bi trebao. Ali ne, on, a i Vi, hoće mi oduzeti pravo da volim svoju zemlju i da sam za moj Dom spreman. Koji ste Vi to rodoljubi? Želite da narod ne voli svoju zemlju. Gdje toga ima? Koga su to HOS-ovci svojim prisustvom povrijedili? Osobu, stranku, pokret, državu? Koga? Ni na Maslenici, ni u Novskoj ni u Okučanima. Kad ćete već jednom prestati brojiti već davno prebrojeno. Kažite to Vašim pretpostavljenima. Upitajte ih Vi kad ne mogu ja. I jedno pitanje: kako Vas nije sramota ovako se ponašati prema onima koji su krvlju osvojili i Vaše ministarsko mjesto? Umjesto zahvalnosti Vi ih pljujete”.

Ante Pelivan: “Ministar obrane laže i pravi se lud, onda ne zna da čita. Takvi ljudi da nam vode obranu Hrvatske jadna ti je nasa Hrvatska. Našom Hrvatskom vladaju komunjare i lopovi u svim institucijama. Moj Hrvatski Narode promisli za budućnost svoje dice. Zašto su naši mladi prolili krv za Hrvatsku. ZA DOM SPREMNI – TO NE CE NITKO ZABRANITI NI MILANOVIĆ, PA TAKO I PLENKOVIĆ”. (https://direktno.hr/domovina/banozic-ima-poruku-za-hos-ovce-raspudica-i-fizulica-prozvao-za-stvaranje-atmosfere-koja-nikome-ne-treba-221594/)

  • U medijima je objavljeno o seksualnom zlostavljanju na Akademiji dramske umjetnosti. Profesori, redatelji glumci, glumice na razne su načine zlostavljali studente i druge. Već danima o tomu se govori ezopovskim rječnikom i nikako da saznamo tko su i koji su to zlostavljači, silovatelji ili nešto treće. Taji se. Taje mediji. Taji politika. U javnosti se samo pojavljuje dekanica Franka Perković Gamulin. I to je u Hrvatskoj zasad prvi konkretni rezultat regionalnog Me Too pokreta nastalog nakon ispovijesti srbijanske glumice Milene Radulović. To je objavljeno i o tomu će se od sada šutjeti. Nije se javila ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ni BaBe, ni Žabe, niti ove ili one kuće ili inicijative, i kako se sve ne nazivaju. Imena navodnih zlostavljača nastoji se zaštititi i sačuvati netaknute. Nu, pokušajte pretpostaviti da se takvo nešto pojavilo na Hrvatskim studijima, Katoličkom sveučilištu. Imena ovih kakvi se tu skrivaju vrištale bi naslovnim stranicama. Već bi DORH otvorio istragu, a redali bi se pred kamerama i političari sa svojim uzbezumljenim osudama takvih zlostavljanja.
  • “Zašto velike sile nikada nisu dozvolile da Srbiji pripadne dio jadranske obale?”, pita se Boris Subašić u beogradskim Večernjim novostima. Ovo Subašićevo lukavo i bizantinsko podsjećanje ustvari je recikliranje izjave vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija Durića (Vareš, BiH, 17. XII. 1967.) otprije šest godina da se Bosni i Hercegovini vrati hrvatska Sutorina u poslije 1945. otetoj hrvatskoj Boki i Kotorskoj. Odgovor na ovo pitanje daje sâm autor i on glasi: “Protumačena je kao uskrsavanje opasne srpske želje o izlasku na Jadransko more. Stav je da je srpsko prisustvo na moru prethodnica dolaska Rusije”.
  • U pretprošlom uvodniku pisao sam o Hamdiji Lipovači, voditelju ureda Isusovačke službe za izbjeglice u Bosni i Hercegovini. Dakako, bilo mi je malo čudno kako to da musliman vodi isusovački ured. U međuvremenu sam saznao kako se je Hamdijin otac Nurko Lipovača uvijek izjašnjavao Hrvatom. U međuvremenu u medijima se našao i slučaj Zulfikara Handukića koji se izjasnio kao Hrvat i na temelju toga izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Bihaća. “Moj otac ima hrvatsku putovnicu, dijete sam pisao kao Hrvata, moj kum je Hrvat. Jedan smo mi narod, a ovi što se bune, to je čisto politikantstvo”, izjavio je Handukić (https://nap.ba/news/75275). Nakon toga niti Hamdiji, a niti Zulfikaru nema se puno toga za prigovoriti. Oni nisu oni lažni “Hrvati” iz Goražda ili Zvornika koji nemaju nikakve poveznice s Hrvatima. Hamdija i Zulfikar su muslimani iz Cazinske krajine, u povijesti poznate kao Turska Hrvatska, koja je najkasnije bila okupirana od Turaka i koji su po selima zadržali lijepu hrvatsku ikavicu i osjećaj da su Hrvati islamske vjeroispovijesti. Svi su oni tijekom Drugoga svjetskog rata u vrijeme postojanja hrvatske države, Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945., bili u hrvatskim vojnim postrojbama i osjećali se Hrvatima. I zato isprika i Hamdiji i Zulfikaru. A to što su ovu političku situaciju iskoristili za osobne interese nije razlog da im to uzmemo za zlo.
  • Kod Javnoga poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini programe je vrjednovalo posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini u sastavu: Dario Grgić, Maša Kolanović, Boris Perić, Olja Savičević i Dinko Telećan. Zanimljivo, svi su članovi Hrvatskoga društva pisaca. Što znači da je o potporama hrvatskim književnicima odlučivao uzurpatorski neojugoslavenski HDP. Dakako, protuhrvatski. Ne vole hrvatsku državu, jedino što vole od hrvatske države su – hrvatske kune. A i lako im je kada je na čelu Ministarstva kulture i medija njihova Dubrovkinja Nina Obuljen Kořinek. A na čelu Vlade njihov – Andrej Plenković.
  • Molitvu na ustoličenju Joea Bidena predvodio je isusovac Leo Jeremiah O’Donovan (New York, 24. IV. 1934.), bivši predsjednik Sveučilišta Georgetown od 1989. do 2001. O’Donovan doktorirao je teologiju u Njemačkoj u Münsteru kod njemačkoga isusovca Karla Rahnera (Freiburg im Breisgau, Njemačka, 5. III. 1904. – Innsbruck, Austrija, 30. III. 1984.) za kojega je nedavno papa Nijemac Benedikt XVI. rekao da Rahnerova teorija “reducira kršćanstvo na čistu svijest o onome što čovjek po sebi već jest i stoga zanemaruje dramatičnu promjenu i obnovu koja je središnja za kršćanstvo”. Papa u miru je o Rahneru još dodao kako je “još manje prihvatljiv Rahnerov prijedlog prema kojem sve religije, svaka na svoj način, predstavljaju put prema spasenju i stoga su zapravo ‘ekvivalentne'”. Biden i ovaj kontroverzni isusovac stari su “prijatelji”. Između ostaloga Biden je napisao predgovor knjizi O’Donovana iz 2018. godine pod naslovom Blaženi su izbjeglice: blaženstva djece imigranata u kojoj autor izražava potporu migrantima riječima: “Retorika isključivanja opasnih, zaraženih, vjerojatnih kriminalaca, drugih, nije samo moralno neprihvatljiva karakterizacija onih drugih”. Nakon ovoga puno nam je jasnije to što mnogi tvrde kako je Biden samo deklarativni katolik, jer da nije deklarativni ne bi javno zagovarao pobačaj i beskrajno sudjelovao u ratovima čak i protiv časnih sestara kojim ih je želio prisiliti da sudjeluju u troškovima za kontracepciju. O’Donovan je, dok je bio predsjednik na Sveučilištu Georgetown, dopustio da se na kampusu financira udruga koja zagovara pravo na pobačaj, što je bilo u suprotnosti s kanonskim pravom. To je dovelo do samog vatikanskog suda, koji je zahtijevao zaustavljanje ove prakse. O’Donovan je na kampusu dopustio i javno djelovanje Larryja Flynta, zloglasnog promicatelja pornografije i silovatelja vlastite kćeri. Na Sveučilištu je omogućio provedbu istraživanja fetalnog tkiva, a družio se i s hollywoodskim producentom i osuđenim silovateljem Harveyjem Weinsteinom.
  • Iz razloga što objavljujem književne i polemičke uratke književnika Branimira Miroslava Cakića Tomlekina iz Hrtkovaca, zajedno sa Cakićem, izloženi smo napadima, pa i Hrvatski fokus. Tomislav Žigmanov i njegove sluge iza skrivene adrese elektroničke pošte (undisclosed-recipients…) vrijeđaju autora i sve one koji prenose njegove argumentirane uratke. Posljednji takav uradak dobili smo 22. siječnja 2021. ovoga sadržaja:

»Poštovani,

I dalje smo svijedoci strašnih nasrtaja na našu privatnost od strane jednog plaćenika ovdašnjih službi i sad već bolesnog paćenika, koji zarad razbijanja hrvatske zajednice u Srbiji piše pisma na stotine probranih adresa.

Viješto se sakrivajući svoj srpski identitet iza jedne minorne hrvatske udruge iz Novog Sada, Branislav pokušava svojim smješnim napisima da zagadi javni prostor Hrvata u Srbiji, u čemu sa svom mržnjom ne uspijeva. To ga, iovako bolesnog opsjednutog pojedinim osobama u hrvatksoj zajednici, dodatno žesti. Uz to i gazde iznevjerava, pa ga i one dodatno gone. No ne uspijeva ovaj pisac u lošem pokušaju… Pa kako onda da čovijek ne bi šiznuo…

Stoga ga i dalje trebamo svi da ignorišemo, a on nek i dalje samo piša…«

Oni koji bolje poznaju Žigmanova smatraju da je to doslovno njegov “rukopis”. A ovakvo reagiranje je samo odraz nervoze i nemira koji su ga zahvatili zadnje vrijeme. I nije mu lako. Mandat na predsjedništvo DSHV-a istekao mu je prije skoro dvije godine. Tu je i spomenik Ivanu Antunoviću na kojem je, zbog pritiska “pravih” Bunjevaca, morao – neposredno prije svečanog otvaranja – s novom pločom sakriti natpis na kojem je pisalo da su “spomenik podigli HNV i DSHV”, što nije točno.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Mostov oportunizam najgore vrste

HF

Konvencija u suprotnosti s naravnim poretkom

HF

Zašto u slučaju Hypo nije progonjen Granić koji je naredio Sanaderu da dogovori kredit!?

hrvatski-fokus

Ministar financija Zdravko Marić na jahti tajkuna Blaža Pavičića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više