Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus novih kolaža

Boje plesa Duška Šibla

 

O nastanku novoga razigranog, rasplesanog i nadasve ciklusa sjajnog raspoloženja, akademski slikar,trenutno u Londonu, Duško Šibl kaže: „Jake boje su kompenzacija za zimsko sivilo i “lockdown” sa silnim restrikcijama zbog covida ovdje u Engleskoj. Dok ja sjedim doma likovi u kolažima plešu u ludim bojama, bez opterećenja i inhibicija. Nema duboke poruke niti razmišljanja, samo želja za spasom iz ove situacije u kojoj smo već godinu dana.“ Ovom prigodom bi dodali kako  niz pokretljivih, razgibanih, vrućih gesti u kontinuitetu, od harmonije do grča, uglavnom trolisti isprepletenih likova, povezanih ili svezanih poput cvijeća, tijela poput stabljika a glave poput cvjetova. Precizno postavljena vibrirajuća tijela u određeni položaj dočaravaju nam završnu sliku koreografije, u nizu plesne manifestacije. Različitost dominirajući boja daju sasvim određeni karakter kolažu, od ritma, brzine, do geste.

Šibl je kreirao vrlo poticajan ciklus, optimističan ponajprije, s izrazitom težnjom ka oslobođenju i pokreta u vrtlogu pripijenih tijela. Iako lica osoba na ovim kolažima nisu odveć prepoznatljiva, njihova tijela govore više o njima i o onom što tinja ili gori u njihovim nutrinama. Osloboditi udove, ruke, noge, osloboditi oči i vidjeti željeno, kretati se i pokretati se neprestano do ostvarenja. Ciklus novih kolaža izveden je na srednjem, vrlo prihvatljivom formatu, koji je dovoljno velik i širok i dubok za svu tu nakupljenu energiju nametnute suzdržanosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

ANIMAFEST – Opstali smo u otežanim uvjetima

HF

Balada o čekanju

HF

Bjelina obasjana suncem

hrvatski-fokus

U Osijeku održani 60. Šimićevi susreti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više