Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus crteža Duška Šibla

Energični pokreti, strastveni kontakt, priljubljeni zagrljaji, čvrsti i neraskidivi

 

Kontinuirani rad umjetniku uvijek donosi samo korist jer realizirajući većinu ideja  (nemoguće je sve ostvariti) uviđa prednosti pojedinih izvedbi i slobodnije nastavlja s radom, prepuštajući se dublje i cjelovitije privlačnosti i složenosti motiva. Akademski slikar Duško Šibl i u Londonu, u svom radnom prostoru, kreira, oživotvoruje niz zamisli, ponajprije vezanih za kompleksni ciklus Figura u pokretu, ovoga puta kao seriju crteža, u kombiniranoj tehnici, akvarel, olovka, flomaster na papiru, naravno i uz nekoliko kolaža koji progovaraju o trenutku.

Niz novih crteža nosi prepoznatljiva obilježja, energični pokreti, strastveni kontakt, priljubljeni zagrljaji, čvrsti i neraskidivi, dok bjelina papira donosi snažan svjetlosni učinak, tako da sva zbivanja djeluju vrlo optimistično, nasmiješeno. Serija crteža ostavlja vrlo uvjerljiv dojam na promatrača, neprestano gibanje, nezaustavljivost pokreta, igra tijela i ovdje je ključan element. Istodobno valja istaknuti kako ova serija crteža, u cjelini djeluje fragilnije i nježnije i suptilnije u odnosu na ulja i akrile na platnu, gdje je u prvom planu silina energije i emocija. Novi ciklus maštovitih i razigranih crteža Duška Šibla u kombiniranoj tehnici pravo je osvježenje u aktualnoj  likovnoj produkciji. Motiv figure u opusu akademskog slikara Duška Šibla ima novo i zanimljivo značenje, njegove slike govore o sadašnjem trenutku života, o neizbježnosti vremena i osjećaja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Završeni 33. Marulićevi dani u Splitu

hrvatski-fokus

Šebalj je Žunjiću bio kreator crteža

HF

Osamdeset godina života i šezdeset godina stvaranja Josipa Botterija Dinija

hrvatski-fokus

Nagrada Ljubomiru Stanojeviću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više