Hrvatski Fokus
Hrvatska

Laži o ustašama

Ne postoji nikakav dokument koji bi potvrđivao da je postojao ikakav programski dokument Ustaškog pokreta

 

  1. Ustaše su hrvatska zemaljska (domobranska) vojska koja je postojala tijekom cijelog Srednjeg vijeka,
  2. Dr. Ante Pavelić se je tim imenom poslužio u promičbene svrhe, ali nikada nije osnovao Ustaški pokret. Pregledao sam mnoge knjige i dokumente (pa i “Doživljaje” Dr. Ante Pavelića), ali nisam našao niti jednog zapisnika, niti jednog svjedoka koji bi potvrđivao da je išta u tom smislu osnovano 1929. (pa i 1933. kako neki navode). 
  3. Ne postoji nikakav dokument koji bi potvrđivao da je postojao ikakav programski dokument Ustaškog pokreta. Na postrojavanju u Pistoji (1941.) Dr. Ante Pavelić postojenim logorašima (možemo ih nazvati i ustašama, iako je među njima bilo i radićevaca) rekao da se raduje što ih vidi nakon 7 (sedam) godina.
  4. Milan Šufflay i Ivo Pilar osuđeni su 1921. godine, a Ivan Bernardić 1930. Marko Hranilov i Matija Soldin su obješeni. Nitko od njih nije bio ustaša. Čak ni Slavko Kvaternik. 
  5. Gustav Perčec, a ne Dr. Ante Pavelić, izdavao je (odmah nakon 1. prosinca 1918. novine “Hrvatska zastava”, “Hrvat” i “Grič”.
  6. Domobrani 5. prosinca 1918. 
  7. 10. travnja 1941. – Seljačka i građanska zaštita (Mačekova vojska) imala je 200.000 pripadnika. U Hrvatsku Vojsku je pristupilo 10.000 časnika (ne znam broj vojnika) iz vojske Kraljevine Jugoslavije. Iz Italije se je (tek) 15. travnja 1941. vratilo (samo) 200 ustaša (ako su to uopće bili ustaše).
  8. Dr. Ante Pavelić je dobar hrvatski domoljub, bio je dobar poglavar NDH, ali uopće nije bio nazočan (niti je u njima sudjelovao) događajima od 7.-10. travnja 1941. Za preuzimanje banske časti od strane Slavka Kvaternika saznao je od supruge tek 10. travnja 1941. navečer i – bio je jako ljut.
  9. Dido Kvaternik (valjda njemu vjeruješ) napisao ja da je Ustaški pokret izmislila policija Kraljevine Jugoslavije.
  10. Preporučam (i) pročitati tekstove Dr. Leopolda Belobrajdića, inače visokog dužnosnika NDH.
  11. Hrvati i Ustaše nisu isto, jer su ustaške vojnica, a samo dio Hrvata je u njoj djelovao.
  12. Država Hrvatska nije nastala 10. travnja 1941. Od 3. stoljeća postoji Velika Hrvatska (nakon pobjede nad Gotima kod rijeke Erax), a od 6. stoljeća Bijela Hrvatska. Od 753. (Sabor na Duvanjskom polju, kojemu su nazočili izaslanici Svete Stolice i Bizanta) imamo današnju državu. Neprekidno više od 13 stoljeća. Izuzetno mi je žao što naše komšije Srbi, iako stari narod, do nacionalne države nisu došli sve do 1882. godine.

Dr. sc. Tomislav Dragun  

Povezane objave

AFORIZMI – Zašto strahovito bitno, a ne vrlo važno?

hrvatski-fokus

Bernardić i Taritaš kleveću vlastitu državu

HF

Prodavači lažne humanitarne magle

HF

Današnji HDZ nasljednik Šuvara, Dragosavca…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više