Hrvatski Fokus
Kultura

Tajanstveni likovi žena u novom ciklusu Damira Medvešeka

Podloge su drvo, platno i papir izvedenih u tehnikama akrila, crteža i koloriranog crteža

 

Akademski slikar Damir Medvešek, autor značajnog opusa i iznimnog inozemnog ugleda, vrlo je aktivni pripadnik aktualne likovne scene, od zapaženog kontinuiranog izvođenja  brojnih scenografija koje izrađuje sa suradnicima za zagrebački HNK-a do niza uzbudljivih ciklusa koji nastaju u njegovom slikarskom atelijeru. Nedavno je predstavio niz novih radova, podloge su drvo, platno i papir izvedenih u tehnikama akrila, crteža i koloriranog crteža s nizom tajanstvenih, erotizirajućih likova mladih žena, balerina, plesačica, ali i mitskih božica, s istaknutim prozirnim krilima, do ponekog leptira ili glave konja.

Ponekad su ženski likovi smireni, u čekanju i očekivanju, predosjećajući razvoj budućih događaja koji nose biljeg sudbine, istaknuto,zagledane u nešto što se ne vidi ali čija se nazočnost na slici itekako osjeća ili barem naslućuje. Tu su i žene ratnice, izronile iz junačkih opera, vitke poput gazela, mladolike sa saznanjem kako je čitava povijest pred njima a njihova će uloga biti važna.

Medvešek je kreirao vrlo zanimljivi niz likova, koji istodobno djeluju posve stvarno iako mi osjećamo da one pripadaju nekom drugom, zamišljenom svijetu i samo su se ovdje, na tim crtežima susrele za trenutak sa stvarnošću. Doista, kroz cijelu povijest likovne umjetnosti stalno se  provlače  likovi mladih, privlačnih žena, iznimne ljepote, u različitim situacijama i ulogama, pa je  tako i danas s tim izazovnim nepotrošivim motivom, vidljivo u novom uspješnom opusu Damira Medvešeka.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vjetar u snima

HF

Figure, portreti i autoportreti Vladimira Vrljića

HF

Gradovi Branke Mumalo

HF

Zir

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više