Hrvatski Fokus
Kultura

Poticajna sjećanja na prostor

Novi ciklus akrila na platnu posvećen zavičaju slikara Nevena Otavijevića

 

U posljednjih nekoliko godina zadarski umjetnik, slikar Neven Otavijević izborio se je agilnim radom, kontinuiranim slikanjem i dosljednim pristupom motivu za zapaženu i ozbiljnije vrednovanu poziciju u aktualnoj hrvatskoj likovnoj produkciji. Otavijević godinama nadahnuto i vrijedno radi na ciklusu akrila na platnu (različitih formata) posvećenih zavičaju, prostoru u kome živi i radi i uvijek volim reći, diše, stvarajući opus u kome se posebice ističe smirena impresija krajolika, s nekoliko skladno uklopljenih kuća, jednostavnih oblika ali zacijelo bogate i zanimljive preživljene i proživljene povijesti, između stabala koja se uzdižu poput čuvara ili svjetionika iznad polja i zelenila, s mirnim morem u daljini i naleglim bijelim oblacima, bez vidljive nazočnosti ljudi, vlada posvemašnja tišina, toplina se uvlači u svaki hlad, možda kratki pjev ptice.

Otavijević slika svoja poticajna sjećanja na prostor koji se nije naizgled mnogo promijenio jer slikar i želi ponajprije sačuvati na svojim slikama vidokrug svoga djetinjstva, priče i pamćenja još starijih koje je čuo. Naravno, Otavijevićeve slike nose i karakter ugode radi sačuvane prirode i sreću i zadovoljstvo jer ne treba tražiti rajske krajeve, treba ih samo uočiti i doživjeti. Otavijećev kolor je izrazit ali i vrlo odmjeren, nema prevelikog bljeska boja, sve je umjereno. Nove slike u ciklusu posvećenog zavičaju slikar strpljivo, s izuzetnom voljom ugrađuje u  opus, gdje svaka slika nosi svoj osobiti biljeg.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dora – Zapis na brezovoj kori

hrvatski-fokus

Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja!

hrvatski-fokus

Valjat će mi hodit

HF

Tajanstvenost ciklusa Bića arhitekture

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više