Hrvatski Fokus
Kultura

Sakralni ciklus Stipe Ivaniševića

Motiv za motivom, čovjek ispred križa, bjelina križa, izdužena tijela svetaca

 

Splitski likovni umjetnik, akademski slikar Stipe (Stjepan) Ivanišević jedan od ponajboljih aktualnih hrvatskih likovnih umjetnika, koji  kontinurano stvara opus sakralnih ciklusa, u ulju i akrilu, na platnima različitih formata s poznatim biblijskim motivima. Ivaniševićevo djelo broji niz slika s motivima koji nadahnjuju i omogućuju slikaru da kreira bojom i oblikom vlastiti doživljaj drevne ali vrlo životvorne teme. Najčešće bih, promatrajući nove Ivaniševićeve slike, osjećao potrebu za šutnjom,tišina je okruženje koje se nadvija nad ovim slikama, promatrati ih nečujno, bez tona, nastojeći proniknuti u simboliku. Doista, motiv za motivom, čovjek ispred križa, bjelina križa, izdužena tijela svetaca, Isus Krist, Golgota, propovijedi, čamci, voda, izrazita tamnoplava boja, svjetlo, ispunjaju svijet omiljenih tema ovoga talentiranog i vrijednog umjetnika.

Prepoznatljivi rukopis Stipe Ivaniševića, karakteristične boje u realizaciji sakralnog motiva, izdvajaju njegov opus kao vrlo zaseban i neusporediv s drugima. Ivanišević poseže i za varijacijama kod pojedinih tema, njemu osobito privlačnih i koloristički i u formatu, nastojeći proširiti, produbiti istraživanje mogućnosti motiva i dosega vlastite ideje. Svakako bi bilo preporučljivo vidjeti na jednom adekvatnom izložbenom mjestu izbor iz sakralnog djela akademskog slikara Stipe Ivaniševića jer to njegovo djelo i zaslužuje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

U početnoj slikarskoj fazi bio sam potpuno neopterećen

HF

Nestanak rukopisa

HF

Misaona previranja, nemiri, drhtaji

HF

Volim slikati na platnima velikog formata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više