Hrvatski Fokus
Feljtoni

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (8)

Nametanje nošenja maski školskoj djeci neučinkovito je, nepotrebno i štetno

 

Maske nisu samo neučinkovite, nego su i opasnije nego što se roditeljima govori. Znanstvena studija je nakon znanstvenog proučavanja tijekom mnogih godina zaključila da produženo nošenje maski na licu nosi, posebno djeci, neposredan rizik od tjelesnog i psihološkog oštećenja.

Ako vam prethodni odjeljak („Maske štete“) nije poslužio kao razlog da preispitate velik dio onoga što ste čuli o rizicima medicinskih maski, ispitajmo sada što znanost i stručnjaci kažu o nametanju obaveze nošenja maski djeci.

Obvezne maske u školi ‘glavna su prijetnja’ razvoju djece, upozoravaju liječnici

Srijeda, 9. rujna 2020.godine, Zahtjev za nošenje maske u školi loš je za opću dobrobit djece i treba ga ukinuti, napisalo je 70 liječnika u otvorenom pismu flamanskom ministru obrazovanja Benu Weytsu.

„Liječnici žele da [flamanski ministar obrazovanja] Weyts odmah izmjeni svoj pristup: da se više u školi ne zahtijeva nošenje maske na licu, potrebno je zaštiti samo rizičnu skupinu uz savjetovanje ljudi s mogućim rizičnim profilom da se posavjetuju sa svojim liječnikom.“

“Posljednjih mjeseci opća dobrobit djece i mladih podvrgnuta je jakom pritisku”, rekli su autori pisma. “U našoj praksi vidimo sve veći broj djece i mladih s pritužbama zbog pravila ponašanja koja su im nametnuta.”

Liječnici su spomenuli anksioznost i probleme sa spavanjem, kao i poremećaje u ponašanju i germafobiju, što je patološki strah od klica. Također se bilježi porast nasilja u obitelji, izolacije i otuđenosti.

„Obvezne maske u školama glavna su prijetnja razvoju djece. Zanemaruju se osnovne potrebe djeteta u razvoju. Dobrobit djece i mladih jako ovisi o emocionalnoj vezanosti za druge ”, napisali su.

Prema njima, “zahtjev za maskom za lice čini školu prijetećim i nesigurnim okruženjem, gdje emocionalna bliskost postaje teška.”

Štoviše, „nema velikih dokaza da nošenje maski na licu u neprofesionalnom okruženju ima bilo kakav pozitivan učinak na širenje virusa, a kamoli na opće zdravlje. Niti postoji bilo kakav pravni temelj za provedbu ovog zahtjeva. “

“U međuvremenu je jasno da se zdrava djeca koja boluju od COVIDA-19 standardno liječe bez komplikacija i da naknadno doprinose zaštiti svojih bližnjih povećavajući kolektivni imunitet“.

“Jedina osjetljiva mjera za sprečavanje ozbiljnih bolesti i smrtnosti uzrokovanih C0VIDOM-19 je izoliranje pojedinih učitelja i djece s povećanim rizikom“, rekli su.

“Ova procjena rizika nije zadaća Ministarstva obrazovanja“, podvukli su liječnici, “već zadaća liječnika koji liječe u dogovoru sa svojim pacijentima.”

Iz Bruxellesa Timesa

Velika Barringtonova deklaracija

Pismo koje su napisala 3 vrhunska epidemiologa i profesora doktora znanosti 4. listopada 2020. godine, 9. listopada 2020. godine, u 18:00 sati, potpisalo je 4.051 znanstvenika iz područja medicine i javnog zdravstva i 7.247 liječnika. Ovo je dio njihove deklaracije o konsenzusu:

“Kao epidemiolozi zaraznih bolesti i znanstvenici iz javnog zdravstva ozbiljno smo zabrinuti zbog štetnih utjecaja prevladavajućih politika i mjera za COVID-19 na fizičko i mentalno zdravlje, te preporučujemo pristup koji nazivamo usmjerenom zaštitom.”

Prema tome, “Najosjećajniji pristup koji uravnotežuje rizike i koristi od postizanja kolektivnog imuniteta je omogućiti onima koji su u minimalnom riziku od smrti da normalno žive svoj život kako bi prirodnom infekcijom izgradili imunitet na virus, istovremeno bolje štiteći one su pod najvećim rizikom. To nazivamo usmjerenom zaštitom. “

[op.p. Pročitajte pismo u cijelosti s prevodom: https://dokumentarac.com/covid-19/deklaracija-iz-great-barringtona/]

Prisiljavati djecu na nošenje maske je nepotrebno

Prisiljavanje djece da nose maske na licu u školi je neučinkovito, štetno i nepotrebno. Rizik od COVIDA-19 u djece je toliko nizak (vidi gore “Maske su nepotrebne”) da bilo kakve pretpostavljene koristi ne mogu nadmašiti rizike. Na temelju podataka CDC-a, rizik da djeca umru od COVIDA-19 u dobi između nula i 19 godina nevjerojatno je nizak, rizik od 0,00195 %. Ta je stopa mnogo niža od rizika da djeca umru od gripe.

Zapravo, postoji veliko i sve veće mnoštvo liječnika, pedijatara, znanstvenika, epidemiologa i istraživača širom svijeta koji se protive antiznanstvenim preporukama javnog zdravstva koje su nametnute javnosti i našoj djeci. Mi koji smo pročitali znanstvenu literaturu zaključili smo da je besmisleno i opasno prisiljavati djecu da nose maske na licu u školi:

  • Vidjeti, Michelle Science MD, MSc, FRCPC, et. al., COVID-19: Guidance for School Reopening, Division of Infectious Diseases, The Hospital for Sick Children (“Sick Kids”), University of Toronto, Canada. https://www.sickkids.ca/PDFs/About-SickKids/81407-COVID19-Recommendations-for-School Reopening-SickKids.pdf
  • Korištenje nemedicinskih maski (dalje u tekstu: NMM) u školskim uvjetima trebala bi, s obzirom na dob, potaknuti lokalna epidemiologija.
  • Kada je prijenos u zajednici nizak, uporaba NMM-a tijekom cijelog školskog dana ne bi trebala biti obavezna za učenike osnovnih i srednjih škola.
  • Prakse sigurnog nošenja maske (npr. Pravilno nošenje / skladištenje / uklanjanje) trebaju biti potpomognute edukativnim materijalima koji se dostavljaju roditeljima, učenicima i učiteljima.
  • S obzirom na trenutnu epidemiologiju, uporaba NMM-a ne preporučuje se učenicima osnovnih škola.
  • Terensko istraživanje COVIDA-19, provedeno na Sveučilištu East Anglia u Engleskoj, pokazalo je da obaveza nošenja maski ne donosi nikakvu korist, a može čak povećati rizik od zaraze.
  • Hunter, et al., Impact of non-pharmaceutical interventions against COVID-19 in Europe: a quasi-experimental study, May 6, 2020. https://doi.org/10.1101/2020.05.01.20088260
  • „Otkrili smo da su zatvaranje obrazovnih ustanova, zabrana masovnih okupljanja i zatvaranje nekih nebitnih poduzeća povezani sa smanjenom učestalošću, dok nalaganje boravka kod kuće, zatvaranje svih tvrtki i zahtijevanje nošenja zaštitnih maski ili pokrivala u javnosti nisu bili povezani s bilo kojim neovisnim dodatnim utjecajem.“

Prisiljavanjem djece na dugotrajno nošenje maski riskira se njihovo tjelesno ozljeđivanje

Tema tjelesnog oštećenja koju maske uzrokuju prethodno je obrađivana, ali vrijedi ponoviti nekoliko ključnih točaka:

Nošenje maske dulje od nekoliko minuta uzrokuje značajno smanjenje razine kisika u krvi.

  • See A. Beder, et al., Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery, Neurocirugía (2008). http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v19n2/3.pdf
  • Studije transkranijalnog ultrazvučnog doplera (TCUD) na maskiranim i nemaskiranim osobama pokazuju promjene u protoku krvi u mozgu kao rezultat povišenja arterijskog CO2 koje se događa u roku od nekoliko sekundi nakon nanošenja maske.

Ovaj video prikazuje upotrebu TCUD-a i varijabilnosti otkucaja srca za mjerenje štetnih učinaka nošenja maske na zdravo devetogodišnje djete: https://bit.ly/2GGQWiZ

Nošenje maski dulje vrijeme, povećava učestalost glavobolje i negativan utjecaj na radni učinak.

Većina djece nosi platnene maske.

Nošenje platnene maske može povećati rizik od zaraze COVIDOM-19 i drugim respiratornim infekcijama.

  • Vidjeti, MacIntyre CR, Seale H, Dung TC, et al., A cluster randomised trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers, BMJ Open 2015; 5: e006577, US National Library of Medicine, National Institutes of Health, doi: 10.1136/bmjopen-2014-006577, April 22, 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/pdf/bmjopen-2014-006577.pdf
  • „Ova studija je prvo randomizirano kontrolirano ispitivanje platnenih maski, a rezultati upozoravaju na štetnost upotrebe platnenih maski.“
  • „Ovo je važno otkriće za informiranje o zaštiti na radu. Zadržavanje vlage, ponovna upotreba platnenih maski i loša filtracija mogu rezultirati povećanim rizikom od zaraze. “

Prisiljavanje djece na dugotrajno nošenje maski riskira se njihovo mentalno i psihološko ozljeđivanje

Djeca su izložena psihološkim traumama na više načina zbog prisiljavanja na nošenje maski na licu tijekom cijelog dana u školi. Liječnici iz cijele zemlje upozoravaju na opasnost za djecu od cjelodnevnog nošenja maski na licu.

Obveza prekrivanja lica djece vrlo je štetna za dijete: učenje je otežano; kritično važne interakcije među učenicima i između učenika i učitelja su uništene; a prekrivanje lica kontraproduktivno, jer će djeca prirodno dodirivati ​​svoja lica, zagađujući time svoju masku. Ova nova norma za koju se mnogi zalažu može dovesti do porasta problema u ponašanju u djetinjstvu, poput poremećaja učenja, anksioznih poremećaja i depresije, samo su neki od problema.

Mnoga mala djeca briznu u plač ili ustuknu kad im se približi netko tko ima masku. To je toliko učestalo da neke osnovne škole zabranjuju maske na školskoj paradi za vrijeme „Noći vještica“. Jedan od razloga tome je što je kod male djece razvoj prepoznavanja lica relativno mali. Prema psihologu sa Sveučilišta u Torontu, Dr. Kang Lee, tek kad djeca napune oko 14 godina, dostižu razinu odraslih u vještini prepoznavanja lica. Prije toga djeca obično vide pojedinačne crte lica umjesto da prepoznaju čovjeka u cjelini. Stavljanjem maski oduzimamo informacije koje djeci posebno otežavaju prepoznavanje drugih i čitanje emocionalnih signala, što ih uznemiruje i zbunjuje. Ova pitanja mogu biti osobito ključna za djecu s poremećajem iz autističnog spektra, uključujući Aspergerov sindrom, koja imaju posebne poteškoće s čitanjem neverbalnih znakova.

Dr. Alice Kuo, predsjednica Američke akademije za pedijatriju u Južnoj Kaliforniji,  obavila je izjavu u kojoj javno kritizira ponovno otvaranje škola okruga Los Angeles, koje zahtijevaju da djeca nose maske kao “nerealnu ili čak kao razvojno neprikladnu za djecu“. Objasnila je da “nošenje maski tijekom dana može ometati jezik i socio-emocionalni razvoj, posebno u mlađe djece.”

Neka ozbiljna psihološka oštećenja djece uzrokovana produljenim nošenjem maski povezane su s nedostatkom prepoznavanja lica i osjećaja.

Istaknute gestikulacije koje skrivaju maske otežavaju podučavanje male djece.

Glasovi učitelja i ostalih učenika prigušeni maskama na licu otežavaju učenje, posebno za svako dijete s dijagnosticiranim ili nedijagnosticiranim oštećenjem sluha.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) (op.p. inačica domaćeg Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) jasno je stavio na znanje da su “škole važan dio infrastrukture zajednice koje imaju presudnu ulogu u pružanju potpore djetetu u cjelini, a ne samo njegovim akademskim postignućima.”

  • Vidjeti, Preparing K-12 School Administrators for a Safe Return to School in Fall 2020. Guidance from the CDC to school Districts. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/prepare-safe return.html
  • Nigdje u smjernicama koje CDC daje lokalnim školama nema podataka o prisiljavanju učenika da nose maske na licu. Zapravo, CDC priznaje da je „potrebno istraživanje i procjena mjera i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa (npr. socijalno udaljavanje, maske, higijena ruku i zabrana okupljanja) koje se koriste u školama kako bi se utvrdilo koje su strategije najučinkovitije . ” objašnjenje na str. 5.
  • Nedostatak bilo koje takve preporuke razumljiv je s obzirom na to da velika težina znanstvenih dokaza nepogrešivo pokazuje da je nošenje maski na licu dulje vrijeme štetno za zdravlje, sigurnost i emocionalnu dobrobit ljudi, posebno za malu djecu.

Izvor: https://www.meehanmd.com/blog/post/173679/an-evidence-based-scientific-analysis-of-why-masks-are-ineffective-unnecessary-and-harmful

Preveo: Dokumentarac

Napomena: Slobodni ste s ovim znanstvenim materijalom upoznati ravnatelje škola svoje djece, stručnjake za osobnu zaštitnu opremu u svojim tvrtkama, predstavnike mjesne, lokalne i područne samouprave, kao i predstavnike vlasti na državnoj razini, te sve odgovorne osobe u tvrtkama koje vam za rad uvjetuju nošenje maske na licu, kao i one koje vas zbog nenošenja maske na licu diskriminiraju i odbijaju vas uslužiti.

(Svršetak)

Vigor Colnar, https://dokumentarac.hr/covid-19/dr-meehan-velika-znanstvena-analiza-utemeljena-na-dokazima-objasnjava-zasto-su-maske-neucinkovite-nepotrebne-i-stetne-2/

Povezane objave

Praznine u Meštrovićevoj strategiji (1)

HF

USTAV – Razvitak ustavnosti u svijetu (6)

HF

Čovjek i šport (3)

HF

Bergoglio – zaštitnik klerikalnih seksualnih prijestupnika (3)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više