Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Najznačajnije i najzanimljivije što Češka ima

Hrvatsko-češko društvo objavilo knjigu Češka na dlanu, autora Franje Vondračeka i Marijana Lipovca

 

Hrvatsko-češko društvo objavilo je knjigu Češka na dlanu, autora Franje Vondračeka i Marijana Lipovca, koja donosi prikaz preko 250 čeških gradova, dvoraca, zamkova, prirodnih znamenitosti i drugih značajnih lokaliteta. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Grada Brna i prvo je ovakvo djelo na hrvatskom jeziku koje donosi sve najznačajnije i najzanimljivije što Češka ima, opisano na jednostavan i pristupačan način. 

Sadržaj knjige podijeljen je na poglavlja nazvana prema pojedinim dijelovima Češke, a unutar njih obrađena su pojedina mjesta uz njihove fotografije. Najveći naglasak dan je na gradove, budući da je Češka zemlja razvijene i kontinuirane urbane kulture s brojnim gradovima koji su biseri urbanizma i arhitekture. Obrađeni su svi češki gradovi s više od 10.000 stanovnika, kao i mnogi manji gradovi koji su zbog nečega važni i vrijedni, među kojima su i svi spomenici u Češkoj pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine. Obrađeni su i mnogi dvorci i zamkovi po kojima je Češka također poznata, svi nacionalni parkovi i još nekoliko zanimljivih prirodnih lokaliteta. 

Od 200 stranica knjige njih 14 je posvećeno Pragu koji kao glavni grad Češke uvelike prednjači po broju kulturno-povijesnih znamenitosti u odnosu na druge gradove. Uz ostale najveće češke gradove (Brno, Ostrava, Plzenj, Olomouc, Liberec, Česke Budějovice, Hradec Králové, Ústi nad Labem i Pardubice) obrađene su i poznate turističke destinacije poput toplica u zapadnoj Češkoj (Karlovy Vary, Mariánské Lázně), gradovi poznati po ljepoti i fascinantnoj povijesti (Český Krumlov, Telč, Kutná Hora), čuveni dvorci (Karlštejn, Konopiště, Hluboká, Lednice, Valtice), tragično selo Lidice, odredište bitke kod Austerlitza (Slavkov u Brna), kao i niz lokaliteta vezanih uz početke češke povijesti i državnosti. Tu se ističu mjesta u istočnoj Moravskoj spojena s misijom svetih Ćirila i Metoda (Velehrad, Mikulčice, Uherské Hradiště), prvi glavni grad Češke Levý Hradec, legendarna gora Říp, Stadice, rodno selo orača Přemysla, mitskog osnivača dinastije Přemyslovića te mjesto rođenja i smrti glavnog češkog sveca svetog Václava (Stochov i Stará Boleslav). Mjesto u knjizi dobila su i sela i manja mjesta u kojima su i rođeni ili umrli neki od čeških velikana, poput Trocnova, rodnog sela husitskog vojskovođe Jana Žižke, Nelahozevesa gdje je rođen skladatelj Antonín Dvořák, Malih Svatoňovica, rodnog sela književnika Karela Kapela ili Lipnica gdje je umro i pokopan književnik Jaroslav Hašek, a obrađen je i Duchcov gdje je posljednje godine života proveo slavni pustolov Giacomo Casanova, Příbor, rodno mjesto psihoanalitičara Sigmunda Freuda te Svitavy gdje je rođen Oskar Schindler. Neki se češki gradovi izdvajaju po neobičnim i manje poznatim zanimljivostima; primjerice u Jáchymovu je kovan srebrni novac koji je prema njemačkom imenu grada Joachimstal dobio ime talir, a od njega je nastao i naziv dolar. U Dačicama je proizvedena prva kocka šećera na svijetu, Pelhřimov ima Muzej rekorda i kurioziteta, Kladruby najstariju ergelu konja na svijetu, u Jindřichovom Hradecu čuvaju se najveće mehaničke jaslice na svijetu s 1398 figura, a u dvorcu Bečov drugo najznačajnije pokretno blago u Češkoj, relikvijar svetog Maura iz 13. stoljeća. Grad Aš je poznat kao najzapadniji grad u Češkoj i ujedno s najkraćim imenom, a ondje je i jedini spomenik Martina Luthera na području bivše Austro-Ugarske. Mladá Boleslav poznata je kao sjedište Škode, a ujedno je i zadnji grad u Europi bombardiran u Drugom svjetskom ratu: bombardirala ga je sovjetska avijacija nekoliko sati nakon njemačke kapitulacije 9. svibnja 1945. kako bi spriječila njemačke vojnike da se predaju američkim snagama. Tragičnu sudbinu imao je i grad Most kojeg su komunističke vlasti u potpunosti srušile jer je ležao na golemim zalihama ugljena. Najstarijim gradom u Češkoj u upravnom smislu smatra se Bruntál jer je prvi, još 1210., dobio gradska prava, a najmlađi grad je Havířov, osnovan 1955. Selo Kačerov poznato je po neobičnom fenomenu jer ondje sila gravitacije djeluje naopako.

Kako u predgovoru ističu autori, ova knjiga trebala bi postati nezaobilazan priručnik svima koji će ubuduće posjećivati Češku, bilo da odlaze prvi put ili im je ona već tradicionalno odredište zbog turističkih, obiteljskih ili poslovnih razloga.

Franjo Vondraček (1957.), politolog i novinar, predstavnik je češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji te osnivač i prvi predsjednik Češke besede Zagrebačke županije, a Marijan Lipovac (1976.), povjesničar i bohemist, predsjednik je Hrvatsko-češkog društva. Zajedno su 2009. napisali knjigu Česi Zagrebu – Zagreb Česima, a 2018. knjigu Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj. Obje su knjige prevedene na češki. Vondraček je također napisao knjige Češke povjesnice – dodiri s Hrvatima, Vodič grada Praga, Hrvati južne Moravske, Česi i Moravljani u Zagrebačkoj županiji, Češka kuharica, Češki sveci, Česi kajkavci te Naših prvih 10 godina: Češka beseda Zagrebačke županije, a Lipovac je autor ili suautor knjiga Biskup Duh, Biskup Josip Salač, Češki narodni dom u Zagrebu, Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, Václav Havel. Politička biografija, Ivan Meštrović i Česi te Dobro ugođena politika: Sjećanja Stjepana Radića mlađeg.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Pionirska marama

hrvatski-fokus

Hrvatsku napustilo čak 30 tisuća ljudi

HF

Vrijeme je za program nacionalnoga spasa (3)

HF

Tito je krvnik hrvatskog naroda!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više