Hrvatski Fokus
Znanost

Razmišljanje i hodanje

Knjiga francuskoga filozofa Frederica Grosa

 

Zagrebački nakladnik VBZ, nedavno je u svojoj biblioteci Ambrozija objavio knjigu Frederica Grosa Filozofija hodanja, u prijevodu M. Brabec i V. Mirković-Blažević s francuskoga, u jednostavnoj i skromnoj opremi. Riječ je o popularnoj knjizi Frederica Grosa (1965.), francuskog filozofa, koji se bavi poviješću psihijatrije, filozofijom nasilja i kazne te poimanjem rata. Gros u svojoj knjizi povezuje hodanje i razmišljanje, oslanja se na iskustva niza poznatih i važnih osoba u povijesti koje svojim primjerom hodanja svjedoče o njegovoj važnosti.

Gros se bavi hodanje kroz njegove različitosti, od svakodnevne šetnje, tumaranja gradom ili prirodom, svakovrsnih oblika koračanja u ovim ili onim prigodama ili zgodama. Doista, svatko od nas može posvjedočiti ako je prakticirao dnevno hodanja kakvu je korist od toga imao, ne samo zdravstvenu, već i duhovnu jer svaki je korak govorio bolje od bilo čega o slobodi kretanja. Ovo je knjiga koja naizgled govori o ne tako važnim stvarima i pojavama, pored onih krucijalnih koje nameće današnji, suvremeni svijet ali ističe itekako važna pojedinačna dostignuća i forme životnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Umro akademik Leo Klasinc

hrvatski-fokus

Umro Nenad Bićanić

HF

‘Grafenska’ novorođenčad (‘pandemijska djeca’) – od oba cijepljena roditelja izgledaju… čudno

hrvatski-fokus

Nagli porast smrtnosti u visoko cijepljenim državama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više