Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Korumpiranim sucima je mjesto iza rešetaka i na puno godina

Presudom se želi uništiti Dinamo i puno toga što identificira i personalizira nešto autohtono hrvatsko

 

Obraćanje Zdravka Mamića iz Mostara dosad je neviđeno svjedočenje pred javnošću i iznošenje frapantnih vijesti, u pogledu pravosuđa i pojedinih sudaca, na visokim funkcijama. Ako je 1 posto istine, argumentiranih činjenica, bez hiperboliranja, čemu je Mamić sklon, spominjana gospoda suci bi morali biti spremljeni iza rešetaka na puno godina, vratiti svu netransparentno stečenu imovinu, s posebnom kaznom za podržavanje i širenje mita i korupcije. Ne samo suci, već svi oni koji su od samog početka znali, za kojekakve ne baš dobre, sumnjive i protuzakonite radnje Mamića, a nisu ga niti pokušali u tomu spriječiti, već su ga podržavali, uz veliku konkretnu obligatnu opipljivu zahvalnost, u raznim valutama, kao i drugim dionizijskim eskapadama i orgijama, trebalo bi adekvatno kazniti. Ti i takvi su ga sad kaznili, a godinama ih je plaćao, pomagao im u njihovu usponu na ljestvici uspjeha i uvrštenja u nekakve elite (društvene i političke). U redu je da se Mamić kazni, ako postoje argumentirane činjenice za njegova sumnjiva i dokazana protuzakonita djela. Njegovom kaznom nisu ta gospoda (gospođe) koji su uživali njegovu darežljivost i naklonost, u svakom smislu, naravno zbog ogromne love koje je svima davao i sudjelovao u njihovim prežderavanjima i prelokavanjima, u raznim konobama, elitnim restoranima i odredištima, doma i vani, ostala i postala pomilovana, odnosno čista od svakog grijeha, posebno nezajažljive pohlepe, sukoba interesa i besramne trgovine. To negdje ide do samog političkog i vrha i nije od jučer. Možda je sve to ipak jedna druga priča, kojom se želi uništiti Dinamo i puno toga što identificira i personalizira nešto autohtono hrvatsko. Vrag bi ga znao. 

Svojim priznanjem za davanje mita Mamić sam sebe stavlja izvan zakona. Dakle, riskira, kocka se sa svojom sudbinom. Zar bi to radio da nema dokaze i da ne shvaća kako su oni drugi puno više zgriješili od njega. On je pritom i stvarao i pridonosio u proračun države, na razne načine. To ga svakako ne opravdava, ali još manje opravdava  one koji su to prihvaćali, time se osobno okoristili, na neki način iskoristivši Mamića, u svakom pogledu. Međutim, nije on bedast, glup, sirovi divljak, koji ne zna kulturno komunicirati i ponašati se. Jučer je pokazao da on to sve zna i to jako dobro, gotovo profesionalno. Nema veze ako je to predstava, po dobro osmišljenom scenariju, Čovjek ima pravo braniti se, pa i na način da druge opravdano optuži. Po čemu i zašto su ti bolji od Zdravka Mamića. Zato što imaju funkcije, visoko su obrazovani i spadaju u vrh društvene elite. Ne mogu, ne smiju i nemaju pravo tog čovjeka, bez obzira na njegovu krivnju vući po blatu za nedjela u kojima su i oni sami sudjelovali, na bilo koji način. 

Kako bilo da bilo, unatoč sumnji i spoznaji o korumpiranosti u pravosuđu naročito među pojedinim sucima, ovo priznanje i iskaz na presici u Mostaru je šokiralo sav pošten svijet, običnog normalnog čovjeka, u starom i novom normalnom. Vjerujem da Mamić ima još puno takvih i sličnih materijala, ali ih planski i taktički čuva za daljnji razvoj događaja. Zna se da je on dobar strateg i taktičar, ne samo u sportu. Za očekivati je da se njegova presuda ublaži ili ukine, kako ne bi više prljavog rublja u visokom sudstvu i politici izašlo na vidjelo. 

Osobno nisam simpatizer, a kamoli apologet takvih mucho tipova, poput  Mamića. Nemam nikakvih razloga braniti ga, a kamoli iskazivati mu bilo kakvu naklonost, idolopoklonstvo, obožavanje i divljenje. Iskreno, Dinamo ne bi bio Dinamo da nije bilo Zdravka Mamića. Niti repka ne bi došla na zadnji Mundijal da nije bilo Zdravka Mamića i nogometaša koje je on stvorio, priznali mi to ili ne. Postali smo svjetski vice prvaci u nogometu. Nije Zlatko Dalić nikakav mag, koji je čarobnim štapićem dobivao utakmice i postigao nemoguće. Onaj nesretni penal, ili političko-športski dogovor nas je spriječio da budemo svjetski prvaci. Nikada se ne bi trebao zaboraviti doprinos Mamića u uspjehu naše nogometne reprezentacije. Luka Modrić nikada ne bi postao ono što je postao, da nije došao u prave ruke, kao ni ostali, za koje se danas plaćaju basnoslovni novci. Naš nogomet je proslavio Hrvatsku diljem planeta. Naš nogomet je doprinio popularnosti bivše predsjednice države, koja se eksponirala svojim navijanjem u Rusiji. Bi li ona danas bila u Olimpijskom odboru da se nije “predstavila” na stadionima i u svlačionicama? Čini mi se da je ovaj put Zdravko Mamić trebao biti  nečija žrtva. Zna se čija. 

Proces je davno počeo, traje i trajat će. Tko će izaći iz njega na štitu a tko sa štitom, vidjet ćemo. Pravda i pravna jednakost bi morale pobijediti. Da se razumijemo, nije Mamić nikakav svetac, još su to manje oni koji ga proganjaju, sude mu i pokušavaju sebe oprati preko njega. Svaki zločin zahtijeva adekvatnu osudu i kaznu. Bez toga nam nema ostanka, ni opstanka. Zbog prihvaćanja zločina bez kazne, negiranja zločina ili umanjivanja kaznenih djela, nekome i za nekoga, dok drugi ide u zatvor za ukraden kruh ili majicu u Lidlu, mladi napuštaju Hrvatsku. Netko je istražio i napisao da u Hrvatskoj ima mjesta za sedam milijuna ljudi, u svakom smislu. Kojih i čijih ljudi?  Zna li itko koliko nas trenutačno ima? Zanima li to koga? 

Na kraju se pokazuje, kao je naš predsjednik države u pravu, kad ne želi za predsjednika suda osobu koju predlaže predsjednik Vlade i kada je, iako ne baš primjereno i diplomatski iznio svoje stavove o dotičnom sucu, koji je prisno i ortački surađivao sa Zdravkom Mamićem. Predsjednik države zna što radi. Zna to i predsjednik Vlade. Za to postoje određeni razlozi. Možda se kupuje i vrijeme. Zna se komu za izbore ovaj put treba vrijeme. Ovi izbori ne idu prije vremena i na brzinu, kao parlamentarni. COVID-19 je neumoljiv, baš ga briga za izbore. Ovaj put ne će pridonijeti uspjehu vladajućih. Nije pobijeđen, nije otjeran, nije oslabljen. Uzima svoj danak svakodnevno, diljem Lijepe naše, kao i u ostalim dijelovima Europe i svijeta. U nas se kalkulira i računa, bez računa. To će se nekima obiti u glavu. Zna se komu.  

Ankica Benček 

Povezane objave

A tko je prolio krv Darka Pajičića?

HF

Aleksandra Zec nije “Srpkinja”, majka joj je Hrvatica

hrvatski-fokus

Kako na kavicu, a kako na misu…

HF

Vladu mora biti briga Agrokor

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više