Hrvatski Fokus
Znanost

Fluorinacija

 Fluoriranje vode je predmet zabrinutosti

 

Dr. Richard Hoe Lawrence Day (New York, 28. III. 1905. – Westbrook, Connecticut, 15. VI. 1989.) rodio se 28. ožujka 1905. u New Yorku u Sjedinjenim Državama Amerike kada je njegov otac William Scofield Day imao 41, a majka Emily Hoe Lawrence 37 godina. Živio je na Summitu, Union, New Jersey, Sjedinjene Države oko 10 godina i The Bronx, New York City, New York, Sjedinjene Države 1940. Umro je 15. lipnja 1989. u Westbrooku, Middlesex, Connecticut, Sjedinjene Države, u dobi od 84 godine, i pokopan je u Bronxu, Bronx, New York, Sjedinjene Države.

U prosincu 2012. znanstvenici s Instituta Veille Sanitaire, St Maurice, Francuska, otkrili su da je broj spermija kod muškaraca u svijetu u naglom padu. Istraživanje provedeno u sedamnaest godina pokazalo je da se broj spermija smanjio za trećinu, a znanstvenik je predvidio da će se smanjenje broja spermija nastaviti. Razloge za pad broja muške sperme nismo pronašli.

Fluoriranje vode je predmet zabrinutosti. Znanstvene tvrdnje da fluor u vodi za piće može uzrokovati neplodnost dokazane su u nekoliko studija. Međutim, ‘Svjetska zdravstvena organizacija’ smatra omjer 1,5 mg / L fluorida u vodi za piće sigurnom dozom s ograničenim štetnim učincima. Možda je zabrinjavajuće što uopće postoje učinci kad uzmemo u obzir milijune ljudi koji su izloženi fluoriranoj vodi – s tim da je svaka osoba različita u dobi, zdravlju i tako dalje.

Razlog zbog kojeg vlade daju stavljanje fluora u opskrbu vodom je smanjenje karijesa. U SAD-u, gdje se oko 65% stanovništva dozira fluoriranjem vodoopskrbe, najgore se kvarenje javlja u siromašnim područjima koja su desetljećima fluorirana. To bi moglo biti zato što se vjeruje da bi fluor bio najučinkovitiji, a trebao bi se nanositi izravno na zube, a ne kroz opskrbu vodom. Kad je zaustavljeno fluoriranje u područjima Finske, Istočne Njemačke, Kube i Kanade, propadanje zuba očito se smanjilo.

Fluorid je otrovna kemikalija, a pokazalo se da uzrokuje genetska oštećenja u malim dozama, a povezan je sa smrću dječjeg krevetića, Alzheimerovom bolesti i ekcemom. Fluor također uzrokuje raspadanje kolagena, što je važan dio strukture kostiju, mišića i kože. Flourid je također povezan s nedovoljno aktivnim štitnjačama, a jednom je bio propisan za depresiju aktivnosti štitnjače.

Mnoge su zemlje (posebno u Europi) zabranile upotrebu fluorida u zalihama vode zbog zdravstvenih rizika. Mosaic (glavni proizvođač mineralnog gnojiva) glavni je dobavljač proizvoda za fluoriranje za svjetsko tržište fluoriranja vode. Mozaik su formirali Cargill Inc. i IMC Global Inc. (IMC Global Inc. je u vlasništvu Cargill Inc.). Možda se sjećate da smo se ranije dotakli Cargillove povezanosti s Monsantom i GMO industrijom.

Poredak istine, https://drrichardday.wordpress.com/2014/01/09/fluorination/

Povezane objave

Štetne emisije

HF

Hrvat član Akademije Europe

HF

Prijeti nam novi cjepovni izazov

hrvatski-fokus

GMO – (iz)um bez (raz)uma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više