Hrvatski Fokus
Intervjui

Nova pjesma u izvedbi popularnog sastava Cry Babies

Zaželjeli smo se nastupa, žive svirke, publike

 

Pored skulptura i klasične i naravno sokolarstva, suvremeni hrvatski umjetnik, akademski kipar i akademski glazbenik Vitold Košir djeluje i kao rock glazbenik sa svojim popularnim sastavom Cry Babies. Nedavno su snimili i objavili kompoziciju „Bacila je sve niz rijeku“.

  • Gospodine Košir, Vaš sastav Cry Babies je nedavno snimio obradu poznate pjesme Bacila je sve niz rijeku. Koja je posebnost Vaše izvedbe?

– Ljepota glazbe i predivni stihovi u ogromnoj su suprotnosti sa sadržajem teksta. Dodavanjem gudača ocrtali smo jezivi užas koji se ispod površine provlači kroz pjesmu. Davor Križić svojom minimalističkom jazz intervencijom na trubi posebno je oplemenio aranžman. Kada bi našu izvedbu mogao predočiti kao kazališnu predstavu na stageu bi bile dvije grupe glumaca koji istovremeno identičnu situaciju prepričavaju iz dva suprotna kuta gledanja.

  • Indeksi su veoma popularizirali tu kompoziciju, nije li to već u startu izazov?

– Cry Babiesi iza sebe imaju niz uspješnih, drskih, zafrkantskih ali i vrlo ozbiljnih covera. Izazov su nam uvijek bile poznate kompozicije koje smo doživljavali drugačijim emocijama nego što su ih na nas prenijeli originalni izvođači. Dobitnici smo i Fenderove nagrade za najbolju obradu.

Bacila je sve niz rijeku snimljena je daleke 1974. godine i već sam vremenski odmak ostavlja veliki prostor za reinterpretaciju. Poimanje glazbe u ovih se 40 godina uvelike promijenilo. Tekst Kemala Montena i glazbu Fadila Redžića u smislu vokalne glazbene linije gotovo da nismo dirali. Estetika pjesme je ono što je u našoj je verziji potpuno drugačije.

  • Očekujete dobar plasman na HR listama?

– „Pamtim samo sretne dane“ praćen spotom u režiji Igora Mirkovića i „On me voli na svoj način“ sa spotom u režiji Vanje Juranić bili su na vodećim mjestima radijskih top-lista širom Hrvatske a „Zarjavele trobente“ sjajno su prošle u Sloveniji.

  • Što još pripremate?

– Zaželjeli smo se nastupa, žive svirke, publike. Punim srcem spremamo se za povratak u klubove. https://m.youtube.com/watch?v=GEwL441CIHg 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Prijeti opasnost od ruskog prodora u BiH

HF

Sakralna umjetnost novoga vremena

HF

Drugačija vrsta hrabrosti promijenila bi politiku

hrvatski-fokus

Ispovijest Ivana Zvonimira Čička

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više