Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus sakralnih motiva Duška Šibla

Ciklus Heretik s likom Isusa Krista

 

Uz svakodnevnu slikarsku aktivnost u realizacijama brojnih ciklusa, najčešće figura u pokretu ili krajobraza, u akrilu i ulju na platnu, akademski slikar Duško Šibl, neumorni putnik i stanovnik niza gradova, od Zagreba, preko Dubrovnika i Opatije do Londona, realizirao je i vrlo dojmljivi ciklus  u akrilu s temom Kristove muke i Raspeća u prepoznatljivoj snažnoj slikarskoj gesti, uz značajnu nazočnost kolora, zajedničkog naslova Heretik. Tijelo Kristovo se izvija, trpi u okružju izrazito crvenog i plavog volumena, trenuci patnje i kraj. Trenutke bola i muke na križu Isusa Krista, slikar je prikazao vrlo osjećajno, promatrač se može uživjeti u muku, osjetiti je kao svoju, vlastitu bol.

Plameno crvenilo kolora naznačuje sudbinske događaje koji mijenjaju svijet i čovjeka. Vrlo lijep i emotivan ciklus akrila na manjim formatima platna akademskog slikara Duška Šibla vrijedan je doprinos aktualnoj produkciji hrvatskog slikarstva sakralnih tema. Ciklus Heretik s likom Isusa Krista u njegovim trenucima trpljenja i smrti na križu, Duška Šibla logično se i skladno uklapa u autorovu produkciju i koloristički i crtački. Riječ je o vrlo snažnom i vrlo osobenom autorskom izrazu Duška Šibla.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika

hrvatski-fokus

Engleski okvir za Ahmićku sliku

HF

Ključni motiv: boja, površina, masa i prostor

HF

Konj je neopisivo lijep, imao je ogromnu, nezamjenjivu ulogu u ljudskoj povijesti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više