Hrvatski Fokus
Znanost

Ništavna suglasnost za masovno cijepljenje

Cjepivo koje se ubrizgava u domovima za stare i bolesne, bolnicama i centrima za cijepljenje uopće nije ono koje je testirano u ispitivanjima

 

Informativni kanal ‘2020News’ zasniva se na dokazima i usko surađuje sa Stiftung Corona Ausschluss (Odbor zaklade Korona)  i njegovom međunarodnom mrežom u području znanosti, medicine i prava. Odbor Korona osnovali su u srpnju 2020. u Berlinu odvjetnice Viviane Fischer i Antonia Fischer te odvjetnici dr. Reiner Füllmich i dr. Justus Hoffmann sa ciljem podvrgavanja događaja objektivnim analizama povezanih s koronavirusom i posljedicama nametnutih mjera. ‘2020News’ objavio je 31. siječnja vrlo važan tekst čiji prijevod zbog važnosti dajem u cijelosti.

»Cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) kompanija BioNTech / Pfizer i Moderna dobila su uvjetna odobrenja za regulatorno područje Europske unije. Zakon EU-a zahtijeva da primatelji cjepiva budu obaviješteni o činjenici uvjetnog odobrenja i razlozima uvjetnog odobrenja kako bi se dobio informirani pristanak za fizičku intervenciju. Ovaj zahtjev za informacijama nije ispunjen u trenutnoj kampanji cijepljenja protiv koronavirusne bolesti COVID-19. Ono što je ‘pikantno’ u ovom kontekstu je da cjepivo koje se aplicira/ubrizgava u domovima za stare i bolesne, bolnicama i centrima za cijepljenje od 27. prosinca 2020. uopće nije ono koje je testirano u ispitivanjima. Faza kliničkog ispitivanja koristi složeniji i skuplji postupak proizvodnje cjepiva nego što se sada koristi za komercijalni proizvod. Novi, jeftiniji postupak nosi veće rizike od onečišćenja.

Prije nego što se lijek za humanu tj. ljudsku uporabu može odobriti za stavljanje u promet u jednoj ili više država članica, obično mora proći opsežne studije kako bi se osiguralo da je siguran, kvalitetan i učinkovit kada se koristi u ciljanoj populaciji.

Zbog pretpostavljene globalne prijetnje javnom zdravlju koju predstavlja SARS-Cov-2, dva cjepiva protiv COVID-a koja su trenutno na tržištu u EU-u odobrena su godinama prije završetka ključnih faza kliničkog ispitivanja, uvjetno kako je definirano Uredbom Komisije (EZ) br. 507/2006 od 29. ožujka 2006., o uvjetnom odobrenju za stavljanje u promet lijekova za ljudsku upotrebu koji spadaju u područje primjene Uredbe (EZ) br. 726/2004. Europskog parlamenta i Vijeća.

Uvjetno odobrenje cjepiva podlijegalo je brojnim zahtjevima. Na primjer, farmaceutske tvrtke koje imaju odobrenje za stavljanje u promet moraju pokrenuti ili dovršiti određene studije kako bi dokazale da je navodni omjer koristi i rizika zaista pozitivan i kako bi razjasnila otvorena pitanja o kvaliteti, sigurnosti i djelotvornosti lijeka.

U slučaju cjepiva „Comirnaty,“ regulatorno tijelo Europske agencije za lijekove/EMA dalo je tvrtki BioNTech Manufacturing GmbH do kraja prosinca 2023. godine da podnese konačno izvješće o randomiziranom, placebo-kontroliranom, ‘slijepom’ kliničkom ispitivanju osmišljenom u svrhu potvrde učinkovitosti i sigurnosti Comirnatyja.

Za cjepivo farmaceutske kompanije Moderna, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet, Moderna Biotech Spain SL, mora do kraja prosinca 2022. dostaviti završno kliničko izvješće o randomiziranoj, placebo-kontroliranoj ‘slijepoj’ studiji u svrhu potvrde djelotvornosti i sigurnosti cjepiva.

Za oba eksperimentalna cjepiva do danas nisu provedena ispitivanja interakcije lijekova. To predstavlja neprocjenjiv rizik, posebno s obzirom na prioritetno cijepljenje vrlo starih osoba, jer se gotovo svi liječe lijekovima. Slično tomu, za oba eksperimentalna cjepiva učinak na plodnost nije odgovarajuće proučen. U tom se pogledu čini da se vlasti slijepo oslanjaju na informativnu vrijednost nekoliko nepotpunih studija provedenih na životinjama.

Uvjetna odobrenja vrijede samo godinu dana u skladu s Uredbom (EZ) br. 726/2004, ali se mogu produžiti. Činjenica da nositelji odobrenja ne moraju podnositi konačna izvješća kliničkih ispitivanja sve do jedne ili dvije godine nakon što je uvjetno odobrenje za stavljanje u promet (cjepiva) pokazalo da sve osobe koje se trenutno cijepe de facto sudjeluju u opsežnom kliničkom ispitivanju pokusnog testiranja/ispitivanja eksperimentalne tvari.

Zbog povećanja rizika od takvog liječenja, Uredba (EZ) br. 507/2006 propisuje da pacijenti i zdravstveni djelatnici (koji koriste lijek) moraju biti jasno obaviješteni da je odobrenje za predmetnu tvar dodijeljeno samo uvjetno.

U tom kontekstu, također mora biti jasno objašnjeno cijepljenim osobama – kao i osobama koje provode cijepljenje – što takvo “uvjetno odobrenje” znači u konkretnom slučaju.

U ovom je slučaju činjenica

da osnovne studije još nisu provedene ili dovršene

  • da nisu provedene studije za utvrđivanje interakcija s drugim lijekovima
  • da nisu dostupne pouzdane studije na temu utjecaja na plodnost, te da postoji bojazan da bi cijepljeni mogli i dalje prenositi virus,
  • da se prema najnovijim studijama učinkovitost ovih “cjepiva” mora smatrati vrlo skromnom.

Edukativni obrazac Instituta Robert Koch (Robert Koch Institut, RKI) za cijepljenje protiv korone od 11. siječnja 2021., koji se koristi u domovima i centrima za cijepljenje širom zemlje (Njemačke), sadrži jednako malo podataka kao i njegove prethodne verzije o naravi uvjetnog odobrenja i okolnostima povezanih s time. Državne institucije poput Instituta Paul Ehrlich, RKI-a i Ministarstva zdravstva, kao i izložene osobe, ne pridržavaju se obveze pružanja informacija prema europskom zakonu. Također u kampanjama cijepljenja njemačke savezne Vlade nedostaju zakonski potrebne reference o eksperimentalnoj uporabi cjepiva.

Suprotno tome, stanovništvo je tjednima ekstatično informirano o mogućnosti, stvarnoj društvenoj obvezi, da koristi cjepivo, koje je proglašeno ključem za okončanje lockdowna tj. blokade. Uvjetno odobrenje i s tim povezani eksperimentalni karakter cijepljenja i dalje se ne spominju – prepoznatljivo u svrhu motiviranja što većeg broja ljudi na cijepljenje.

Pristanak na cijepljenje na temelju takvih netočnih podataka ništetan je. Bez djelotvornog pristanka, primjena cjepiva predstavlja tjelesnu ozljedu s odgovarajućim posljedicama odgovornosti za one koji provode cijepljenje kao i osobe i entitete uključene u edukaciju o cijepljenju. Postoje i kaznene posljedice, posebno ako se očituje oštećenje cjepivom („cijepna nezgoda ili ozljeda“).

Sestrinsko osoblje, koje s pravom oklijeva podvrgnuti se ovoj farmakološkoj intervenciji s obzirom na eksperimentalnu prirodu cijepljenja, ipak je pod velikim pritiskom. Hitno potrebna objektivna i transparentna rasprava se ne provodi.«

Izvor:

„Massenhaft nichtige Impfeinwilligungen“ 31. 1. 2021.; https://2020news.de

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Europska unija nameće kukce, crve, skakavce, žohare, cvrčke… umjesto mesa

hrvatski-fokus

TTIP je već mjesecima u zastoju

HF

Strašna istina o farmama “Smithfield”

HF

Juraj Neidhardt umro je 13. srpnja 1979. u Sarajevu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više