Hrvatski Fokus
Religija

Križni put bl. Miroslava Bulešića, peta postaja

Blaženi Miroslav Bulešić: čovjek Božji – svećenik Božji

 

Bl. Miroslav Bulešić istarski sin, svećenik i blaženik, simbolizira u svojem liku i djelovanju hrvatski narod u Istri i Katoličku crkvu kao dva tijela jedne duše. Miroslav Bulešić potekao je iz naroda koji je sastavni dio Katoličke crkve u Istri, Crkve koja je ponikla iz naroda i u kojoj se kao svećenik posvetio narodu. Svećenici i biskupi, časne sestre i redovnici bili su uz narod i s narodom u dobru i zlu, dijeleći zajedničku sudbinu i ublažavajući patnju i nesreće kako i koliko su mogli. Jedinstvo hrvatskih vjernika i Katoličke crkve i upućenost svećenstva i naroda jednih na druge, što je stoljećima bilo izgrađivano kao spontani odnos, predstavljalo je neku vrstu prešutnog, neraskidivog saveza i uzajamnog povjerenja koje je nadilazilo sve ideologije i sve političke sustave i taj savez ostao je čvrst i postojan uvijek, čak i u vremenima najvećih ratnih stradanja i krvoprolića.

“Spasenje čovječanstva možda ovisi o nama. Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi, ljubavi treba danas u nama, da je možemo širiti riječju a osobito djelom” Duhovni dnevnik, str. 155

Istarski hrvatski svećenici prolazili su križni put skupa sa hrvatskim narodom za vrijeme vladavine Italije „u ime rase“ (nacije), i u vrijeme komunističke Jugoslavije „u ime klase“ (ideologije).

5. postaja. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
Jer si po svojem svetom Križu otkupio svijet.

Sve će proći na ovom svijetu, i trpljenje i žalost, a na drugom čeka nas slava, ako budemo znali iz ljubavi prema Bogu nešto podnijeti, pretrpjeti. Sve mogu u Onome koji me krijepi. Amen.

„Oče, budi volja tvoja“

Bio je čest zaziv među istarskim Hrvatima, koji im je u dušu utkao biskup Juraj Dobrila svojim molitvenikom „ Otče, budi volja tvoja“ koji je prvi put tiskan u Trstu 1954.godine. Ovaj molitvenik je sačuvao duhovni identitet Hrvata na ovim područjima, te bio nositelj duhovnog i kulturnog preporoda hrvatskog naroda. Sam Miroslav, kao i generacija vjernika i svećenika, odgojen je uz ovaj molitvenik te ga cijelog života imao uza se.

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se !

.Zarad grijeha svoga puka
gleda Njega usred muka
i gdje bičem bijen bi.

Rane drage, Majko sveta,
Spasa za me razapeta
tisni usred srca mog.

Bože , Oče naš nebeski

Ti si u svećeniku Miroslavu Bulešiću

dao svome narodu revnoga pastira i

neustrašivog mučenika. Po njegovu

zagovoru učvrsti u nama vjeru i

ustrajnu strpljivost u teškoćama

života te daj da se spremno zalažemo

za rast i jedinstvo Crkve.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Za Boga i narod!

Lili Benčik

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Snaga praštanja

HF

Umjetnička baština pomorske tematike

HF

Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

hrvatski-fokus

Kršćanska vizija čovjeka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više