Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarski opus posvećen moru i čovjeku

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti, na našoj obali, izviru iz osobnog i narodnog sjećanja

 

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi,ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom. Osobitu reputaciju Ivanišević uživa i to posve opravdano sa svojim sakralnim ciklusom, govorimo o nizu uspješnih ulja na platnu različitog formata s motivima svetaca, križa, crkvica, molitve. Kontinuirano, Ivanišević slika i druge teme, u kojima ključnu ulogu ima more. Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti, na našoj obali, izviru iz osobnog i narodnog sjećanja, iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora ali i na moru, moreplovcu, plivaču, šetaču, brodu, valovima, udaljenim otočićima, nadahnuti su čovjekovim suživotom s morem.

Ciklus posvećen moru nosi izrazito kolorističko obilježje tamnoplave boje, fantastična modrina mora u središtu događanja, u središtu svega. Istaknimo i dostojanstvenu, svečanu, tihu atmosferu koja natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje. Ivanišević je sjajno kreirao ciklus ulja na platnu potaknut morem i životu s morem, vješto koristeći stvarne elemente motiva koji ga okružuju, dodajući svakom živućem motivu ponešto i od vlastitog doživljaja nestvarnog, čudesnog jer more je takvo.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba Ivane Petan ‘Iz pozadine’ u Splitu

hrvatski-fokus

Ovogodišnji MAKK usmjerio pogled prema budućnosti kreativnosti i kreativne industrije

hrvatski-fokus

Sve polagano

hrvatski-fokus

Nagrada pjesniku Dragi Čondriću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više