Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Bez praznih obećanja, samo rješenja za energetsku tranziciju

Digitalni sajam ISH u Frankfurtu

 

Europski zeleni plan i zrak kao element važan za život i za higijenske trendove u kupaonici bili su samo neke od tema prvog digitalnog izdanja sajma ISH. Naravno, na najpoznatijem svjetskom stručnom sajmu u području vode, grijanja i klimatizacije ove je godine bilo i drugih društveno, politički i gospodarski važnih tema. Pri tome su svoje inovacije na novi, digitalni način uspješno predstavila 373 izlagača.

Već je 22. ožujka, na samom početku ovogodišnjeg, digitalnog sajma ISH istaknuta važnost njegovih glavnih tema. Tako je Peter Altmaier, njemački savezni ministar gospodarstva i energetike izdvojio sve strože zahtjeve klimatske politike i pri tome posebno napomenuo značaj Europskog zelenog plana kao njegove ključne teme. Važnost održivih rješenja i tehnika također su naglasili i ostali predstavnici njemačke visoke politike kao što su predsjednik Savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier i predsjednik Gradskog vijeća Frankfurta na Majni Markus Frank.

Europski zeleni plan u svakom je slučaju bila najvažnija i prema budućnosti usmjerena tema u energetici (‘Energy’), jednom od dva glavna tematska područja sajma. U skladu s time su predstavljena rješenja i sustavi iz područja tehnike grijanja koji ujedno znače važan doprinos ostvarivanju klimatskih ciljeva. Trenutačne političke okvire na tržištu opreme za grijanje rasvijetlio je pri tome forum ‘ISH Technologie und Energie’. Također je istaknuta i sve veća važnost sustava ventilacije i klimatizacije, posebice s obzirom na njihovu ulogu u trenutačnoj pandemiji, a o temama iz tog područja raspravljano je na ‘Klima Forumu’. Konačno, forum posvećen temama iz područja zgradarstva prikazao je brojne novosti vezane uz programe potpora i nove propise u Njemačkoj.

U drugom važnom tematskom području sajma, ‘Water’, posvećenom dakako vodi, naglasak je ponajviše bio na osiguravanju higijene u vezi s vodom za piće i najnovijim trendovima u kupaonici. Tako su u prvom planu bila rješenja na mikroorganizme i onečišćenja otpornih površina kupaoničkih i sanitarnih elemenata, a zatim i rješenja za rukovanje kupaoničkim i sanitarnim elementima bez potrebe za dodirivanjem. Pri tome se moglo vidjeti koja su sve pametna i rješenja za sve veće zahtjeve koji se postavljaju na higijenu razvili vodeći svjetski proizvođači. Veliko zanimanje pokazano je i za razgovore u sklopu poznatog događanja ‘Pop up my Bathroom’. Uz to, uživo su pokazana tri glavna trenda opremanja današnjih kupaonica pod motom ‘Inside – Outside’: Smart Bathroom, Living Bathroom i Green Bathroom (tj. pametna, živa i zelena kupaonica).

Dakako, ISH je i ovogodišnjem, digitalnom izdanju okupio gotovo sve vodeće svjetske proizvođače termotehničke, sanitarne i kupaoničke opreme, među kojima se ističu i divovi kao što su Daikin, TECE i Viessmann. 

Veliko zadovoljstvo organizatora i suorganizatora

Bez obzira na to radilo li se o posjetiteljima, izlagačima ili govornicima na pratećim skupovima, osvrti svih koji su ove godine na bilo koji način sudjelovali na sajmu bili su pozitivni. Veliko zadovoljstvo ovogodišnjim, digitalnim izdanjem vodećeg svjetskog sajma u području tehnike grijanja i klimatizacije i sanitarne tehnike pri tome nije skrivao predsjednik uprave Frankfurtskog velesajma Wolfgang Marzin: “Naravno da digitalni sajam ne može zamijeniti onaj fizički ISH, ali to nije ni bilo ono što smo očekivali od digitalnog izdanja. Od početka smo željeli pokrenuti visokokvalitetnu internetsku platformu i na taj način povezati najvažnije stručne teme. Mislim da nam je to uspjelo. Frankfurtski velesajam je s organizacijom prvog digitalnog sajma ISH postavio mjerila u Njemačkoj i svijetu.”

O sajmu su se pozitivno očitovali i suorganizatori: “Svi smo više nego zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg sajma ISH digital. Naše teme naišle su na međunarodnu rezonanciju. Nama je uvijek bilo jasno da se digitalni sajam u konačnici po rezultatima ne može mjeriti s onim pravim niti ga može zamijeniti. No, vodeće tvrtke na svjetskom tržištu bile su prisutne kao izlagači i potvrdile su njegov status kao vodećeg sajma na svijetu u teškim vremenima pandemije. Kada je pak riječ o posjetiteljima, najviše je bilo obrtnika, no bilo je mnogo i projektanata, inženjera, arhitekata i trgovaca koji su mogli pogledati što sve tržište nudi. Značaj sajma i na njemu predstavljenih proizvoda i tema dodano je naglašeno predstavnicima politke. Tako su već od samog početka bili prisutni ključni ljudi njemačke politike, od državnih tajnika, do zastupnika Savezne skupštine i to iz svih stranaka. U svakom slučaju, dvogodišnji ritam održavanja sajma bit će zadržan i time će se dodano učvrstiti snaga imena ISH. U svim danima održavanja sajma mogli smo steći značajno iskustvo i mnogo smo naučili. Ta iskustva svakako će doprinijeti organizaciji već sljedećeg sajma 2023. godine, koji će stoga biti dopunjen digitalnim modulima. Uvjereni smo da će se ISH 2023. ponovno održati u brojnim halama Frankfurtskog velesajma.”

ISH digital u brojkama

Već od samog početka, naglasak na sajmu bio je na umrežavanju, razmjeni znanja, visokokvalitetnom sadržaju, bogatom programu i novim rješenjima i inovacijama u proizvodnji koja su pokazali izlagači. Tako je za vrijeme ‘live’ događaja u svih pet dana sajma, 22. – 26. ožujka ove godine, emitirano ukupno 290 h sadržaja. Održano je 277 ‘live’ i digitalnih događanja koje je pratilo više od 47.000 gledatelja, virtualnih posjetitelja. Na samoj platformi bilo je aktivno prijavljeno oko 69 000 sudionika, od čega 42 % iz inozemstva, a kao dopuna digitalnoj platformi poslužio je i ISH Radio s čak 29.000 slušatelja.

No, umrežavanje ide dalje: od 1. travnja se mogu dogovoriti osobni razgovori s predstavnicima izlagača, a svim sudionicima platforma će na raspolaganju biti sve do kraja travnja. Uz to, svi koje to zanima imat će mogućnost pogledati istaknute sadržaje i umrežiti se s poslovnim partnerima. 

Sljedeći sajam ISH održava se 13. – 17. ožujka 2023. godine na prostorima Frankfurtskog velesajma.

B. L, www.energetika-net.com

Povezane objave

Vlada i ministarstva moraju pomagati

HF

Uloga banaka u mirovinskom sustavu

HF

Digitalizacija proizvodnje električne energije

HF

Neviđeni kriminal Hrvatske vlade

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više