Hrvatski Fokus
Kultura

Iz dana u dan živimo svoje živote rijetko kada zastajkujući

Četiri kuta postojanja Nikole Mišela Puklina

 

U Galeriji fotografija Fotokluba Split u četvrtak, 22. travnja 2021. otvorena je izložba „Četiri kuta postojanja“ autora Nikole Mišela Puklina. Projekt Četiri kuta postojanja započet je kao eksperiment u ljeto 2019. godine, a danas obuhvaća preko 170 radova. Promišljajući relativnost vremena, trenutaka i ljudskih života, Puklin na svojim fotografijama hvata sasvim obične, svakodnevne životne momente, rekreirajući ih potom u fotografsko-grafičke kolaže. Kako sam autor ističe: Iz dana u dan živimo svoje živote rijetko kada zastajkujući. Novi prostori, ljudi i odnosi u svakodnevnom životu nakon kraćeg vremena više nisu zanimljivi i više ih niti ne primjećujemo. Nakon što nekoliko tisuća puta vidimo zalazak Sunca, rijetko kada nas impresionira. Ipak, što se dogodi ako obične prostore i obične ljude uhvatimo u trenutku koji je sasvim uobičajen, a zatim sliku tog trenutka učinimo neobičnom? Apstrahiranjem, simetrijom, preplitanjem linija i ploha stvorena je nova, ponovno zanimljiva i pamtljiva slika svakodnevice koja se nalazi na samoj liniji između realnosti i nečega potpuno drugoga. Fotografije pozivaju na drugačiji način gledanja svijeta. Istovremeno izuzetno kaotične i iznenađujuće umirujuće, dokazuju da i najjednostavnije situacije imaju potencijal da budu nešto zaista posebno.

Nikola Mišel Puklin je rođen 1996. godine u Zaboku gdje je i završio Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, smjer grafičkog dizajnera. Preddiplomski studij Medijskog dizajna završio je 2020. godine na Sveučilištu Sjever te je trenutno na diplomskom studiju Medijskog dizajna. Sudjelovao je na brojnim natječajima kao što su SFeraKon (2013. godine), gdje je osvojio drugo mjesto na državnoj razini te Promicanje istine o Domovinskom ratu (2015. godine), gdje je bio prvo nagrađeni za dizajn plakata. Aktivno se bavi ilustracijom, grafičkim dizajnom te crtanjem i slikanjem već deset godina, a u posljednje vrijeme sve više eksperimentira s fotografijom te istražuje alternativne metode stvaranja grafike. 

Izložba se može pogledati do 20. svibnja 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

Krajobrazi Denisa Kujundžića

HF

Predviđam preporod umjetnosti

HF

Recite mi, gdje je?

HF

Donacija obitelji Dražoević Jelić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više