Hrvatski Fokus

Non-paper omogućava Bošnjacima širok spoj s Bihaćem preko Glamoča

 

Godine u kojima ne funkcionira Vlada bošnjačko-hrvatskoga entiteta (Federacije) i u kojima se vrh SDA postavio nedovoljno proeuropski i više nego dovoljno proerdoganski, utjecale su na Bošnjacima vrlo sklonu Europu da promisli o novom pristupu toj državi. Možda je i forsiranje gospodina Željka Komšića učinilo providnim pokušaje unitarizma u BiH; uglavnom umjesto da pokuša naći zajednički jezik sa BiH Hrvatima SDA je pokušavala najkomičnije manipulacije (marifetluke), pa je kvote Hrvata nalazila i među Bošnjacima Podrinja. Non-paper Janeza Janše (stvarni ili fiktivni) omogućava Bošnjacima širok spoj s Bihaćem preko Glamoča, te im očito prepušta Srednju Bosnu. Iz više razloga Bakir Izetbegović ne će na to pristati. Jedan od bitnih razloga jest da bi u nacionalno homogenoj Bosni SDA u gradskim sredinama (Sarajevo, Tuzla) trajno izgubio vlast. Osobito ovakva situacija ide na ruku Miloradu Dodiku, kojemu neuvijeno Izetbegović prijeti ratom.

Koliko su se Rusija i Turska u stanju dogovoriti oko jugoistočne Europe, te ima li Europa sposobnosti za zajedničku politiku više i nije bitno. Još manje je bitno što je Dayton nepravedan, jer za prolivenim mlijekom se ne plače. Bitno je inteligentno pozicioniranje NR Kine koja pomalo gradi svjetski utjecaj. Kinezi namjeravaju atensku luku Pirej (koju su uzeli u zakup) učiniti važnijom od Rotterdama. U Crnoj Gori rade ceste i mostove, a za crnogorsko zaduženje koje će Crnogorci teško vraćati radi koronakrize vjerojatno će nešto tražiti. (luku Bar, punionice vode…?). U BiH kineska djelatnost je pojačana na gradnji hidroelektrana u istočnoj Hercegovini, ali ulaže se i u drvnu industriju, trgovinu, gradnju termoelektrana (bosanski gradovi su jako zagađeni!). Uvoz BiH iz Kine je 50 puta veći od izvoza! Kinezi su dogovorili uvoz stočarskih proizvoda iz BiH što bi moglo oživjeti bogomdane prostore za stočarstvo poput Duvanjskoga i Livanjskoga polja, Kupresa, Lašvanske doline, Vlašića itd. U Hrvatskoj su Kinezi zainteresirani za gradnju luka u gardovima Ploče, Rijeka, Vukovar, te pruga Rijeka-Zagreb. Pelješki most je već skoro dovršen. Kina planira brzi vlak od Pekinga do Berlina i Istanbula, a Rusija razvija sibirsku željezničku mrežu od Vladivostoka do Berlina (pogodno i Kini i Japanu). Zgodno je napomenuti da bi sjeverna Europa mogla ruskim željeznicama brže i jeftinije prevoziti robu do Irana i Kavkaza nego li morskim putem! Kod Kineza je zgodno što se ne miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja, te što su vjerski neutralni.

Srbija je također sve više dužna Kini (4 % BDP -a), a Kinezi su ušli u rudarstvo (Bor, bakar, možda i srebro), željezaru Smederevo (blizu Beograda), te nažalost ulažu i u vojnu tehnologiju (npr. dronove kojima je domet 250 km, kreću se brzinom od 200km/sat na visini od 5 km). I 5G mreža i cjepiva i ceste i mostove trebali bi se naći u kineskim investicijama koje bi trebale doseći 10 milijardi eura – zasad su još “skromne”.

Sjećam se kada je predsjednik Tuđman poljubio hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi da je jedan njegov stari oponent kazao: “Taj stvarno voli našu Hrvatsku!” Vučić je primajući kinesku pomoć (lijekove, maske) poljubio kinesku zastavu (lukavac, to je gledalo 890 milijuna Kineza!), a jednom je i progovorio na kineskom. Njegovo glumljenje Broza jest ponekad degutantno, ali pametno je igrati na više karata.

Vratimo se BiH, koja strategija je Hrvatima pametna. Da je Hrvatska ekonomski i demografski jaka zemlja ona bi mogla ući u konfederaciju sa Sarajevom i privlačiti ekonomski Banja Luku te nastojati privući stanovništvo iz BiH  u svoje gradove (nikako u pogranične zone!). Ali nije, Hrvati su nesložni, u demografskom su minusu i iseljavaju. Četvrtina ih živi u glavnom gradu i okolici mu. Druga strategija jedinstvene BiH bi uključivala karizmatskog vođu koji je većini naroda prihvatljiv (Semir Osmanagić, Bogić Bogićević, Ćiro Blažević), te koji bi uz zapadne (povoljne) kredite razvio poljoprivredu i industriju, te dao šansu mladima i pametnima. To je SF, a mladi i pametni će do Beča, Njemačke i Skandinavije. Mađarska također jača odnose sa Kinom, a i Bruxellesu odani Plenković javno je kazao Amerikancima da su mu odnosi s Kinom važniji od odnosa sa SAD-om. Kako je kineski TV kontakt sa Zapadom išao jedno vrijeme preko Tugoslavije, bio je silno popularan srbokomunistčki film Valter brani Sarajevo sa glumcem Batom Živojinovićem. Da, Kinezi su nekad proizvodili ping pong loptice, dok je Tugoslavija imala industriju (amerikanski krediti i ostaci švapsko-talijanskih tvornica i tvornica židovskih poduzetnika!). Danas Kinezi izvoze tehnologiju, a uvoze “jugomaslac”!

Teo Trostmann

Povezane objave

Bošnjačka kontinuirana agresija na hrvatska znakovlja i hrvatski identitet

hrvatski-fokus

Nova muslimanska agresija na Kiseljak

HF

Izdajnici vlastitoga naroda

hrvatski-fokus

Muslimansko-bošnjački čuvari barbara, terorista i zlikovaca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više