Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Razbojničko proglašenje insolventnosti

Ovo je povijesno najveća pljačka novca ovoga dijela Europe

 

Da bi mogao opljačkati i oteli društvo Agrokor Plenković i njegovi pomagači (ispočetka grupa BORG do 15. 5. 2018., kasnije Tin Dolički, KPMG, PwC, Hogan Lovells, Kirkland&Ellis, Hulihan Lokey, izvanredni povjerenik Agrokora Peruško i dr., u nastavku „Plenkovićevi pomagači“) morali su proglasiti društva grupe Agrokora INSOLVENTNIM, inače nema neprijateljskoga preuzimanja.

Kako za proglašenje insolventnosti Agrokora d.d. ali niti društava grupe Agrokora nije bilo nikakve poslovne, financijske, pravne osnove što je zločinačko udruženje i unaprijed znalo, „Plenkovićevi pomagači“ su isplanirali model kako Agrokor i članice grupe Agrokor proglasiti insolventima. Modelom je osmišljen Ugovor o kreditu Roll up od oko 8 milijardi KN novo zaduženje (DUG) Agrokora d.d. i to nakon primjene Zakona Lex-Agrokor (praktički nakon stečaja). Taj veliki kredit je bio nužan preduvjet (Plenkoviću) da bi se proknjižio u dug Agrokoru i članicama grupe Agrokor (koje nisu imale uvjete za insolventnost) kako bi se ovim fiktivnim zaduženjem realizirali uvjeti za insolventnost. Zločinačkom udruženju je insolventnost koristila da bi mogli oteti privatno vlasništvo, odnosno oteti Agrokorovu imovinu prijenosom na novu kompaniju, a dugove ostaviti na Agrokoru i članicama grupe Agrokor, pa takve sa dugovima poslati u likvidaciju (kako je ovako nešto moguće?).

Neprijateljsko preuzimanje društva Agrokor prati čitav niz protupravnih (kriminalnih) radnji. Ovoga puta ću izdvojiti jedan od tih slučajeva koji zorno oslikava ta postupanja. Evo kako je došlo do insolventnosti. Sada Plenković i Plenkovićevi pomagači imaju opcije:

1) Prva opcija je bila da Plenković i „Plenkovićevi pomagači“ preuzmu kompaniju na upravljanje iznudom na način da im I. Todorić prepiše svoje privatno vlasništvo, društvo, i pravo upravljanja nad krovnim društvom Agrokora d.d. kod javnog bilježnika bez naknade.

2) Kako nisu uspjeli iznudom oteti privatnu imovinu Agrokor pokreću pisanje Zakona koji ce im omogućiti realizaciju eksproprijacije društva Agrokor d.d. Nakon toga Plenković koristi svoju državničku i političku poziciju i nameće zakon Vladi i Saboru RH. Nakon izglasavanja eksproprijacije 6. 4. 2017., članovi zločinačkog udruženja 10. 4. 2017. (Ramljak, Šavorić, Dalić) preuzimaju Agrokor na upravljanje.

Sada zločinačko udruženje, koje je isplaniralo i provodilo neprijateljsko preuzimanje društva Agrokor u ime Agrokora, mora sklopiti Ugovor o kreditu Roll-up sa lešinarskim fondom Knightheadom (praktički sami sa sobom, jer je Knighthead dio šire strukture otimača) od oko 8 milijardi KN. Za kredit se traži garancija oko 40 članica grupe Agrokor iz razloga da bi svaku članicu mogli opteretiti sa 8 mil. KN kako bi mogao provesti insolventnost. Za ove garancije date za Agrokor zločinačko udruženje traži od uprava članica grupe Agrokor da proknjiže u knjigovodstvu svaka DUG od 8 milijardi KN (dakle grupu Agrokor zadužuju sa nevjerojatnim iznosom duga od oko 320 milijardi KN, a nitko nije dobio (vidio) ni 1 KN. Što se tada događa:

  1. Većina uprava društava iako pod velikim pritiskom, prijetnjama tada Dalić, PWC, Ramljaka, i dr. (postoji dokumentacija i svjedoci) odbijaju da proknjiže svaka zasebno u knjigovodstvu kao svoj dug – od oko 8 milijardi KN – garancije koje su dali za kredit Agrokoru. Dobili su i takva pravna mišljenja od odvjetnika.
  2. „Plenkovićevi pomagači“, kada nakon nekoliko mjeseci pritiska nisu uspjeli primorati menadžment da proknjiže garancije u dug, Tin Dolički i njegova mafija tobože pronalaze rješenje. Na način da odluku (podlogu) da se garancije date Agrokoru za kredit proknjiže u dug pojedinih kompanija donese skupština vjerovnika Agrokora, a da to potvrdi sud. To bi sada trebala biti podloga za knjiženje duga za ugovoreni Roll-up kredit čiji novac Agrokor d.d. niti članice grupe Agrokor osim knjiženja nikada ni jedne KN nisu imale na raspolaganju. Nakon takve kriminalne manipulacije odluke se provode ponovno uz niz protuzakonitih radnji.

Dakle, ovdje imamo činjenicu da je nad Agrokorom d.d. i članicama grupe Agrokor svjesno provedena insolventnost i to: NA OSNOVI NOVOG ZADUŽENJA (KREDITA ROLL UP) koje je planski pripremljeno i realizirano NAKON PRIMJENE Zakona Lex Agrokor (neka vrsta otvaranja stečaja).

Kako bi se čitavi kontekst bolje razumio evo još nekoliko činjenica:

Važna je činjenica da Agrokor nije nikada niti JEDNE KN novaca od kredita Roll up od 1,060 milijardi EUR za operativno poslovanje dobio što se lako može provjeriti u knjigovodstvu Agrokora. Već je Agrokor (Ramljak) ugovorio nepotrebne nove obaveze sa Knighthead, nakon čega je ugovorio novi kredit da plati te nepotrebne ugovorene obaveze od oko 9 milijardi KN.

Te nove ugovorne obveze bile su nepotrebna a odnosile su se na: 530 milijuna eura za otkup obveznica i drugih papira (NEVJEROJATAN KRIMINAL, ovaj iznos je veći od vrijednosti Pelješkoga mosta), kamate po Roll up kreditu koji Agrokor nije dobio niti mu nije niti trebao), troškovi agenta koji su aranžirali Roll up, troškovi savjetnika koji su pripremali garancije koje su otišle u Maddison Pacific Trust ltd. Hong Kong, troškovi odvjetnika, naknade savjetnicima koje je Izvanredna uprava Agrokora angažirala, a kojih ne bi bilo da oni nisu neprijateljski oteli Agrokor, te čitav niz drugih troškova. Tako da je Agrokor u konačnici prema Knightheadu i partnerima bio dužan za kredit Roll-up oko 8 i za novo ugovorene obveze Agrokor je dobio faktura za oko 9 milijardi KN, dakle dug ukupno oko 17 milijardi KN. Pola duga je Agrokor otplatio Roll-up kreditom Knightheada, a drugu polovicu duga (nepotrebne fakture) NOVIM ZADUŽENJEM od oko 9 milijardi KN sto je Agrokoru postao NOVI DUG. Dakle, Agrokor od preuzimanja 6. 4. 2017. nije dobio niti 1 kunu osim što su podigli novi kredit od oko 9 milijardi KN i za taj iznos je Agrokor opljačkan. Ovo je povijesno najveća pljačka novca ovoga dijela Europe

Ivica Todorić

Povezane objave

Kina želi svijetu dati energiju

HF

Gospodarska liberalizacija i globalizacija guše EU

HF

Globalno tržište od 90 milijardi dolara

HF

U Zagrebu, u usporedbi s Berlinom, voda skuplja 120 posto

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više