Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Vatikanski mason na međuvjerskom forumu G20 

Rim se udružuje sa Saudijskom Arabijom dok UN odbija kršitelje ljudskih prava  

 

Vodeći vatikanski mason iz Papinskog vijeća za međureligijski dijalog (PCID) jedan je od govornika koji predstavljaju Svetu Stolicu na Međuvjerskom forumu G20 Saudijske Arabije od 13. do 16. listopada. Otac Michael Heinrich Weninger, koji je proglašen masonom prilikom slavljenja mise na posvećenju nove lože Mark Masons No. 1954. u Austriji, govorio je o ropstvu i trgovini ljudima. Weningera prati islamski stručnjak i predsjednik PCID-a Cdl. Miguel Ángel Ayuso Guixot i bolonjski Cdl. Matteo Zuppi, od kojih je potonji pouzdanik pape Franje i bliski saveznik talijanskih muslimana. Unatoč presudama 11 papa tijekom 200 godina kojima je osuđivano masonstvo i Kongregacija za nauk vjere (CDF) ponavljajući kako članstvo u masonskim ložama “ostaje zabranjeno”, vlč. Weninger i dalje zauzima položaj u rimskoj kuriji i zagovara masonstvo. “Vjernici koji se upišu u masonska udruženja u stanju su teškog grijeha i možda ne će primiti svetu pričest”, vladao je CDF 1983. godine. Međuvjerski forum Saudijska Arabija promatra kao strategiju odnosa s javnošću pod vodstvom saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, “koji je pokušao dati međunarodni sjaj svojoj despotskoj vladavini”. Kritičari kritiziraju Vatikan podržavajući režim unatoč značajnim kršenjima ljudskih prava i radikalnom odstupanju od ideala koje je papa Franjo predložio u svojoj najnovijoj enciklici Fratelli Tutti.

Oni kod kojih su pronađene Biblije, raspela ili drugi kršćanski materijal i dalje riskiraju uhićenje i, ako su stranci, deportaciju. Promatrači su također ukazali na nepogrješivu slučajnost Međuvjerskog foruma koja se dogodila u svjetlu kandidature Saudijske Arabije za mjesto u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.Nu, Saudijska Arabija nije uspjela osigurati jedno od trogodišnjih mjesta u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, dobivši samo 90 glasova od 180-članog tijela. U razgovoru za Church Militant, poznati islamski znanstvenik Robert Spencer nazvao je sudjelovanje Vatikana u Međuvjerskom forumu “travestijom”. “Iako je Saudijska Arabija poduzela korake prema reformama, još uvijek ne postoji crkva nijedne druge nemuslimanske bogomolje na saudijskom tlu, jer je saudijska vlada usmjerena na provođenje Muhammedove zapovijedi da na arapskom poluotoku treba postojati samo islam”, komentirao je Spencer , autor 21 knjige o islamu i Bliskom Istoku. “Oni kod kojih su pronađene Biblije, raspela ili drugi kršćanski materijal i dalje riskiraju uhićenje i, ako su stranci, deportaciju. Žene su nedavno dobile pravo vožnje, ali to je samo naglasilo koliko žestoko saudijsko društvo tlači žene”, naglasio je Spencer.Saudijska Arabija bila je jedina zemlja za članstvo koja nije uspjela biti izabrana, što je navelo Bruna Stagna, zamjenika izvršnog direktora Human Rights Watcha (HRW), da plješće “zadivljujućem prijekoru Saudijskoj Arabiji pod vodstvom Mohammeda bin Salmana”. Bila je to “jedina zemlja koja nije izabrana, a izbjegavala ju je većina Ujedinjenih naroda. Kraljevstvo je požnjelo ono što zaslužuje zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina u inozemstvu”, primijetio je Stagno. Kraljevstvo je požnjelo ono što zaslužuje zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina u inozemstvu. Ironično, dok je Saudijska Arabija domaćin međunarodnog međuvjerskog foruma koji je odobrio papa Franjo, “uz nekoliko izuzetaka, Saudijska Arabija ne tolerira javno obožavanje pripadnika religija koje nisu islam”, navodi se u Svjetskom izvještaju HRW 2020.Islamska teokracija “sustavno diskriminira” čak i “muslimanske vjerske manjine”, dok “vjerske vlasti povezane s vladom” nastavljaju “omalovažavati šiitska i sufijska tumačenja, verzije i razumijevanja islama u javnim izjavama, dokumentima i školskim udžbenicima”, izvještava HRW. Zemlja je poznata po primjeni smrtne kazne, napominje HRW.

Dana 23. travnja 2019. izvršila je masovno pogubljenje 37 muškaraca, uključujući 33 iz manjinske šijitske zajednice u zemlji “koji su osuđeni nakon nepravednih suđenja”. Ministarstvo unutarnjih poslova Saudijske Arabije izvijestilo je da je ta zemlja pogubila 179 osoba od siječnja do sredine studenoga 2019., uglavnom zbog ubojstava i zločina zbog droga. Pogubljenja su strijeljanjem, odrubljivanjem glave, pa čak i raspećem, ponekad u javnosti.Papa Franjo oštro se usprotivio smrtnoj kazni u svojoj najnovijoj enciklici Fratelli Tutti, ali je i dalje šutio na praksu u islamskim zemljama i nastavlja se udruživati ​​s islamskim zagovornicima smrtne kazne poput Saudijske Arabije i velikog imama al-Azhar Ahmad al-a -Tayyeb, izvijestio je Church Militant. U oštroj suprotnosti s pozivom pape Franje na dobrodošlicu i human tretman migranata u Fratelli Tutti, Saudijska Arabija poznata je po sustavnom ugnjetavanju radnika migranata. Nadalje, teokracija nije potpisnica Konvencije o izbjeglicama iz 1951. godine i nema sustav azila za zaštitu ljudi koji se plaše progona.Na Forumu, Cdl. Ayuso je označio pontifikov enciklički poziv na “jedinstvo, solidarnost i bratstvo, za poboljšanje našeg ‘zajedničkog doma’, na što nas papa Franjo neprestano podsjeća”. Potrebno je odgovoriti na poziv pape Franje da “ponovno potvrdi da smo članovi jedne ljudske obitelji”, dodao je.

Otac Weninger primijetio je: Međunarodna konferencija o ropstvu 21. stoljeća izjavila je da trgovina ljudima predstavlja šokantno kazneno djelo protiv ljudskog dostojanstva i teško kršenje temeljnih ljudskih prava, posebno seksualnog iskorištavanja žena i djece. Nepravda, iskorištavanje i zlostavljanje često su duboko institucionalizirani zbog financijske dobiti. Potrebno je da vjerski vođe ospore te socijalne nepravde, posebno jer one predstavljaju temeljno pitanje ljudskih prava. Sudionici konferencije uključuju ekumenski patrijarh Bartolomej, pravoslavni metropolit Francuske Emmanuel Adamakis, koptski biskup Anba Marco, anglikanac Richard Sudworth koji predstavlja nadbiskupa Canterburyja i s. Sharon Eubank iz Mormona. Sudionici su također istaknuti hinduistički, budistički i židovski vođe.

Jules Gomes, https://www.churchmilitant.com/news/article/freemason-represents-rome-at-interfaith-forum

Povezane objave

Katar broji najteže dane u povijesti

HF

I Rim se priključio osudi Turske

HF

Turska traži prodor na Balkan

HF

Zaprepašćujuća drskost globalnoga eksperimentalnog cijepljenja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više