Hrvatski Fokus
Znanost

Eko i šik vrećica nije torba

Torba je stvar, savitljivi spremnik, namijenjen prijenosu spisa, pribora za higijenu, hrane…

 

Svatko zna što su tórba i vrȅća i njihove umanjenice, deminutivi, tòrbica i vrȅćica. No, znate li djetetu definirati te pojmove? Nije baš jednostavan zadatak. Odgovor na pitanje potaknuto je sigurno danas najpopularnijom i u javnosti najomraženijoj stvari, plastičnoj vrećici. Toliko omraženoj, da ju stručnjaci za marketing namjerno zamjenjuju s torbom. Zato se pristupilo stvaranju novih definicija, temeljeno na određenom broju dostupnih domaćih i stranih definicija i autorovih znanja. Na temelju tih definicija analizirat će se sada dva nova proizvoda koji se jako reklamiraju.

Torba je stvar, savitljivi spremnik, namijenjen prijenosu spisa, pribora za higijenu, hrane itd. Nosi se o ramenu ili u ruci [putna torba; torba za spise, torba za hranu itd.]. U pravilu ima jednu ili dvije ručke. Torbica je umanjenica od naziva torba. Strani nazivi: torba – engl. bag, fran. sac, sack, bag, njem. Tasche. Torbica – engl. purse, cartridge pouch, fran. bourse, njem. Täschchen, kleine Tasche. Slika prikazuje torbu načinjenu od proširene plastike, 100 posto recikliranog polipropilena (PP).

Kako glasi definicija vreće, čije je deminutiv vrećica? Vreća je stvar, savitljivi spremnik, otvoren samo s gornje strane. U pravilu namijenjen je čuvanju ili prijevozu sipkih tvari ili materijala. Vrećica je umanjenica od vreća. Ona od smeđeg papira poznata je narodu kao škarnicel, škanicl ili škartoc. Strani nazivi: vreća – engl. bag, sack, fran. sac, njem. Sack. Nazivi za vrećicu su: engl. bag, fran. sac, njem. Beutel, Säckchen, Tüte.

Igor Čatić

Povezane objave

Mika Valtari: Sinuhe Egipćanin

HF

Koje su prednosti TTIP-a?

HF

Zabranjeni plastifikatori izazivaju brojne bolesti

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (39)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više