Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba fotografija Grete Vuković

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

 

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, u četvrtak 20. svibnja u 19:30, otvara se izložba fotografija  autorice Grete Vuković. Serija fotografija pod nazivom “Female Dandy Fashion Editorial” predstavlja tri modna “editoriala” inspirirana Dandy stilom, snimljena u Splitu. Pojam dendizam označava muškarce koji pridaju mnogo pažnje svom izgledu, ali također i svojoj pojavi što se očituje u načinu i stilu odijevanja. Pojam dendizma pojavio se u Engleskoj u 18. stoljeću, a prvi poznati dandy bio je George Bryan ‘Beau’ Brummel. U vrijeme nastanka i vrhunca popularnosti, dendizam je bio simbol muževnosti. Kroz ovu izložbu autorica propituju rodne uloge, jer postavlja moderne žene obučene u tipičnu mušku odjeću i tipično muški stil.

 Nesumnjivo je odjeća dio identiteta, usvajanje rodne uloge i način odijevanja. Društvena okolina očekuje uvažavanje tih normi i, premda je danas taj pritisak manji nego u prošlosti, zanimljivo je vidjeti mijenja li se percepcija žene primjenom tipično muškog stila, što je dendizam bio u svojim početcima, i u kojem smjeru. Također, moderna žena ima stav; ona više nije samo poslušna kućanica vezana za dom. Taj stav nastoji prikazati na svojim fotografijama, a pomoću njega usmjeriti promatrača na pitanje dobiva li žena njim, ili gubi, na svojoj ženskosti i ženskoj snazi.

Greta Vuković studentica je pete godine Umjetničke akademije u Splitu – Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija. Nakon izložbe “Personal” (Fotoklub Split, 2019.), ovo je njena druga samostalna izložba fotografija, a izlagala je i na nekoliko skupnih (“Biennale”, Novi Sad, 2019., “Best of UMAS”, Split, 2020.). Izloženi radovi nastali su tijekom diplomskog studija na kolegiju “Filmska fotografija” pod mentorstvom Mirka Pivčevića i Vice Vidana.

Tekst uz izložbu potpisuje studentica povijesti umjetnosti Ivana Kasalo.

Nakon otvorenja izložba moći će se razgledati do 3. lipnja 2021. (i.k.)

Povezane objave

Vibrantni pejzaži Mladena Žunjića

HF

San i java

HF

Mala retrospektiva Josipa Konte

HF

Radovi u maniri kakofonije i kreativnog reda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više