Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

U Slavoniji započelo rađanje novoga HDZ-a

Među Slavoncima stasaju novi i jačaju stari kadrovi u HDZ-u

 

Iz svega viđenog na zadnjim lokalnim izborima i realnih očekivanja u drugom izbornom krugu evidentno je kako dvije stožerne stranke desnice i ljevice, kao takve, nestaju s političke scene, u Hrvatskoj. Odumiru i idu u povijest. Nikakvo čudo, zbog mnogo koga i čega. Mladi naraštaji s nekih novih platformi, kao i nezavisni kandidati preuzimaju vlast u Hrvatskoj. Hrvatska više nije niti plava, niti crvena, niti plavo crvena, nego šarena, s prevladavanjem zelene, ispod koje se nazire crvena boja, što pokušava prodrijeti na rubove zelene. Neki kažu da će se to s vremenom, dogoditi i nastaviti širenje preko zelene podloge. Sumnjam, ali ako se i dogodi to više ne će biti crveno kao ono prije, više će vući na narančasto ili na neku nijansu smeđeg(?). 

Lider HDZ-a, aktualni premijer, proglasio je pobjedu svoje stranke, na ovim izborima, što je relativno. Pobijedili su, ako se to može pobjedom zvati u ruralnim sredinama i malim  mjestima, s malobrojnim stanovništvom. Kažu da su dobili Osijek, što je povijesni rezultat, jer dosad HDZ nije vladao Osijekom, barem ne službeno i stranački. Tamo je u prvom krugu izbore premoćno dobio dosadašnji župan Ivan Anušić, a i kandidat za gradonačelnika Osijeka ima realne izglede za pobjedu u drugom krugu. Formalno je to tako, ali stvarno nije. Čini mi se po istupima aktualnog župana, da se tamo rađa jedan novi HDZ. Ne izgleda mi to kao frakcija unutar Plenkovićevog HDZ-a, već nešto drugo. U principu ne volim ljude, koji uđu u tvoju kuću, u njoj rade protiv tebe, kako bi te na kraju izgurali van i oni postali gazde, čak ni onda kada ti ne radiš dobro i kuću guraš u propast. U politici je to dopušteno, kao i puno toga što se kosi s elementarnom etikom i poštenjem.

Sposobnosti spomenutog župana su naročito došle do izražaja u predsjedničkoj izbornoj kampanji, koju je osmislio, vodio i trasirao. Kako je to ispalo vidjeli smo. Nije da sam navijala, za bivšu predsjednicu. KGK je sramotno je pala, na vlastitim kiksevima, koje bi pravi i iskreni voditelj (kanalizator, katalizator, vektor ,odani suradnik, jaki, istaknuti i ugledni član stranke…), trebao spriječiti i usmjeriti je k pobjedi. Gledajući na to s ove vremenske distance, sve očitije je da je ona trebala izgubiti te izbore, zbog interesa stranačkih pojedinaca i stranke. Nekima je predstavljala određenu opasnost, zbog njihovih osobnih aspiracija i ciljeva. To se danas bolje i jasnije vidi, pogotovo u Slavoniji, gdje stasaju novi i jačaju stari kadrovi u HDZ-u, koji se vrlo kritički odnose prema svojoj stranci i njezinom vodstvu, iako su i sami dio tog vodstva. Rekli bi da pušu neki novi vjetrovi u HDZ-u. Naslućuje se i novi lider stranke, što kao ne vidi aktualni predsjednik. Isto tako se naslućuje kako bi svi disidenti iz HDZ-a, prišli tom novom HDZ-u, čime bi ga ojačali, u svakom pogledu.

Nije to nikakvo čudo. Slavonija je najviše opustošena regija po mnogo čemu. Sela su prazna, kuće propadaju, dvorišta su opustjela, njive zarasle korovom, škole su bez djece, vinogradi bez čvoraka, jer nema u njima grožđa, trsje se suši, šume se sijeku, vode se zagađuju svakojakim otpadom, pčele nestaju, pjesma je zamrla, tamburica obješena o klin u napuštenoj kući ili preko ramena odnijeta u tuđi svijet, gdje mladi obrazovani ljudi sa svojim obiteljima, traže bolji život, u smislu svega onoga, što čovjeka čovjekom čini, a ne samo zbog bolje plaćenog posla. Većina Slavonaca, unatoč svega toga glasovala je za HDZ. Imajući u vidu sve što se tamo događalo i što se događa, počevši od Vukovara, do Osijeka oko njega i preko njega, glasovalo se za neki novi HDZ, koji će donijeti nužno potrebne promjene, a utemeljen je na Tuđmanovu HDZ, od kojeg se sadašnji HDZ dobrano odmaknuo, po preporuci, naših vanjskih gospodara i mentora.

Možda je to sve moja mašta, koja se poigrava s intuicijom i stvaranjem realne slike u imaginaciji. Po pisanju mnogih medija silni su novci iz državne blagajne podijeljeni kako bi se glasovalo za državotvornu stranku. Rezultati izbora nisu razmjerni toj gomili novca. Tko je tu onda izgubio, a tko pobijedio? Istina, ne smije se sve gledati kroz novac, ali kad je trgovina u pitanju, novac je platežno sredstvo. Ulaganje baš i nije bilo isplativo. Profita nema tamo gdje se očekivao. Profit su dobili drugi, što je trenutno prikriveno i pokriveno formalnim članstvom i političkom pripadnosti. Kako u Slavoniji praktički nema neke oporbe, HDZ je postao oporba sam sebi. Slavonski novi stari župan otvoreno i javno govori kako mu se ne sviđa koalicija sa SDSS-om. Stari novi gradonačelnik govori kako Srbi nisu problem u Vukovaru. U čemu je problem? U neslaganju sa strankom, odnosno s njenim vodstvom, kojoj pripadaju ili su pripadali.

Zbog tog i takvog ili tome sličnog neslaganja nastala je lička stranka LIPO, čiji čelnik, ostaje i dalje župan, dok se stranka širi i raste. U Dalmatinskoj Zagori nezavisni kandidati, koji su daleko od politike HDZ-a, preuzimaju vlast, selo po selo, mjesto po mjesto. U Šibensko-kninskoj županiji vodstvo za župana preuzima dosadašnji gradonačelnik Knina, kojeg mnoge političke stranke i nezavisni kandidati podupiru. U Zagrebu je kandidat državotvorne stranke, doživio veliki debakl. Predsjednik HDZ-a to smatra velikom pobjedom, jer do sada niti jedan kandidat za gradonačelnika Zagreba, iz HDZ-a nije imao tako dobar uspjeh. Žalosno je da je rezultat ispod 8 posto za njih dobar uspjeh, kojim se profilirao dosad javnosti nepoznati političar, po premijeru, vrhunskih svestranih sposobnosti i mogućnosti. To se baš i nije vidjelo. Dapače! Vidjelo se sve ono što se ne bi trebalo vidjeti. Najkraće rečeno taj se kandidat u politici ponaša kao slon u staklarnici. Možda je to zbog njegove fizičke visine, zbog koje sebe svrstava u političku visinu i nas gleda s te visine. Okomio se na “jadnog” Škoru i njegov zakup adventskih kućica, koje mu je on s ostalima dao u najam. Domovinski pokret, jedinu jasno desno orijentiranu stranku, nazvao je domovinski parking, što je bogohulno. U Splitu još sve nije riješeno, ali Ivica Puljak ima velike šanse da bude gradonačelnik. Da ne nabrajam dalje. Ostalo je u rukama IDS-a, SDP-a, Možemo…, što je daleko od HDZ-a, čak i tamo gdje su u koaliciji s nekom od ovih stranaka ili nekih platformi.

HDZ ne će postati regionalna i marginalna politička stranka, ne će ni nestati u pojmovnom obliku, kao što nedavno reče istaknuta članica Nove ljevice, ukoliko se restrukturirala, resetira i restarta. Je li slavonski model dovoljno dobar i vjerodostojan temelj novog HDZ-a?, the question is now. Može li se i smije vjerovati onima čije su ambicije veće od trenutnog položaja i funkcije? Bore li se oni za sebe ili za političku stranku koju žele reformirati? Kad više nitko nikome ništa ne vjeruje, posebice u politici. Možda su sve to neke igre kojima bi trebalo odvući pozornost građana od situacije u kojoj se nalaze, od života kojim žive, od problema u koje smo upali i od vlasti koja neuspjehe proglašava pobjedama i velikim postignućima, ne sagledavajući okolnosti i parametre koji su se našli u nekoj jednadžbi, koja bi trebala biti stvarnost. Kako bilo da bilo. Došlo je novo vrijeme, koje je donijelo nove mlade ljude, koji se žele žrtvovati za narod, Domovinu i državu. Nisu oni nikakvi Spasitelji, niti Mesije, nego im je dojadilo sve to gledati, slušati, u tome živjeti i miriti se s tim. Došlo je do revolucije, koja je krenula iz Zagreba.

Ankica Benček

Povezane objave

Ostat će pjesma Sude mi i spoznaja da je istina voda duboka

hrvatski-fokus

Taj novi vrli desni blok

HF

Proročanstvo Davida Milibanda

HF

Udomljavanje ratne siročadi u obiteljima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više